[update] Grote stroomstoring treft VS en Canada

Foto: CNN.comIn verschillende steden in het oosten van de Verenigde Staten en Canada is rond 16.00 uur lokale tijd (22.00 uur Nederlandse tijd) de stroom uitgevallen. Vanuit onder meer New York (VS), Detroit (VS), Cleveland (VS), Toronto (Canada) en Ottawa (Canada) wordt stroomuitval gemeld.

Volgens de Amerikaanse regering gaat het hoogstwaarschijnlijk niet om een aanslag. Het hoogspanningsnet van New York zou overbelast zijn geraakt. Vermoedelijk is de stroomstoring bij de Niagarawatervallen in Canada (op de Canadees-Amerikaanse grens) begonnen.

CNN meldde dat er buiten New York een grote brand was uitgebroken in een transformator bij een elektriciteitcentrale. Die zou zijn ontstaan omdat de centrale zichzelf automatisch uitschakelde. Autoriteiten zouden vermoeden dat vervolgens via een kettingreactie de stroom in andere steden is uitgeschakeld.

In de gebieden waar de stroom uitviel is al het vlieg-, metro- en treinverkeer tot stilstand gekomen. Duizenden mensen zitten vast in liften, metro's en treinen. In Toronto vielen de verkeerslichten uit, waardoor het een chaos werd op de wegen van de stad. Ziekenhuizen kampen met problemen. Ook telefoons op vliegvelden werken niet meer.

In het westen en noorden van het getroffen gebied gaan langzaam weer wat lichten aan. Volgens de burgemeester van New York, Bloomberg, zal de stroom in New York binnen enkele uren weer op gang komen. Hij gaat er vanuit dat de stroom in ieder geval terug is voordat het donker wordt.

Hier en hier zijn captures van CNN te vinden.

Rond twee uur 's nachts, Nederlandse tijd, meldt Reuters dat de oorzaak voor deze gigantische stroomstoring een blikseminslag is in een electriciteitscentrale bij Niagara. De bron voor dit nieuws is het kantoor van de premier van Canada.

In een persconferentie op tv, omstreeks drie uur 's nachts Nederlandse tijd, zei president Bush dat de betrokken staten goed gereageerd hebben op de stroomuitval. Ook bedankte hij de mensen in de getroffen steden en staten voor hun kalmte tijdens de stroomstoring en benadrukte hij dat er van een terroristische aanval geen sprake is. Hoewel er verhalen rondgaan over wat wel de mogelijke oorzaak is, zal ťťn en ander grondig worden onderzocht.

Waarom de uitval een dergelijke schaal kon aannemen moet nog worden onderzocht. De hoogste prioriteit, aldus Bush, moet gelegd worden bij de mensen die getroffen worden door de stroomstoring.


Update 22:55, 23:01, 23:09, 23:25, 23:31, 23:50, 00:21, 01:48 en 02:59.
Zie voor verdere berichtgeving: Oorzaak stroomstoring VS nog onbekend.