Nieuw alternatief CDA medicijnknaak

Het CDA is bij de financiŽle beschouwingen in de Tweede Kamer met nieuwe plannen gekomen om de medicijnknaak af te schaffen. CDA-woordvoerder De Nerťe tot Babberich wil van de eigen bijdrage van ongeveer 1,70 euro per recept af, omdat die "mensen die de meeste zorg behoeven het hardste treft". De Nerťe kwam met enkele nieuwe dekkingsvoorstellen voor de benodigde 210 miljoen euro.

De Nerťe stelde voor om mensen die zonder een huisartsverwijzing gebruik maken van de Eerste Hulp toch een rekening volgens huisartsentarief te geven. Ook zou geld vrijgemaakt kunnen worden bij de zelfzorgmiddelen, of door het scherper voorschrijven van cholesterolverlagers en maagzuurremmers. Bij dat laatste voorstel kan het CDA waarschijnlijk op de steun rekenen van GroenLinks en de SP.

De PvdA toonde zich positief over het eerste voorstel. De andere partijen willen nog meer duidelijkheid over de precieze financiŽle gevolgen. PvdA-woordvoeder Crone diende tijdens het debat een amendement in om de medicijnenknaak van tafel te halen. De PvdA'er wil in plaats daarvan de verlaging van de ziekenfondspremie in 2004 deels ongedaan maken.

De coalitiegenoten VVD en D66 hebben zich nog niet uitgelaten over de nieuwe alternatieven van het CDA. Woordvoerder De Grave van de VVD vroeg zich wel af waarom het CDA niet met deze voorstellen heeft gewacht tot de bespreking van de begroting van VWS.