Witte Huis verraadt undercoveragente?

Klumpchen, The_T en Roel's Weblog hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Amerikaanse democraten beschuldigen het Witte Huis ervan dat het via de CIA wraak heeft genomen op iemand die het beleid van de regering Bush ten opzichte van de situatie in Irak bekritiseerde.

Het gaat om de diplomaat Joseph Wilson, die in 2002 voor de CIA naar Niger ging om te onderzoeken of de bewering van Bush dat Irak daar uranium had gekocht, waar was. Volgens Wilson was dat niet zo, terwijl Bush de bewering gebruikte als één van de rechtvaardigingen voor het Amerikaanse optreden in Irak. Wilson verweet Bush in het openbaar dat hij de dreiging van Irak aandikte.

Daarna meldde een krant dat de vrouw van Wilson, Valerie Plame, een CIA-agente is, en gespecialiseerd in het opsporen van massavernietigingswapens. George Tenet, de directeur van de CIA, vroeg onmiddelijk om een onderzoek omdat door het bekend worden van haar identiteit het hele spionagenetwerk van de CIA in gevaar wordt gebracht. Volgens de democraten heeft het Witte Huis de informatie over de identiteit van Plame doelbewust naar de pers 'gelekt' als wraak op Wilson.

Er wordt inmiddels een onderzoek ingesteld door het Amerikaanse ministerie van Justitie. Sommige democraten willen echter nog meer. Ze denken dat Justitie niet objectief is en de kant van Bush zal kiezen en willen daarom een onafhankelijk onderzoek. Op het lekken van vertrouwelijke informatie staan in de VS zware straffen, namelijk gevangenisstraffen van maximaal tien jaar en geldboetes tot 50.000 dollar.