Meer doden door warme zomer

Tippy en vinova hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Dit jaar zijn er door de warme zomer tussen de 1000 en 1400 mensen meer overleden dan normaal. Tijdens de hittegolf in augustus was de oversterfte het hoogst, maar ook begin juni en eind juli overleden meer mensen dan normaal. Dit maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekend.

Bij elke graad Celcius die de temperatuur boven de normale temperatuur stijgt, overlijden er 25 tot 35 mensen extra per dag. Tussen 31 juli en 13 augustus was het in De Bilt elke dag warmer dan 25 graden. Op zeven van die dagen was de temperatuur zelfs hoger dan 30 graden. De normale temperatuur in augustus is ruim 22 graden.

Volgens het CBS zouden er vier- tot vijfhonderd mensen minder zijn overleden als de temperatuur in de eerste twee weken van augustus normaal was geweest. Voor de hele maand augustus bedroeg de oversterfte ongeveer 450 tot 650 mensen. In juni lag dat getal tussen de 250 en 350 en in juli tussen 300 en 400.

Als er in de zomer extra veel mensen overlijden, sterven er in het najaar, wanneer er weer een koelere periode aanbreekt, vaak juist minder. "Meestal zijn het ouderen met een slechte gezondheid, die door de warmte eerder overlijden," aldus J. Garssen van het CBS.