Dierenactivisten slaags met buurt in Putten

Actievoerders van het Dierenbevrijdingsfront hebben afgelopen weekeind in het Gelderse Putten een massale veldslag gevoerd met buurtbewoners. De dierenactivisten, die met ruim 100 man in meerdere bussen arriveerden, bestormden een nertsenfokker aan de Voordijk. Er werden meerdere vernielingen aangericht, onder meer aan enkele auto's van het bedrijf. Vervolgens werden hokken opengezet, waardoor zo'n 6.000 nertsen konden ontsnappen.

Na de actie wist ongeveer de helft van de dierenactivisten te ontkomen. Anderen werden tegengehouden door woedende buurtbewoners die een klopjacht op de 'dierenbeschermers' openden. Hoewel er rake klappen werden uitgedeeld, vielen er uiteindelijk geen gewonden.

De politie die snel ter plaatse kwam heeft 49 milieuvandalen kunnen inrekenen. Zij hebben het hele weekeinde vastgezeten. De VVD in de Tweede Kamer heeft woedend gereageerd op de gebeurtenissen. Ze wil zo snel mogelijk met minister Donner van Justitie een debat over het dierenactivisme. ''Het begint uit de hand te lopen''', meent VVD-Kamerlid Griffith.

De actievoerders zelf zijn trots op hun actie. Via hun website doen zij verslag van het gebeuren. (Zie deze pagina onder het kopje Nertsen bevrijd in daglicht 5 september 2003)