Voetbal: opzienbarende taferelen in ItaliŰ

De chaos in het Italiaanse voetbal is na gisteren compleet. Waar vorig jaar de competitiestart nog enkele weken moest worden uitgesteld door een staking, staat nu de voetbalcompetitie zelf op het spel.

Het Italiaanse voetbal kampt met grote financiŰle problemen. Niet alleen in de Serie A, maar ook een niveau lager balanceren vele clubs op de rand van de afgrond. Lager spelende financieel gezonde clubs menen op grond daarvan rechten te kunnen ontlenen, met alle gevolgen vandien.

In de tweede divisie (Serie B) dreigt momenteel een boycot van 19 clubs omdat de voetbalbond deze divisie wil gaan uitbreiden naar 24 clubs. De voetbalbond neemt deze maatregel omdat het de degradanten van afgelopen seizoen zich wil laten handhaven. De club Catania had van de rechter namelijk te verstaan gekregen dat het de plaats van Napoli (Serie B) rechtmatig mocht innemen. De andere degradanten Genoa en Salernitana mochten daarop van de voetbalbond ook blijven.

'Fiorentina promoveert wegens kijkcijfers'
Fiorentina, de kampioen van de vierde klasse (Serie C2), mag ook in de Serie B gaan spelen. De club uit Florence werd een jaar geleden failliet verklaard en teruggezet naar de serie C2. Nu het kampioen werd, mag het de Serie C1 overslaan. Een woordvoerder van de voetbalbond zei dat Fiorentina is gepromoveerd omdat de club een grote supportersschare heeft. Vooral voor de kijkcijfers zou de promotie goed zijn.

Berlusconi stelt competitiestart veilig
De Italiaanse premier Silvio Berlusconi lijkt de competitiestart voor de Serie A echter te hebben veilig gesteld. De premier onderbrak zijn vakantie in SardiniŰ voor een noodvergadering met het kabinet. Hij zorgde er per nooddecreet voor dat administratieve en civiele rechters niet meer bevoegd zijn om uitspraak te doen in sportkwesties. De maatregel is omstreden en verdeelt ook zijn eigen coalitie.

Atalanta Bergamo, dat het afgelopen seizoen uit de hoogste divisie degradeerde, had middels een gerechtelijke procedure de degradatie willen aanvechten. Tenminste tien clubs uit de Serie A gaven namelijk een valse bankgarantie af en fraudeerden daarmee openlijk. Ook AS Roma, dat de transfer van Ajacied Cristian Chivu dreigt niet te kunnen betalen, behoort tot die clubs. Atalanta Bergamo zal het komend seizoen nu waarschijnlijk in de Serie B tegen Catania gaan voetballen, de club die wel tijdig om rechtspraak vroeg.

Zie voor meer voetbalnieuws de FOK! Competitiemanager!