DVD Review: Hazes - Live in de Amsterdam ArenA

André Hazes wordt geboren op 30 juni 1951. Hij groeit op in de Amsterdamse volksbuurt de Pijp. Wanneer Hazes op Bevrijdingsdag 1959 staat te zingen op de Albert Cuyp-markt, wordt hij ontdekt door Johnny Kraaykamp senior. Niet veel later maakt de dan achtjarige André zijn TV-debuut in de allereerste Weekendshow van Johnny & Rijk. Samen met Kraaykamp zingt hij het duet Droomschip. Hoewel het daarbij blijft, heeft de kleine Hazes inmiddels zijn passie gevonden.

André's passie blijft niet onopgemerkt. Heel Amsterdam kent een aantal jaren later 'de zingende barkeeper'. Eind 1976 schrijft hij de tekst van Eeuwige kerst. Op aandringen van Willy Alberti neemt André dit kerstliedje zelf op en hij scoort er vervolgens zijn eerste grote hit mee. Een album volgt maar André voelt zich niet gelukkig met het voor hem uitgekozen repertoire. Hij keert daarom ook terug in de horeca. Pas in 1979 krijgt zijn zangcarrière een passend vervolg wanneer hij een platencontract krijgt aangeboden bij EMI.

Met zijn nieuwe producer Tim Griek neemt André de single 'n Vriend op. Het liedje wordt een grote hit waarna de Hazesgekte in Amsterdam en omstreken in alle hevigheid toeslaat. Heel Nederland zingt mee met hits als 'n Beetje verliefd, Zeg maar niets meer en Diep in mijn hart. De zanger krijgt nauwelijks meer rust. Vanaf dat moment verlaat het succes hem niet meer. Zo is André te zien in verschillende succesvolle TV-comedies, zingt hij duetten met Herman Brood en Paul de Leeuw en deelt hij mee in de (toenmalige) successen van het Nederlandse voetbalelftal. André's voetbalhits Wij houden van Oranje en Oranje bovenaan worden uit volle borst meegezongen, zoals in 2000 nog bleek bij een ereconcert in de Amsterdam ArenA. Daarnaast treedt André regelmatig - en dodelijk nerveus - op in het Amsterdamse Concertgebouw en Ahoy Rotterdam.

André staat ook bekend om zijn vele privéproblemen die vaak uitgebreid in de media belicht worden. Zelf kan dat hem niet zoveel meer schelen. Hij is dan ook erg trots op de documentaire Zij gelooft in mij die in 2000 uitkwam: deze film gunt mensen een blik in zijn onstuimige en vaak een beetje trieste privéleven. Nu, in 2003, viert Hazes zijn 25-jarig jubileum. Een tweetal spetterende concerten in de ArenA en nu dus deze DVD zijn daar het gevolg van. Voorlopig lijkt Hazes dan ook nog niet uitgezongen, hij hoopt zeker nog 25 jaar achter zijn carriere aan te plakken. Misschien iets minder roken en drinken dan maar?