Zes bendes mogelijk achter beramen moordaanslag

Achter de beraamde moordaanslag op officier van justitie mr. Koos Plooy kunnen volgens justitie in Amsterdam zes criminele groeperingen zitten. Het gaat, zo meldt de Telegraaf, om misdaadorganisaties uit de hoofdstad tegen wie de afgelopen twee jaar onderzoeken liepen (of nog lopen), die door Plooy werden geleid.

1. De organisatie van drugsbaron Greg R. Deze Amsterdamse drugsbaron is de afgelopen jaren diverse malen veroordeeld, onder meer wegens cocaïnehandel. De enorme partij wapens die enkele maanden geleden in een door Katja Schuurman verhuurde Vinkeveense villa in beslag is genomen, is waarschijnlijk van zijn organisatie.

2. Ex-Heineken-ontvoerder Willem Holleeder en Dino S., die onlangs in de P.C. Hooftstraat in Amsterdam werden opgepakt op verdenking van wapenbezit. S. zit nog steeds vast.

3. De crimineel Rodny G., die vastzit op verdenking van betrokkenheid bij overvallen op geldauto's.

4. Topcrimineel en wapenexpert Mink Kok, die een jarenlange straf uitzit voor verboden wapenbezit.

5. Motorclub de Hells Angels uit Amsterdam met hun president Willem van Boxtel. Dit omdat Plooy twee jaar geleden een onderzoek naar deze motorclub heeft geleid.

6. De groepering van Jotcha J., de beruchte Joegoslavische topcrimineel die momenteel vastzit in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught.

De uitgelekte plannen voor het vermoorden van mr. Plooy wekten afgelopen weekeinde afschuw op bij de zittende en staande magistratuur. Criminoloog professor Fijnaut sprak van een grens die overschreden wordt, met het inhuren van buitenlandse huurmoordenaars, die voorheen door Nederlandse criminelen niet werd gepasseerd.