FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 14 augustus 2003

A16 bij Breda tijdelijk afgesloten door brand

_zwerver_, pven en Voogyman hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Door een brand is de A16 tussen Galder en Zonzeel in beide richtingen afgesloten voor het verkeer. Waarschijnlijk zal dit nog tot aan de avondspits van morgen duren.

Bij het knooppunt Princeville bij Breda vloog bekisting in brand. Hierdoor is een viaduct over de A16, dat in aanbouw is, onveilig geworden. Of de brand door werkzaamheden bij het viaduct is ontstaan is nog niet bekend. De recherche moet dit nog onderzoeken.

Het viaduct is een onderdeel van het project van de HSL en de verlegging en verbreding van de A16. De eerste prioriteit heeft volgens de politie het openstellen van de A16.

V.d. Graaf geen verdachte in zaak - Van der Werken

LifeGuarD had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Volkert van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn, wordt niet verdacht van de moord op de Nunspeetse milieu-ambtenaar Chris van der Werken. Dit heeft minister Donner van Justitie geschreven in antwoord op vragen die waren gesteld door LPF-Kamerlid Eerdmans. Volgens Donner heeft recent recherche-onderzoek uitgewezen dat er geen reden is om Van der Graaf te verdenken. Van der Werken werd in 1996 in de bossen bij Epe vermoord. In de brief schreef Donner ook dat het onderzoek naar de betrokkenheid van Van der Graaf bij de moord altijd nog kan worden gestart als de politie nieuwe aanwijzingen krijgt.

Van der Graaf wordt vaak genoemd als mogelijke moordenaar omdat hij Van der Werken kende van milieuprocedures voor boeren. Van der Graaf werkte in de jaren negentig in Wageningen als milieu-activist. Volgens de milieubeweging zou Van der Werken de milieuregels niet streng genoeg hebben toegepast.

Villeneuve boos op Wilson

Jacques Villeneuve ziet in Justin Wilson de oorzaak voor zijn tegenvallende prestatie bij de Grand Prix van Duitsland.

In de massale crash en bijbehorende chaos voor de eerste bocht kwam de wagen van Wilson in aanraking met de achterband van Villeneuve. De Canadees moest meteen een setje nieuwe banden laten monteren. Hij vindt dat zijn Britse collega bij de start beter op had moeten letten.

"Wanneer je je achterin kwalificeert, dan betekent dat dat je niet snel bent, dus dan is er geen reden om de held te gaan uithangen," vertelt de BAR-coureur. "Een aantal jongens gingen er echt als een gek in, maar dat is misschien niet zo heel vreemd voor Wilson, hij komt net van Minardi en denkt dat hij aan iedereen moet laten zien wat hij allemaal kan."

"Maar hierdoor verklootte hij wel mijn race, dus dat is een beetje vervelend. Dat kon ik echt niet gebruiken. Het kostte me echt mijn race," meldt een teleurgestelde Villeneuve. Omdat de Canadees nog geen contract heeft voor volgend seizoen is een goed resultaat zeer welkom.

Villeneuve kwam als negende over de finish en bleef daarmee één plaats en ook één ronde achter teamgenoot Jenson Button. Wilson viel in de zesde ronde uit met een stukke versnellingsbak.

[update] Grote stroomstoring treft VS en Canada

Foto: CNN.comIn verschillende steden in het oosten van de Verenigde Staten en Canada is rond 16.00 uur lokale tijd (22.00 uur Nederlandse tijd) de stroom uitgevallen. Vanuit onder meer New York (VS), Detroit (VS), Cleveland (VS), Toronto (Canada) en Ottawa (Canada) wordt stroomuitval gemeld.

Volgens de Amerikaanse regering gaat het hoogstwaarschijnlijk niet om een aanslag. Het hoogspanningsnet van New York zou overbelast zijn geraakt. Vermoedelijk is de stroomstoring bij de Niagarawatervallen in Canada (op de Canadees-Amerikaanse grens) begonnen.

CNN meldde dat er buiten New York een grote brand was uitgebroken in een transformator bij een elektriciteitcentrale. Die zou zijn ontstaan omdat de centrale zichzelf automatisch uitschakelde. Autoriteiten zouden vermoeden dat vervolgens via een kettingreactie de stroom in andere steden is uitgeschakeld.

In de gebieden waar de stroom uitviel is al het vlieg-, metro- en treinverkeer tot stilstand gekomen. Duizenden mensen zitten vast in liften, metro's en treinen. In Toronto vielen de verkeerslichten uit, waardoor het een chaos werd op de wegen van de stad. Ziekenhuizen kampen met problemen. Ook telefoons op vliegvelden werken niet meer.

In het westen en noorden van het getroffen gebied gaan langzaam weer wat lichten aan. Volgens de burgemeester van New York, Bloomberg, zal de stroom in New York binnen enkele uren weer op gang komen. Hij gaat er vanuit dat de stroom in ieder geval terug is voordat het donker wordt.

Hier en hier zijn captures van CNN te vinden.

Rond twee uur 's nachts, Nederlandse tijd, meldt Reuters dat de oorzaak voor deze gigantische stroomstoring een blikseminslag is in een electriciteitscentrale bij Niagara. De bron voor dit nieuws is het kantoor van de premier van Canada.

In een persconferentie op tv, omstreeks drie uur 's nachts Nederlandse tijd, zei president Bush dat de betrokken staten goed gereageerd hebben op de stroomuitval. Ook bedankte hij de mensen in de getroffen steden en staten voor hun kalmte tijdens de stroomstoring en benadrukte hij dat er van een terroristische aanval geen sprake is. Hoewel er verhalen rondgaan over wat wel de mogelijke oorzaak is, zal één en ander grondig worden onderzocht.

Waarom de uitval een dergelijke schaal kon aannemen moet nog worden onderzocht. De hoogste prioriteit, aldus Bush, moet gelegd worden bij de mensen die getroffen worden door de stroomstoring.


Update 22:55, 23:01, 23:09, 23:25, 23:31, 23:50, 00:21, 01:48 en 02:59.
Zie voor verdere berichtgeving: Oorzaak stroomstoring VS nog onbekend.

Schlecker in Den Bosch geplunderd

Mcodsign (Remco) had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De mensen die woensdagavond langs 'De Reit' in Den Bosch reden, hebben waarschijnlijk wel even raar gekeken. De gehele wijk was namelijk afgesloten door de politie. Toegang tot de wijk was alleen mogelijk op vertoon van je identiteitsbewijs aan de politie.

De reden van deze afsluiting waren de rellen die zich dinsdagavond hadden voorgedaan. Om 23.00 uur kreeg de politie een melding dat er een lantaarnpaal zou zijn vernield. Ook werd een rolluik vernield waarna een vestiging van de drogisterijketen Schlecker werd geplunderd. Volgens een woordvoerder was de politie even na 23.00 uur ter plaatse met zes agenten. Toen zij met stenen en flessen werden bekogeld, was het onmogelijk om verantwoord op te treden. Agenten in burger observeerden de relschoppers. De politie kreeg pas om 02.00 uur voldoende versterking uit de omliggende gemeenten. De twintig agenten constateerden dat de relschoppers er inmiddels vandoor waren gegaan.

Woensdagavond is de wijk afgezet om nieuwe rellen te voorkomen. Op deze avond zijn vier mannen en één vrouw gearresteerd. De politie zegt de oorzaak van de rellen niet te weten. Volgens de buurtbewoners zijn de rellen echter voortgekomen uit pure verveling.

Asteroïde van twee kilometer scheert langs de aarde

Op 16 augustus zal de asteroïde 1994 PM de aarde op slechts negen keer de afstand van de maan passeren. Dit is astronomisch gezien een relatief kleine afstand. De asteroïde is bijna twee kilometer in diameter, en is met het blote oog als een heldere ster te zien.

Onderzoekers van JPL gaan de Goldstone radar van de NASA gebruiken om de vorm en andere karakteristieken van de asteroïde te meten. Er zijn momenteel 519 bekende asteroïden die de aarde zeer dicht zullen naderen. Volgens de NASA is geen van deze asteroïden op een botsingskoers met de aarde.

Ook zijn er interessante dingen op de zon te zien. Dit jaar bevonden zich meer zonnevlekken dan normaal op de zon, en was de oppervlaktetemperatuur van de zon relatief hoger dan normaal. Momenteel is de grootte van zonnevlek 431 de laatste 24 uur verviervoudigd en groeit uit tot een X-class zonnevlam. De zonnevlam is te zien als een donkere vlek op de zon.

Zes doden bij verkeersongeval in Veghel

Roel's Weblog, FLoris, Gonny, nothandy, Psycho_Taz, quinazoline, Viperdesign, Oxxie, Intronic, jorgel, m_verstraeten en relaxuh hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij een ernstig verkeersongeluk in Veghel zijn vanmorgen zes inzittenden van een personenauto om het leven gekomen. Het ongeluk vond plaats op de Corridor, de weg tussen Veghel en Sint-Oedenrode, op de brug over de Zuid-Willemsvaart. De N265 tussen Oss en Eindhoven bij Veghel is tot 14.45 uur afgesloten geweest. Verkeer werd omgeleid en er ontstonden lange files.

Naar alle waarschijnlijkheid gebeurde het ongeluk door een gevaarlijke inhaalmanoeuvre van de auto. Deze reed daardoor frontaal tegen een vrachtwagen met betonplaten en kwam zelfs onder de vrachtwagen terecht. Alle zes inzittenden van de auto overleefden de klap niet. De bestuurder van de vrachtwagen raakte niet gewond.

Foto: ANP - Bert Jansen
Foto: ANP - Bert Jansen

Cohen overlegt met Marokkanen

PIM4EVER had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Burgemeester Job Cohen van Amsterdam heeft vertegenwoordigers van de Marokkaanse gemeenschap, onder wie leden van het 'Comité tegen zinloos politiegeweld en discriminatie', uitgenodigd om vanmiddag te komen praten. Cohen wil zo proberen om de onrust, die in Marokkaanse kring is ontstaan, te sussen. Cohen wil tijdens het gesprek achterhalen hoe diep de onvrede zit over de dood van een Marokkaan op het Mercatorplein. Hij heeft ook buurtbewoners en stadsdeelvoorzitter Henk van Waveren uitgenodigd. Bij het gesprek zal ook commissaris Jelle Kuiper aanwezig zijn.

Aanstaande zaterdag om 15:00 zal het Comité een demonstratie houden op het Mercatorplein. Daarvoor is inmiddels toestemming verleend door de burgemeester. Bij de demonstratie verwachten de organisatoren zo'n 2.000 mensen. Er wordt gezocht naar tussen de 100 en 150 mensen voor de ordedienst, 80 mensen hebben zich daarvoor al gemeld. Het moet een vreedzame optocht worden, aldus de organisatie. Gemeente en politie zijn in overleg met het comité om het protest vredig te laten verlopen.

Het comité benadrukt dat het dodelijke schietincident op het Mercatorplein, waarbij Driss Arbib (33) om het leven kwam, alleen de aanleiding is voor oprichting van de actiegroep. Uit een verklaring die ze hebben doen uitgaan blijkt dat ze vinden dat de dood van Arbib niet los te zien is van het huidige klimaat in Nederland, dat is ontstaan na 11 september en de oplopende spanningen in het Midden Oosten.

Ook de voortdurende benadering van Marokkanen, en migranten in het algemeen, als veiligheidsrisico leidt tot stigmatisering en xenofobie meent het comité. Gelijktijdig ondergaan allochtonen dagelijks discriminatie en vindt er stelselmatig sociale uitsluiting plaats. De dood van Driss roept dan ook vraagtekens op bij het beleid van de huidige politieke machthebbers waarbij diverse onderwerpen ten onrechte voortdurend aan elkaar gekoppeld worden; migratie en criminaliteit, Islam en terrorisme en Marokkanen en inburgering. Dit beleid zorgt voor onnodige polarisatie.

Als doelstelling voor het protest komt het comité echter met twee eisen die wél aan de dood van Arbib referen: 1) De instelling van een onafhankelijke onderzoekscommissie die de moord op Arbib en de achterliggende omstandigheden daarvan onderzoekt. 2) Dat de hele waarheid aan het licht komt en dat de dader zijn gerechtvaardigde straf krijgt.

Het Comité zegt de steun te hebben van de volgende organisaties: Komitee van Marokkaanse Arbeiders in Nederland (KMAN), Het Euro- Mediterraan Centrum Migratie en ontwikkeling (EMCEMO), Kommitee Marokkanen voor Mensenrechten (KMM), De Marokkaanse Vrouwen Vereniging Nederland (MVVN), Stem van Marokkaanse Democraten in Nederland, Stedelijke Marokkaanse Raad (SMR) en het Marokkaanse jongerencentrum Argan.

-
Cohen zal vanavond in NOVA (Nederland 3 22:20) ingaan op de kwestie.

Jongeren terroriseren nu camping Enkhuizen

Oxxie, Zarc.oh en Dimage hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een groep jongeren uit Enkhuizen en Stede Broec maken camping 'Enkhuizerzand' onveilig. Volgens de politie en de gemeente gaat het grotendeels om dezelfde jongeren die eerder dit jaar het spoortraject Hoorn-Enkhuizen onveilig maakten.

De jongeren scheuren tot 's nachts met hun brommers over de camping, beledigen de vakantiegangers en maken rotzooi. De daders zijn bij de politie bekend en hun ouders zullen binnenkort een aangetekende brief ontvangen. Hierin zal de politie hen aansprakelijk stellen voor het gedrag voor hun kinderen. Ook zullen zij de schade moeten vergoeden.

Hond na 68 dagen levend uit put gered

Wildehaar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De zeven jaar oude herdershond Flossy heeft 68 dagen in een vier meter diepe put gezeten. Het dier, afkomstig uit het Deense Gilleleje, was in een afgelegen putschacht gevallen en werd bij toeval gevonden.

De hond heeft al die tijd niet gegeten, waardoor zijn gewicht van 22 tot 11 kilo is verminderd. Waarschijnlijk heeft Flossy kunnen overleven door het condenswater in de put te drinken.

De hond is inmiddels weer terug bij zijn baasjes, die hem er nu weer bovenop helpen met delicatessen als gekookte zalm en kip met rijst. Na Flossy's verdwijning hadden ze overal gezocht, maar na een paar dagen hadden ze hem als dood opgegeven.

Zoutig water stroomt Rijnland binnen

Wildehaar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Om de waterstand op peil te houden laat het Hoogheemraadschap Rijnland sinds gisteren verzilt water uit de Hollandse IJssel het gebied binnenstromen. Het gebied waarin Rijnland werkt, strekt zich uit van Wassenaar tot Amsterdam en van IJmuiden tot Gouda.

Het is voor het Hoogheemraadschap kiezen uit twee kwaden: zoutig water is slecht voor (landbouw)gewassen, maar de schade die zou ontstaan als dijken en funderingen droog komen te staan, is veel groter en bovendien onherstelbaar.

Bij grote droogte worden dijken poreus en houten funderingen van vooral oudere gebouwen kunnen gaan rotten. In veengebieden speelt ook nog mee dat de bodem inklinkt als deze droog komt te staan.

Hoe lang de inlaat van schadelijk water duurt, is niet bekend. Dat is afhankelijk van het weer en de hoeveelheid beschikbaar zoet water uit onder meer het Amsterdam-Rijnkanaal

IJskap Noordpool binnen een eeuw gesmolten

Wildehaar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Als gevolg van de opwarming van de atmosfeer, wat komt door de uitstoot van kooldioxide (CO2), zal ijskap van de Noordpool binnen 100 jaar volledig zijn weggesmolten. Dit blijkt uit internationaal onderzoek waarvan de resultaten gisteren zijn vrijgegeven.

De noordelijke ijslaag is sedert 1978 verminderd met bijna 3 tot 4% per decennium. Rond 2100 zal er tijdens de zomer geen ijs meer zijn op de Noordpool. Wanneer de uitstoot van kooldioxide blijft toenemen, zal zich dit misschien nog eerder voordoen.

Economie bijna één procent gekrompen

De economie van Nederland is in het tweede kwartaal van 2003 gekrompen met 0,9% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Begin jaren 80 was het voor het laatst dat de economie zo veel daalde, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In de eerste 6 maanden van dit jaar is het bruto binnenlands product (bbp), de totale waarde van alle geproduceerde goederen en diensten, met 0,4% afgenomen in vergelijking met vorig jaar.

Overleg

Vandaag hebben minister Zalm (Financiën), premier Balkenende en de ministers De Geus (Sociale Zaken) en Brinkhorst (Economische Zaken) geproken over extra bezuinigingen. Door nieuwe tegenvallers moet er tussen de 3 en 5 miljard euro extra bespaard worden, bovenop de 13 miljard die al in het regeerakkoord was afgesproken.

Het overleg heeft volgens Zalm nog niet tot conclusies geleid. Morgen komt het voltallige kabinet bijeen om te praten over de invulling van de bezuinigingen.

"Eerste manager overleden"

Afgelopen nacht overleed Ben van Gelder. Van Gelder, 30 jaar actief geweest voor PSV, was de eerste manager in het Betaalde Voetbal, zo haalde hij de eerste Engelsman naar Nederland.

In 1950 werd Van Gelder bestuurder van PSV. Bij de invoering van het Betaald Voetbal in 1954 hield hij zich bezig met de zakelijke leiding. In '57 haalde hij met Trevor Ford de eerste Engelse prof naar ons land. Pas in 1980 werd hij opgevolgd door Kees Ploegsma.

Van Gelder speelde zelf 18 duels voor de Eindhovenaren. Hij is 85 jaar geworden.

Soetaers definitief naar Ajax

PSV kan opgelucht ademhalen, Roda JC zal morgen niet met flankspeler Tom Soetaers aantreden. Soetaers gaat definitief naar Ajax.

Vorige week leek eerst een ruil van Soetaers en Wamberto te slagen, maar Ajax-trainer Ronald Koeman stak daar nog een stokje voor.

Soetaers was zelf al rond met de Amsterdammers en de transfer was dan ook nog niet uit de lucht. Ajax bleek een stapje extra te willen doen, maar of het daarvoor alsnog een speler ruilt danwel een transfersom betaalt, is niet bekend.

Na een goed verlopen medische keuring, zet Soetaers vandaag zijn handtekening onder een vierjarig contract. De Belg kwam voor Roda JC in 98 competitiewedstrijden tot 23 doelpunten.

Strandtenten zijn overlast Marokkanen zat

In Zandvoort zijn de verzamelde strandtenthouders de overlast van Marokkaanse jongeren meer dan zat. Ze eisen dat er maatregelen worden genomen tegen groepen Marokkaanse jongeren uit Amsterdam die de horeca en badgasten al jaren lang terroriseren. Volgens hen loopt de situatie steeds verder uit de hand.

Afgelopen zondag nog werd de eigenaar van strandpaviljoen Far Out vastgezet die vier Marokkanen met een nep wapen bedreigde en zo zijn tent uitjoeg. De vier kwamen verhaal halen omdat ze er met acht andere Marokkanen eerder waren uitgezet. Er werden toen kreten geroepen als : 'Ik vermoord je' , 'Jij gaat dood'. De eigenaar is door de rechtbank in Haarlem in voorarrest geplaatst.

Begin juni werd een 22-jarige vrouw in de trein van Zandvoort naar Amsterdam aangerand door een groep van zo'n vijftien Marokkaanse jongeren. Eerder hadden zij in Zandvoort badgasten uitgedaagd en beledigd.

Een groep verontruste strandtenthouders heeft vanmorgen een spoedvergadering gehouden over de groeiende overlast van de Marokkaanse jongeren. Daarbij is besloten dat zij zich nogmaals schriftelijk tot de gemeente zullen wenden. ze vinden dat de gemeente nu eindelijk harde maatregelen moet nemen .

Aan welke maatregelen de strandtenthouders denken willen zij vooralsnog niet zeggen. ''Daarvoor ligt de zaak te gevoelig''.

Nederlanders in Vietnam vast voor seksorgie

Halvarine had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Vietnam zijn twee Nederlanders opgepakt die een orgie hielden met zes hoeren. De politie deed een inval nadat boze buren hadden geklaagd. De agenten ontdekten dat de mannen seks met de prostituees hadden, terwijl een andere vrouw video-opnames maakten.

De politie nam een doos met vermoedelijk viagra, een videocamera, pornografische videobanden en een laptop in beslag. De twee Nederlanders en de zes hoeren (16 tot 25 jaar) werden vastgezet. Eén Nederlander is inmiddels vrijgelaten maar mag Vietnam niet uit, de ander zit nog vast.

CDA-Statenlid betrokken bij campingrel

Het Provinciale Statenlid Daan Versteeg (CDA) uit Gelderland is in opspraak gekomen omdat een groep studenten waarmee op hij op een camping stond, zich ernstig heeft misdragen. Versteeg (24), zelf rechtenstudent, was samen met een studentenclub naar de Zeeuwse camping Het Zilveren Schor in Arnemuiden afgereisd om daar het weekeinde door te brengen.

In de nachtelijke uren misdroegen de studenten zich enorm. Ze zouden zich in dronken toestand schuldig hebben gemaakt aan diefstal, mishandeling en vernielingen. Daarbij werd ook een boot van de Stichting Zeeuwse Scouts gestolen. Nadat er met contactdraden van de boot was gerommeld, gingen de studenten midden in de nacht op het Veerse Meer varen. Volgens de scouts zijn daarbij de motor en de schroef beschadigd geraakt. Een leider van de scouts die verhaal ging halen liep rake klappen op.

Uiteindelijk is Versteeg naar de campinghouder toegestapt om de boel te sussen. Hij gaf daarbij zijn visitekaartje van Provinciale Staten en bood aan om namens de groep de schade te betalen. Volgens de campingeigenaar heeft de studentenvereniging zich bovendien onder valse voorwendselen als tennisvereniging aangemeld. ''Wij dulden vanwege de overlast geen studentenclubs op onze camping. Zij hebben nu alle campinggasten twee nachten lang wakker gehouden met hun gelal''.

De vicefractievoorzitter van de CDA-Statenfractie zegt in een reactie dat Versteeg ontkent betrokken te zijn geweest bij de misdragingen van zijn dispuut. Versteeg wilde gisteren zelf niet reageren omdat hij volgens de Statenfractie ''rust nodig heeft''.

Zware aardbeving in Griekenland

wouterwouter2, domo, lovelotte en Akker hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het westen van Griekenland is donderdagochtend getroffen door een zware aardbeving. De beving had een kracht van 6,4 op de schaal van Richter. Volgens de Griekse media zijn er zeker 28 mensen gewond geraakt.

Het epicentrum lag ongeveer 290 kilometer ten noordwesten van Athene, onder de zeebodem bij het Ionische eiland Lefkas. Hier renden mensen in paniek de straat op. De burgemeester van Lefkas meldde dat er veel schade was ontstaan. In het wegdek van enkele straten zijn scheuren ontstaan. Ook het waterleidingnet is beschadigd. In het noorden van het eiland zijn enkele huizen ingestort.

Op de eilanden Korfoe en Cephalonia is de beving ook gevoeld. Noordwest-Griekenland ligt in een zone waar regelmatig aardbevingen voorkomen, in 1953 werden op Cephalonia alle gebouwen vernield en veel inwoners gedood.

Limburgse Lottospeler wellicht toch miljonair

John Berben uit Roermond ziet de toekomst weer wat positiever tegemoet dan eind vorig jaar. Toen had Berben alle zes de getallen in de lotto goed en ook nog eens de kleur, dus kon rekenen op de vette hoofdprijs van 11,5 miljoen euro, edoch de automatische incasso was niet van zijn rekening afgeschreven. Volgens de Lotto en de Rabobank zijn eigen schuld, dus hij kon fluiten naar zijn miljoenen.

Als reden dat het geld niet was afgeschreven, gaf de Rabobank op dat er onvoldoende geld op zijn rekening stond. En dat kwam weer omdat Berben zijn huur zowel per giro had betaald als ook automatisch had laten afschrijven. De woningbouwvereniging stortte de te veel betaalde huur wel terug, maar op het moment dat het geld voor de Lotto er af moest stond Berben in het rood.

Inmiddels hebben twee advocaten zich vastgebeten in de zaak, en die hebben zowel de Rabobank als de Lotto aansprakelijk gesteld. ''De Lotto kon het inleggeld niet afschrijven omdat de Rabobank op 14 november een blokkade had aangebracht'', zegt mr. Orlando Mo-Ajok. ''Onterecht, want de betalingsopdrachten waren óók al teruggedraaid. Kan niet. Het is of het één óf het ander! En ook al zou die blokkade wel terecht zijn geweest, dan nog had-ie op 18 november opgeheven moeten worden. Want toen was er al geld van een spaarrekening van cliënt bijgeschreven. Een tweede incassopoging had dus gewoon moeten lukken. De trekking was namelijk pas op 14 december. Meneer Berben is de dupe van een enorme blunder van de bank''. Bovendien heeft volgens de raadsman de Lotto de blokkade nog eens geïnterpreteerd als een intrekking van de machtiging om automatisch het inleggeld af te schrijven, hetgeen helemaal niet het geval was.

De advocaat zegt dat de zaak zo klaar is als een klontje. ''De feiten zijn glashelder. Daar kan geen enkele rechter omheen. Het zijn menselijke fouten die gemaakt zijn''. De Rabobank heeft intern deskundigen op de zaak gezet en hult zich in stilzwijgen. ''Ze doen maar'' zegt Mo-Ajok, ''daar hebben ze natuurlijk alle belang bij. Je praat tenslotte niet over een paar duizend euro maar over een godsvermogen, maar betalen zullen ze, dat weet ik 1000% zeker''.

Advies: Citotoets voor kleuters

De Onderwijsraad adviseert om kleuters voordat ze de basisschool bezoeken, een soort van Citotoets te laten afleggen. Wanneer de basisschool is afgerond, dan moet uit een toets blijken wat het kind heeft geleerd en of de school voldoet, zo stelt de raad in een rapport.

Het idee van de Onderwijsraad is niet nieuw. Eerder al deden CDA, VVD en LPF een voorstel om kleuters bij aanvang van de basisschool een taaltest te laten doen. Dat werd toen positief ontvangen.

Vrouw verstopt skelet moeder ruim 3 jaar onder bed

lovelotte, Petra76, Vaakje en wouterwouter2 hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Narbonne in het zuiden van Frankrijk heeft de politie maandag onder een bed in een huis een skelet van een dode vrouw gevonden. Het bleek dat de dochter van de dode vrouw haar moeder al ruim drie jaar onder het bed had bewaard.

Artsen schakelden de politie in, omdat het hen opviel dat de vrouw geen recepten meer kwam halen voor haar medicijnen. Bij een inval in het huis troffen ze in een zorgvuldig tegen de stank afgesloten kamer de dode vrouw aan.

Waarschijnlijk overleed de vrouw in februari 2000, op dat moment was ze begin 90. Haar nu 62-jarige dochter inde nog altijd maandelijks het pensioen van haar moeder. Op het moment van de inval was ze op vakantie. Na terugkomst meldde ze zich bij de politie.

Boetes voor vies achterlaten toilet in Maleisië

wouterwouter2, Roel's Weblog en lovelotte hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De overheid van een deelstaat in Maleisië heeft er schoon genoeg van: vieze openbare toiletten. Voortaan zal er dan ook hard ingegrepen worden, zo meldt de krant New Straits Times.

Agenten worden voortaan voor de wc's neergezet, om zo viezerikken boetes op te kunnen leggen. Niet doortrekken kost je bijvoorbeeld 1000 ringgit (ruim 250 euro). Maar ook de kraan niet uit te doen, schade aanbrengen aan de toiletten of ander "onbehoorlijk gedrag", leveren boetes op. Hoe hoog deze zijn is overigens niet bekend.

Ringtones meer verkocht dan singles

Platenmaatschappijen krijgen meer geld binnen met de verkoop van ringtones dan met die van cd-singles. De verkoop van ringtones stijgt dit jaar in Groot-Brittannië waarschijnlijk met zo'n zestig procent.

Vorig jaar hebben alle Britten samen zo'n 57 miljoen euro aan ringtones besteed, zo blijkt uit cijfers van de Mobile Data Association. Dit jaar stijgt dat bedrag waarschijnlijk naar ongeveer 100 miljoen euro. In 2002 kochten mensen voor ca. 138 miljoen euro singles. Dit jaar is de verkoop van singles echter met 37 procent gedaald.


Platenmaatschappij Universal gaf aan BBC Radio toe dat bij de hit Round Round van de Sugababes meer geld is verdiend aan de ringtone dan aan de single. Populaire ringtones kosten in Groot-Brittannië gemiddeld tussen de 2 en 5 euro.

Nieuwe dinosaurussoort ontdekt in India

prenobe (herschreven) en wouterwouter2 hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In India is een waarschijnlijk vleesetende dinosaurussoort ontdekt, die in het oosten van het land leefde. De dinosaurus had een zware lichaamsbouw, liep op zijn achterste twee benen en was ongeveer 10 meter lang. Dit meldt de krant The Hindu vandaag.

Het beest werd gevonden en in kaart gebracht door Indiase en Amerikaanse wetenschappers. Ze hebben het beest 'Rajasaurus Narmadensis' genoemd, hetgeen betekent 'prinselijk reptiel van Naramada', naar de rivier waarbij de restanten zijn gevonden.

De Rajasaurus Narmadensis leefde ongeveer 65 miljoen jaar geleden, toen het uitsterven van de dinosaurussen niet lang meer zou duren. Experts denken dat de bestudering van de Rajasaurus Narmadensis tot nieuwe visies over de redenen van het uitsterven van de dinosaurussen kan leiden.

Musical Review: 3 Musketiers

Momenteel is in het nieuwe Luxor Theater in Rotterdam de musical 3 Musketiers te zien. De aankondiging belooft veel: beleef het avontuur van een jongeman, die vecht voor zijn idealen, ware liefde ontdekt en uiteindelijk een held wordt. Maar is de gevarieerde cast wel goed op elkaar ingespeeld? Is het verhaal vol gekletter van degens wel boeiend genoeg? Lees snel verder om dit alles en nog veel meer te weten te komen...

Isabelle naar SBS6: Show van Nederland

-Rob- had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Isabelle Isabelle Brinkman, voormalig presentatrice bij Radio 3FM zal het komende seizoen bij SBS6 gaan werken. Vanaf maandag zal zij presentatrice worden van "Show van Nederland". Het is heel wat anders dan een radioprogramma, maar Isabelle heeft veel zin in de uitdaging.

In haar eigen woorden zegt zij op de site: Het is jammer dat het zo gelopen is bij 3FM, maar ik kon niet meer het programma maken dat ik voor ogen had. Bovendien wilde ik graag terug naar de televisie. Ik draaide op 3FM vaak alternatieve muziek, dus daarom klinkt het misschien raar dat ik nu een showprogramma ga presenteren, maar mijn overstap destijds van TMF naar de NPS werd ook raar gevonden

Nieuwsposter worden op de voetbalmanager?

Hij begint binnenkort weer, de Fok!-voetbalmanager!

Er wordt achter de schermen druk gewerkt en ontwikkelt om het nog leuker, spannender en inter-actiever te maken dan de voorgaande edities.

Wil jij meewerken aan het succes van de Voetbal-manager door middel van het posten van actueel voetbalnieuws en heb je de tijd en de zin om minimaal 20 nieuwspost per maand daar te plaatsen?

Meld je dan aan als nieuwsposter van de Voetbal-manager via een mailtje naar: rickmans@fok.nl

Laatste reviews en specials
review
Frozen II
review
Halo: the Master Chief Collection (pc)
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
©FOK.nl e.a.