FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 8 september 2003

Proces tegen downloaders in de VS

Movinghead, Roel's Weblog, Syntax_XL en Stukov hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de Verenigde Staten is een rechtzaak begonnen tegen 261 mensen die illegaal muziek hebben gedownload van internet. De rechtzaak was al aangekondigd door de muziekindustrie. Met de rechtzaak wil deze sector een waarschuwing afgeven aan andere downloaders. Ze krijgen nu nog de kans de muziek van hun pc te verwijderen zonder een proces aan de broek te krijgen.

Vanaf nu wil de muziekindustrie het downloaden hard aan gaan pakken. "Als je producten regelmatig worden gestolen, komt er een moment dat je tot actie overgaat" , aldus een woordvoerder. Volgens de muziekproducenten verkopen ze fors minder cd's door het illegaal downloaden.

Onderzoek hersenbeschadiging XTC fout

technofreak, biffkoffie en sieb hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een onderzoek naar het verband tussen XTC-gebruik en hersenbeschadiging, deugde niet. Dat zeggen Amerikaanse wetenschappers van de John Hopkins Universiteit in Baltimore. Vorig jaar nog kwamen dezelfde wetenschappers met resultaten naar buiten dat de drug schadelijk zou zijn voor de hersenen.

Volgens de geleerden zijn er bij het eerdere onderzoek twee flessen verwisseld. Daarnaast zijn de onderzoeken uitgevoerd met het veel gevaarlijker methamphetamine in plaats van XTC. Ze ontdekten hun fout pas toen ze onlangs opnieuw proeven deden met XTC en tot heel andere resultaten kwamen.

De wetenschappers zeiden te vrezen dat hun fout nu waarschijnlijk de geloofwaardigheid aantast van andere deskundigen die het langdurig gebruik van XTC onderzoeken.

Onderzoek bewijst dat eendenkwaak echoot

Wetenschappers van de Salford University in Manchester hebben aangetoond dat een kwaak van een eend een echo produceert. Grondige analyse van professor Trevor Cox en andere akoestiek-experts hebben dit aangetoond.

Tot nu toe was het gekwaak van een eend één der mysterieën der natuur, aangezien een eendenkwaak officiëel werd aangemerkt als het enige dierengeluid dat niet echoot.

Cox heeft het geluid van een eend opgenomen in een anechoïsche kamer - een kamer waar geen geluid gereflecteerd kan worden. Daarna heeft hij de kwaak van een eend opgenomen in een kamer met kathedraal-akoestiek.

De opnames zijn vervolgens in een simulatie gebruikt in de Royal Albert Hall, om aan te tonen dat de kwaak van een eend wel degelijk echoot. Uit data-analyse bleek dit inderdaad het geval.

Wel bleek de envelope van de kwaak van een eend een gradual decay te hebben, wat de echo mogelijk moeilijker maakt om te horen, "Een eend kwaakt relatief zacht, waardoor het laatste gedeelte van het weerkaatste geluid vrij zacht is, en moeilijk te horen is", zegt professor Cox.

Winnaars RSI Prijsvraag

De afgelopen week maakte je op Fok! kans op leuke prijzen, beschikbaar gesteld door RSI Skateproducts BV. Zo kon je winnen: een paar Mini Quads ( the original rollerskates) met een winkelwaarde van ¤ 145,- en 3 x Discraft Ultrastar Freestyle Frisbee met een winkelwaarde van ¤ 20,-.

Het goede antwoord op de vraag wanneer de eerste RSI Rollerskates over de toonbank gingen moest zijn 1978 (ze bestaan dus 25 jaar!)

De skates maat 40 gaan naar:
Sentinel
De Frisbees gaan naar:
dophine
-RaveN-
G3rtjuh


Gefeliciteerd! De prijzen worden z.s.m. door RSI aan jullie verzonden. Deze week is er door omstandigheden even geen prijsvraag, maar a.s. maandag hebben we weer leuke prijzen weg te geven.

''Criminele Antillianen uit Nederland weren''

PIM4EVER had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Nederland moet criminele Antilliaanse jongeren de toegang tot ons land weigeren. Dat stelden zes steden vandaag vast tijdens een overleg over de problemen die ze met dit soort jongeren ondervinden.

De zes ''Antillianengemeenten'', Rotterdam, Den Helder, Dordrecht, Eindhoven, Tilburg en Breda, eisen dat het kabinet drastische maatregelen neemt om de instroom van criminele Antilliaanse jongeren te stoppen. De problemen groeien deze gemeenten boven het hoofd, zo zei de Rotterdamse burgemeester Opstelten, die namens de zes gemeenten het woord voerde.

Afgelopen week maakte Tilburg al bekend dat het hard gaat optreden tegen criminele Antillianen. In Tilburg is circa 2% van de bevolking van Antilliaanse afkomst, maar de criminelen onder die 2% zijn verantwoordelijk voor veel van de criminaliteit. (20% van Tilburg is allochtoon, 50% daders misdrijven is allochtoon, waarvan hoog percentage Antillianen)

Opstelten zei ook dat het eigenlijk mogelijk zou moeten zijn om criminele Antillianen terug te sturen, maar het is aan het kabinet om regels te maken, zo maakte hij duidelijk. Minister Thom De Graaf van Bestuurlijke vernieuwing en Koninkrijkszaken zei in het NOS-Journaal niets uit te sluiten, maar benadrukte dat zoiets ''juridisch moeilijk ligt''.

Mallorca moet netter worden

De populaire vakantiebestemming Mallorca moet netter worden. De lokale pers meldde maandag dat viespeuken in de hoofdstad Palma voortaan met strenge geldstraffen beboet zullen worden. Wie zijn afval buiten de voorziene tijdstippen buitenzet, kan een boete tot 900 euro krijgen. Dat is een ruime vertienvoudiging van eerdere boetes. Het stadsbestuur beboet ook winkeliers die hun lege dozen gewoon op straat zetten en huurders die hun afval niet sorteren zoals het hoort.

Als je de poep van je hond niet netjes opruimt, loop je ook de kans dat je een zwaardere straf krijgt dan nu het geval is. Palma is één van de vijf vuilste steden in Spanje. Onlangs waren er protesten tegen de vervuiling van de stranden. Niet alleen de inwoners, maar ook veel toeristen vinden vuile stranden ongehoord. Van hen moet het Spaanse vakantie-eiland tenslotte leven.

"Ocean's Twelve" in Amsterdam

Beetle had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Hollywood-sterren Julia Roberts, Brad Pitt, George Clooney en Matt Damon gaan in maart 2004 drie weken lang "stelen" in Amsterdam. Het gezelschap zal in deze weken de speelfilm Ocean's Twelve opnemen. De twaalfde dief zal de 36-jarige Franse acteur Vincent Cassel zijn. De Hollywood-sterren zullen onder leiding van Danny Ocean (George Clooney) de spectaculaire kraak gaan zetten.

Dit verklapte de 65-jarige producent Jerry Weintraub, op het Filmfestival van Venetië, in een gesprek met de Telegraaf. Weintraub vertelde ook dat Rembrandts Nachtwacht het doelwit zal zijn van de dievenbende. Ocean's Twelve zal het vervolg worden op de succesvolle film Ocean's Eleven uit 2001.

VN trekt zich massaal terug uit Irak

De Verenigde Naties heeft per vandaag nog maar 25 internationale hulpverleners in Bagdad. Zij worden beschermd door 40 eigen VN veiligheidsmensen. Dat zei Jan Egeland, ondersecretaris-generaal voor Humanitaire Zaken van de Verenigde Naties in het Avro Radio 1 programma '1OpdeMiddag'. Volgens Egeland heeft de VN eerder overwogen zich geheel uit Irak terug te trekken, maar hoopt de organisatie vooralsnog met deze kleine kernstaf de levensreddende voedsel en andere hulpprogramma's tijdelijk te kunnen voortzetten. Totale terugtrekking blijft nog steeds een optie.

Met het terugtrekken van een groot deel van de internationale staf, wil de VN een signaal afgeven aan de VS en de rest van de wereld. Hulpverleners zijn doelwit geworden van terroristische aanslagen en zouden door de de nationale autoriteiten beschermd moeten worden, aldus Egeland. Hij legt de verantwoordelijkheid voor de beveiliging geheel bij de bezettingsmacht, met name bij de Amerikanen. Ze zijn er ook na de bomaanslag niet in geslaagd de VN de noodzakelijke veiligheidsgaranties te geven.

Voor de aanslag waren 700 internationale VN-medewerkers aanwezig in Irak, waarvan de helft in Bagdad.

[update] Geldloper neergeschoten in Den Haag

Snakehunter had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Aan het Jonckbloetplein in Den Haag is maandagmorgen een geldloper neergeschoten. De man is afgevoerd naar het ziekenhuis. De politie heeft inmiddels al een arrestatie verricht. Zij maakt nog jacht op mogelijk andere daders. Of er geld is buitgemaakt bij de overval is nog niet bekend. Het Jonckbloetplein is inmiddels afgezet, ook het tramverkeer is stilgelegd.

Update 20:51:

De verdachten wachtten in een busje op het plein in de wijk Laak op de komst van de geldwagen van Geldnet. Deze arriveerde omstreeks half tien. Nadat één van de twee geldlopers in het postkantoor aan het plein, een koffer met geld had opgehaald en naar buiten kwam, werd er geschoten door de overvallers. Het slachtoffer werd vermoedelijk in zijn arm geraakt.

De overvallers vluchtten na het lossen van de schoten in een auto richting Rijswijk, met als buit de geldkoffer. Het busje waarmee ze naar het Jonckbloetplein waren gekomen, staken ze in brand. De tweede auto van de verdachten werd korte tijd later, brandend op de Van Vredenburchweg in Rijswijk, aangetroffen.

Getuigen hebben de inzittenden zien wegrennen. Zeker één van hen werd in de omgeving van de Van Vredenburchweg aangehouden. Naar een tweede en een mogelijke derde verdachte begon de politie een grootscheepse zoekactie. Daarbij werden een helikopter en speurhonden ingezet. Alle kruispunten van de Generaal Spoorlaan, de Van Vredehburch­weg, de Prinses Beatrixlaan en de Huis te Landelaan werden bewaakt door politieagenten met kogelvrije vesten, maar de verdachten wisten te ontkomen. Het verkeer in de omgeving is ruim twee uur ontregeld geweest.

Koe zorgt voor chaos op de A9

Max had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Chaos vanochtend op de snelweg A9 bij Beverwijk. Een ontsnapte koe liep even na zeven uur doodleuk de snelweg op. Het dier werd naar het slachthuis gebracht, maar ontsnapte toen het op de parkeerplaats 'De Twaalfmaat' werd overgeladen in een andere veewagen.

De politie kon het dier samen met omstanders en een Beverwijkse boer weer te pakken krijgen. Een politieman werd bij deze actie echter aangevallen door de koe. Hij werd door de lucht geworpen en kwam op de weg terecht. Hij is voor controle naar het ziekenhuis gebracht. Meer ongelukken deden zich niet voor.

[update] G??n antrax besmetting in Gorinchem

Floyty, Ajaxno1, Zebo, Soushkin, luc75 en Floyty hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Gorinchem is wellicht een inwoner van die plaats besmet geraakt, toen hij een brief opende waar waarschijnlijk antrax (miltvuur) in zat. Toen de man de brief open maakte, die afkomstig was uit Irak, kreeg hij poeder op zijn handen.

De politie heeft de omgeving van de woning waar de brief geopend werd, in het centrum van Gorinchem, afgezet.

Volgens de site Gorinchem presenteert, wordt de uitslag of het antrax is of niet, niet voor 21:30 verwacht.

Update 18:25

Radio Rijnmond meldt dat de brief uit Irak verzonden zou zijn door een vriend van het slachtoffer, die in Irak in het Nederlandse leger zit. Mogelijk heeft hij de brief bij wijze van grap verstuurd.

Update 18:53

Uit onderzoek is gebleken dat in de brief géén sporen van antrax, oftewel miltvuur, zaten.

Helft ongelukken gevolg van voorrangsfouten

Oosthoek had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Meer dan de helft van de ongelukken ontstaat, doordat er geen voorrang wordt verleend. Dit bleek uit analyses van het afgelopen jaar. Het 'Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Friesland' gaat daarom de komende vier weken in een campagne extra aandacht besteden aan de voorrangsregels.

Veel mensen kennen de verkeersregels niet goed, waardoor zij niet in staat zijn snel een beslissing te nemen. Uit het onderzoek onder zeshonderd mensen, van Josse Postma van de 'Noordelijke Hogeschool Leeuwarden', bleek dat 23 procent van de vragen fout werd beantwoord. Het onderzoek zal herhaald worden na afloop van de campagne, die Postma als afstudeerproject heeft opgezet.

Lusanne sliep in garage in Susteren

www.illepo.nl, vinova en Tippy hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De garage waar Lusanne van der Gun tijdens haar ontvoering waarschijnlijk in heeft geslapen, hoort bij Café Huizinga in Susteren. Dat bevestigen zowel de politie als de eigenaresse van het café, Elly Huizinga-Bongaarts.

Huizinga kent de 63-jarige verdachte van de ontvoering al veertig jaar. De man kwam geregeld een kop koffie bij haar drinken. "Twee weken geleden vroeg hij of hij zijn auto in de garageboxen 15 en 14 naast mijn café mocht parkeren. Hij heeft tenminste een nacht in de auto geslapen," vertelde Huizinga.

De 61-jarige café-eigenaresse werd afgelopen vrijdag door naar het politiebureau gebracht voor verhoor. "Ik had geen aangifte gedaan, omdat ik niet kon geloven dat hij iets met de ontvoering te maken zou hebben. Hij vertelde dat hij kostbare tapijten bij zich had."

Huizinga zelf is niet in de garage geweest en heeft het meisje dus niet gezien. Wel vertelde ze dat het ging om een zilverkleurige auto met een stompe achterkant. Ze vindt het onvoorstelbaar dat "die aardige man" zoiets zou doen, en kan niet geloven dat Lusanne echt in de auto in haar garage zat. "Misschien is het toch niet waar. De deuren van mijn garages zijn namelijk allemaal bruin, terwijl het ontvoerde meisje heeft gezegd dat ze in een garage met twee groene kanteldeuren heeft geslapen," hoopt Huizinga.

OM richt zich op één dader

Het Openbaar Ministerie heeft het vermoeden dat de huidige verdachte zich tegenover Lusanne als twee verschillende personen heeft voorgedaan. Zelf verklaarde de man namelijk dat hij alleen had gehandeld, maar Lusanne heeft steeds gezegd dat ze door twee mannen ontvoerd was. "Het rechercheonderzoek richt zich momenteel op het verifiëren van de verklaringen van de verdachte en het uitsluiten van een tweede dader," aldus een woordvoerder van het OM.

De waarschijnlijke dader kende familie Van der Gun niet, maar dacht dat het gezin van Lusanne veel geld had. Nadat hij het meisje in zijn auto meenam toen ze op weg was naar school, bracht hij haar over naar een tweede auto, waarmee hij naar Limburg reed. De laatste auto, een grijze met deuken, is door de politie in beslag genomen en wordt inmiddels onderzocht door het Nederlands Forensisch Instituut in Rijswijk.

Hoorn neemt geen actie na vechtpartij

De grote vechtpartij die vorige maand in de Hoornse wijk Grote Waal plaatsvond, is volgens de gemeente een op zich zelf staand incident. Bij die vechtpartij tussen groepen Marokkanen, Turken en Antillianen, raakten twee mensen gewond. Zestig man politie maakten een einde aan de ongeregeldheden.

De gemeente Hoorn ziet, na overleg met vertegenwoordigers uit de wijk, dan ook geen aanleiding om met de bevolkingsgroepen te gaan praten of om andere maatregelen te nemen.

''Terroristische'' Koerd op Schiphol gepakt

Op Schiphol is vandaag een Turkse Koerd aangehouden, op verzoek van justitie in Turkije. Volgens de Turken is de man een hooggeplaatste in de organisatie van een terroristische beweging, en heeft hij veel criminele antecedenten. Turkije zal verzoeken om zijn uitlevering.

De advocaat van de verdachte Koerd, mr. Victor Koppe, laat weten dat zijn cliënt een journalist is die inmiddels de Nederlandse nationaliteit heeft. De man woont in Amsterdam en is politiek actief. Hij zou lid zijn van het communistische/socialistische TDP.

''Spookgevoel komt door lage trillingen''

vinova had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het angstige gevoel dat mensen krijgen in sommige oude 'spookhuizen' wordt veroorzaakt door onhoorbare lage trillingen (infrasound). Dat heeft psycholoog Richard Wiseman, verbonden aan de Britse Universiteit van Hertfordshire, bekendgemaakt.

Wiseman deed proeven met extreme basgeluiden, zoals bijvoorbeeld voortgebracht door kerkorgels of de wind in schoorstenen en ramen. Daaruit bleek dat die een bepaalde sensatie kunnen veroorzaken. Die ''sensatie'' kan er toe leiden dat mensen gevoelens beleven die ze niet kunnen verklaren. Hierdoor worden bepaalde ervaringen, zoals angst in een vreemd huis, aan het bovennatuurijke toegedicht. Het gaat om geluiden die niet direct hoorbaar zijn, maar wel voelbaar.

Wiseman testte met een 'lagebassenpijp' publiek bij concerten. Van de bezoekers kreeg 22% 'vreemde gevoelens'.

Meer doden door warme zomer

Tippy en vinova hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Dit jaar zijn er door de warme zomer tussen de 1000 en 1400 mensen meer overleden dan normaal. Tijdens de hittegolf in augustus was de oversterfte het hoogst, maar ook begin juni en eind juli overleden meer mensen dan normaal. Dit maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekend.

Bij elke graad Celcius die de temperatuur boven de normale temperatuur stijgt, overlijden er 25 tot 35 mensen extra per dag. Tussen 31 juli en 13 augustus was het in De Bilt elke dag warmer dan 25 graden. Op zeven van die dagen was de temperatuur zelfs hoger dan 30 graden. De normale temperatuur in augustus is ruim 22 graden.

Volgens het CBS zouden er vier- tot vijfhonderd mensen minder zijn overleden als de temperatuur in de eerste twee weken van augustus normaal was geweest. Voor de hele maand augustus bedroeg de oversterfte ongeveer 450 tot 650 mensen. In juni lag dat getal tussen de 250 en 350 en in juli tussen 300 en 400.

Als er in de zomer extra veel mensen overlijden, sterven er in het najaar, wanneer er weer een koelere periode aanbreekt, vaak juist minder. "Meestal zijn het ouderen met een slechte gezondheid, die door de warmte eerder overlijden," aldus J. Garssen van het CBS.

Sluiers op universiteiten verboden

Tippy had ons via de newssubmit het volgende te melden:

ChadorOp alle Nederlandse universiteiten mogen studentes geen gezichtssluiers meer dragen. Volgens de VSNU, de vereniging van universiteiten, staan sluiers een goede communicatie tijdens werkgroepen in de weg.

Vorige week besloot de Universiteit Leiden al op eigen houtje tot een dergelijk verbod. Dat gebeurde op advies van de universiteitsraad.

Minister Van der Hoeven van Onderwijs liet eerder al weten dat onderwijsinstellingen leerlingen mogen verbieden een sluier te dragen.

Conflict Van Nistelrooij-Davids

Gister kwam naar buiten dat na de oefenwedstrijd met Belgie verleden maand Edgar Davids en Ruud van Nistelrooij een aanvaring hebben gehad in de kleedkmaer.

Eerder had Davids al eens onenigheid met Mark van Bommel na het uitduel met Oostenrijk. Het conflict kan echter geen rol spelen in de voorbereiding op de komende interland. Waar afgelopen zaterdag Van Nistelrooij geschorst was, is woensdag Davids waarschijnlijk niet inzetbaar door een liesblessure.

Advocaat over de kwestie: "Ik heb de beste spelers ter wereld, alleen ze kunnen niks van elkaar hebben."

Trouwen in telefooncel

Tippy had ons via de newssubmit een herschreven bericht te melden:

Een Noors stel heeft elkaar zaterdag in een telefooncel het ja-woord gegeven na een jaar lang een telefonische relatie te hebben gehad.

Ze hadden elkaar een jaar geleden via een datingbureau ontmoet en hielden contact door het versturen van smsjes en bellen. Ze werden over de telefoon hevig verliefd, en kozen ieder in hun eigen stad een trouwring uit. Pas daarna stapte de toekomstige bruid op het vliegtuig om haar verloofde aan de andere kant van Noorwegen te ontmoeten.

Het huwelijk van de telefoongeliefden viel samen met het zeventig jarige bestaan van de telefooncel in Noorwegen. Het staatstelecombedrijf Telenor ASA heeft daarom de kosten voor de bruiloft en de huwelijksreis voor zijn rekening genomen.

Pamela verkracht als tiener

MaxMark had ons via de newssubmit een herschreven bericht te melden:

pamela In het Amerikaanse blad 'Jane' heeft Pamela Anderson verteld dat ze als onschuldige tiener is verkracht. Ze heeft het verhaal zelf pas kort geleden aan haar moeder verteld, omdat ze de traumatische ervaring jarenlang uit haar geheugen heeft willen verbannen.

De 36-jarige actrice vertelt: "Mijn eerste ervaring met seks was niet vrijwillig. De jongen liep daarna in paniek rond te schreeuwen 'Wat heb ik gedaan?!'." Ze was sinds die tijd bang dat iedereen aan haar zou kunnen zien, dat ze geen maagd meer was.

Dat was echter niet de enige slechte ervaring die de Baywatch-ster op seksueel gebied heeft opgedaan. Toen haar borsten begonnen te groeien en ze make-up ontdekte, ging ze uit met een agressieve jongen die haar vervolgens naakt buiten haar eigen huis had gezet. "Sinds die tijd voel ik mezelf naakt", aldus Pam.

Tippy Alsnog bedankt!

NEC: bestuur dreigt met aftreden

Nijmegen is in rep en roer nadat burgemeester ter Horst vrijdag de club verbood haar UEFA Cup duel tegen de Poolse club Wisla Krakow op donderdagavond 16 oktober te spelen.

Het bestuur van NEC dreigt met aftreden. De supporters roepen op tot acties. Door het verbod wordt een integrale uitzending van de wedstrijd door de NOS onmogelijk gemaakt, wat de club veel geld scheelt.

De burgemeester besloot tot het verbod met het oog op de koopavond in Nijmegen. Het winkelend publiek zou gevrijwaard dienen te blijven van het voetbalpubliek. Dat het tot ordeverstoring kan komen leidt de burgmeester af uit de rellen die er vorig jaar met het bezoek van Wisla Krakow aan Brussel en Legia Warschau aan Utrecht waren.

NEC-voorzitter Hans van Delft mobiliseerde in het weekeinde de fractievoorzitters uit de gemeenteraad. Die verzochten het stadsbestuur om het besluit te heroverwegen. De plaatsvervangend burgemeester Depla -Ter Horst is op dienstreis- verbood de wedstrijd gister echter andermaal.

Het bestuur kondigde vanochtend aan dat het gemeentebestuur de club hiermee geen kansen biedt en dinsdagavond mogelijk collectief zal aftreden.

Petit stopt bij Frankrijk

Emmanuel Petit komt niet meer uit voor de Franse nationale ploeg. De middenvelder van Chelsea liet in de Franse sportkrant l'Equipe weten per direct een punt te zetten achter zijn interlandcarrière.

De 32-jarige speler voelt zich nog fit genoeg om op internationaal niveau te spelen, maar wil niet door onder de huidige bondscoach Jacques Santini.

Santini maakte maar sporadisch gebruik van de diensten van Petit en de routinier wil alleen blijven spelen voor de ploeg als hij een belangrijke rol kan vervullen. "Dit besluit wilde ik eigenlijk niet nemen", liet de speler weten. "Het is echter het beste zo. Naar mijn mening wordt Frankrijk nu door de verkeerde man geleid."

Petit debuteerde in 1990 voor het Franse elftal en kwam in totaal tot 63 interlands, waarin hij zes maal scoorde. Hoogtepunt voor Petit als speler van Les Bleus was ongetwijfeld het winnen van de wereldtitel. In 1998 versloeg Frankrijk Brazilië in de WK-finale in eigen land met 3-0 en Petit maakte het laatste doelpunt. Twee jaar later maakte hij ook deel uit van de selectie waarmee Frankrijk in 2000 de Europese titel in de wacht sleepte. Petit moest echter vanwege een knieblessure vanaf de kwartfinales verstek laten gaan.

Dierenactivisten slaags met buurt in Putten

Actievoerders van het Dierenbevrijdingsfront hebben afgelopen weekeind in het Gelderse Putten een massale veldslag gevoerd met buurtbewoners. De dierenactivisten, die met ruim 100 man in meerdere bussen arriveerden, bestormden een nertsenfokker aan de Voordijk. Er werden meerdere vernielingen aangericht, onder meer aan enkele auto's van het bedrijf. Vervolgens werden hokken opengezet, waardoor zo'n 6.000 nertsen konden ontsnappen.

Na de actie wist ongeveer de helft van de dierenactivisten te ontkomen. Anderen werden tegengehouden door woedende buurtbewoners die een klopjacht op de 'dierenbeschermers' openden. Hoewel er rake klappen werden uitgedeeld, vielen er uiteindelijk geen gewonden.

De politie die snel ter plaatse kwam heeft 49 milieuvandalen kunnen inrekenen. Zij hebben het hele weekeinde vastgezeten. De VVD in de Tweede Kamer heeft woedend gereageerd op de gebeurtenissen. Ze wil zo snel mogelijk met minister Donner van Justitie een debat over het dierenactivisme. ''Het begint uit de hand te lopen''', meent VVD-Kamerlid Griffith.

De actievoerders zelf zijn trots op hun actie. Via hun website doen zij verslag van het gebeuren. (Zie deze pagina onder het kopje Nertsen bevrijd in daglicht 5 september 2003)

Levenslang voor seriemoordenaars

Twee Australiërs zijn tot levenslang veroordeeld voor hun aandeel in een gruwelijke serie moorden.

De 37-jarige John Justin Bunting werd schuldig bevonden aan 11 moorden; Robert Joe Wagner, 31, werd veroordeeld voor zeven moorden. Zij werden in mei 1999 gearresteerd nadat de politie acht lichamen in met zuur gevulde vaten had gevonden in een niet langer in gebruik zijnde bankkluis in Snowtown (150 km ten noorden van Adelaide). Nog vier lichamen werden gevonden in een buitenwijk van Adelaide en op andere plekken. De meeste slachtoffers waren gemarteld voor ze vermoord werden.

De twee mannen pleegden de moorden om de uitkeringen van de slachtoffers te kunnen innen. Maar volgens de aanklagers genoten Bunting en Wagner ook van de moorden. Zij hadden het voornamelijk voorzien op pedofielen en homoseksuelen en onderwierpen hun slachtoffers aan gruwelijke wreedheden.

Zo duwden zij een brandende sigaret in iemands oor en braken ze de tenen van een ander met een tangetje. Een ander (vrouwelijk) slachtoffer werd zonder armen en hoofd gevonden. Over één moord kon de jury geen overeenstemming bereiken.

DVD Review: Hazes - Live in de Amsterdam ArenA

Vorige week bracht André Hazes zijn nieuwe DVD Hazes - Live in de Amsterdam ArenA uit. De DVD bevat de registratie van de beide uitverkochte concerten die de populaire volkszanger in het kader van zijn zilveren jubileum op 21 en 23 juni jongstleden gaf in het Amsterdamse voetbalstadion. Nu zal bijna iedereen deze man wel kennen, in de encyclopedie staat bij het woord bierdrinker zelfs een foto van deze volkszanger als voorbeeld. Maar kan Hazes met deze DVD een nieuwe paragraaf aan zijn uitgebreide CV toevoegen of is het alleen maar interessant voor een kleine schare die-hard fans? Lees snel verder en je weet het...

Zes bendes mogelijk achter beramen moordaanslag

Achter de beraamde moordaanslag op officier van justitie mr. Koos Plooy kunnen volgens justitie in Amsterdam zes criminele groeperingen zitten. Het gaat, zo meldt de Telegraaf, om misdaadorganisaties uit de hoofdstad tegen wie de afgelopen twee jaar onderzoeken liepen (of nog lopen), die door Plooy werden geleid.

1. De organisatie van drugsbaron Greg R. Deze Amsterdamse drugsbaron is de afgelopen jaren diverse malen veroordeeld, onder meer wegens cocaïnehandel. De enorme partij wapens die enkele maanden geleden in een door Katja Schuurman verhuurde Vinkeveense villa in beslag is genomen, is waarschijnlijk van zijn organisatie.

2. Ex-Heineken-ontvoerder Willem Holleeder en Dino S., die onlangs in de P.C. Hooftstraat in Amsterdam werden opgepakt op verdenking van wapenbezit. S. zit nog steeds vast.

3. De crimineel Rodny G., die vastzit op verdenking van betrokkenheid bij overvallen op geldauto's.

4. Topcrimineel en wapenexpert Mink Kok, die een jarenlange straf uitzit voor verboden wapenbezit.

5. Motorclub de Hells Angels uit Amsterdam met hun president Willem van Boxtel. Dit omdat Plooy twee jaar geleden een onderzoek naar deze motorclub heeft geleid.

6. De groepering van Jotcha J., de beruchte Joegoslavische topcrimineel die momenteel vastzit in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught.

De uitgelekte plannen voor het vermoorden van mr. Plooy wekten afgelopen weekeinde afschuw op bij de zittende en staande magistratuur. Criminoloog professor Fijnaut sprak van een grens die overschreden wordt, met het inhuren van buitenlandse huurmoordenaars, die voorheen door Nederlandse criminelen niet werd gepasseerd.

Film Review: LXG

Deze week zal The League of Extraordinary Gentlemen (LXG) gaan draaien in de Nederlandse bioscopen. Zoals zoveel grote films dit jaar is ook LXG een comicbook-verfilming, hoewel geheel anders van aard dan de recente Marvel producties. LXG is namelijk niet gebaseerd op één van de Amerikaanse Marvel-superhelden, maar op het werk van de Engelse schrijver Alan Moore en tekenaar Kevin O'Neill. Zij lieten zich inspireren door de boeken van een aantal grote negentiende-eeuwse schrijvers waaronder Jules Verne, Robert Louis Stevenson en H.G. Wells. Het resultaat was een succesvolle comic waarin een groep Victoriaanse superhelden vocht voor het behoud van het Britse Imperium. Een avontuurlijke strijd die nu dus ook op het witte doek gevoerd zal worden.Tennis: Uitslag finale US Open

Amsterdam19, SpuitElf en Ambrosius hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Andy Roddick (4) heeft voor eigen publiek de US Open gewonnen. De Amerikaan won zijn eerste Grand Slam-toernooi door de Spanjaard Juan Carlos Ferrero (3) met 6-3, 7-6, 6-3 het nakijken te geven. Roddick streek een miljoen dollar aan prijzengeld op. De pas 21-jarige Amerikaan wordt nu al aangewezen als de opvolger van landgenoot Pete Sampras die in zijn carrière maar liefst 14 Grandslamtitels binnenhaalde.

"Ik kan het niet geloven. Ik zat hier als kleine jongen al vaak in de bovenste rij naar het toptennis te kijken en nu heb ik hier gewoon zelf gewonnen", zei de winnaar tijdens de ceremonie. "Wat een geweldige dag. Iedereen die ik ken zit ook op de tribune." Ferrero toonde zich een goed verliezer: "Andy heeft fantastisch gespeeld. Hij serveert zo goed, daar kon ik niets tegen doen. Zelf heb ik daarentegen niet mijn beste tennis laten zien."

De verliezend finalist wordt ondanks zijn verlies in de finale toch de nieuwe nummer één van de wereld. Maar in de finale maakte hij geen enkel moment aanspraak op de winst.

Vrachtwagen in brand op de A1

www.illepo.nl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op de A1 bij Bathmen is in de nacht van zondag op maandag een vrachtwagen uitgebrand. De brandweer werd rond 23.45 uur gealarmeerd dat de banden van het voertuig in brand stonden. Na korte tijd sloeg de brand ook over naar de lading.

De chauffeur van de vrachtwagen was getroffen door een hartstilstand. Hij is naar het ziekenhuis gebracht. Volgens een woordvoerster van de politie is zijn toestand onbekend. De politie heeft de snelweg afgezet wegens ernstige rookontwikkeling, het verkeer is omgeleid.

[Upd]Alleen Davids niet fit

Edgar Davids is momenteel de enige oranjespeler die geblesseerd is.

De speler van Juventus hield aan het duel met Oostenrijk een liesblessure over. Deze liep hij in de eerste helft van de wedstrijd op waarna hij werd gewisseld voor Van Hooijdonk wegens een slechte prestatie op de linker vleugel. Hoe ernstig de blessure is, is nog niet bekend. Gisteren bezocht Davids de medische staf en vandaag zou er meer duidelijkheid moeten komen.

Patrick Kluivert die een spierblessure zou hebben overgehouden aan het duel met de Oostenrijkers is toch fit en Roy Makaay is na zijn knieblessure ook weer volledig van de partij.

19:52 Voetbal.nl
Het lijkt er op dat Davids toch op tijd hersteld is voor de wedstrijd van aankomende woensdag in Praag. Davids trainde maandag niet mee, maar zal wel op tijd herstellen.

Postbank draait op voor pinpas fraude

www.illepo.nl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Al langer dan een half jaar lang worden door een groep criminelen bankpassen van consumenten onderschept. De Postbank stuurt de passen naar de consumenten via de post. De criminelen weten deze vervolgens te onderscheppen en de consument zijn of haar pincode afhandig te maken.

Wanneer een klant belde met de Postbank met de mededeling een nieuwe pas nodig te hebben kregen zij enkele dagen later een telefoontje van een persoon die zich voordeed als een medewerker van de Postbank. Deze persoon stelde dan nog wat vragen, bijvoorbeeld wat de pincode van de oude pas was. In de dan daarop volgende dagen werden er soms duizenden euro's van de rekeningen van de slachtoffers geschreven.

Een onafhankelijke geschillen commissie oordeelde dat de Postbank niet genoeg veiligheidsmaatregelen heeft genomen om de fraude tegen te gaan. Daarom moet de bank de geldbedragen die de bende heeft opgenomen terugbetalen en de gedupeerden schadeloos stellen.

Acties NS tegen bladeren

De NS gaat akties ondernemen om de zogenaamde 'platte wielen' die ontstaan als gevolg van bladeren op de rails te voorkomen. Elk jaar weer ondervindt de NS veel hinder in de herfst door alle bladeren op de rails. Wanneer er bladeren op de rails liggen dan slippen de wielen, hierdoor worden ze vierkant.

De NS wil in totaal zeventien miljoen euro besteden om de wielen dit jaar ronder te houden dan voorgaande jaren.
Laatste reviews en specials
review
Starfield
special
Random Pics van de Dag #1053
special
Random Pics van de Dag #1052
review
Pokémon Scarlet & Violet: The Teal Mask
review
Gord
special
Random Pics van de Dag #1051
©FOK.nl e.a.