Zware aardbeving in Nieuw Zeeland

Op het Zuider Eiland van Nieuw Zeeland heeft vannacht een zware aardbeving (7.1 op de schaal van Richter) plaatsgevonden. Het epicentrum lag 70 kilometer ten westen van Te Anau op een diepte van 20 kilometer. Het gebied rond Te Anau is daarna getroffen door verscheidene naschokken, sommige met een kracht tot 6.2. Meldingen van mensen die de aardbeving gevoeld hebben komen zelfs uit Australië.

Doordat het gebied zeer dunbevolkt is, zijn er (nog) geen meldingen van verwondingen. De schade valt erg mee, enkele dorpjes hebben een tijd zonder stroom gezeten en in één supermarkt zijn een hoop potten en flessen uit de schappen gevallen. In een hotel vielen televisies van tafeltjes. Inwoners en toeristen zijn wel flink geschrokken.

Ken Gledhill, seismologist van het National Institute of Geological and Nuclear Sciences vertelde: "De beving duurde erg lang...". "We hebben veel, heel veel geluk gehad. Een aardbeving van deze omvang in een dichtbevolkt gebied kan enorme schade aanrichten."

"Het was angstaanjagend en we zijn nog een beetje in shock," zegt Vivienne Duncan, manager van een backpackers hotel. "Je ligt in bed, wordt een beetje door elkaar geschud en je wacht tot het weer minder wordt, maar het werd alleen maar erger en er kwam geen eind aan. Het hele huis bewoog als een grassprietje in de wind."

Ter vergelijking: de aardbeving die in 1999 in Turkije 15.000 levens eiste had een kracht van 7.4 op de schaal van Richter. De aardbevingen in Algerije in mei van dit jaar waarbij 20.000 mensen dakloos raakten en zeker tweeduizend doden vielen, hadden een kracht van respectievelijk 6.7 en 5.8.