Cohen overlegt met Marokkanen

PIM4EVER had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Burgemeester Job Cohen van Amsterdam heeft vertegenwoordigers van de Marokkaanse gemeenschap, onder wie leden van het 'Comité tegen zinloos politiegeweld en discriminatie', uitgenodigd om vanmiddag te komen praten. Cohen wil zo proberen om de onrust, die in Marokkaanse kring is ontstaan, te sussen. Cohen wil tijdens het gesprek achterhalen hoe diep de onvrede zit over de dood van een Marokkaan op het Mercatorplein. Hij heeft ook buurtbewoners en stadsdeelvoorzitter Henk van Waveren uitgenodigd. Bij het gesprek zal ook commissaris Jelle Kuiper aanwezig zijn.

Aanstaande zaterdag om 15:00 zal het Comité een demonstratie houden op het Mercatorplein. Daarvoor is inmiddels toestemming verleend door de burgemeester. Bij de demonstratie verwachten de organisatoren zo'n 2.000 mensen. Er wordt gezocht naar tussen de 100 en 150 mensen voor de ordedienst, 80 mensen hebben zich daarvoor al gemeld. Het moet een vreedzame optocht worden, aldus de organisatie. Gemeente en politie zijn in overleg met het comité om het protest vredig te laten verlopen.

Het comité benadrukt dat het dodelijke schietincident op het Mercatorplein, waarbij Driss Arbib (33) om het leven kwam, alleen de aanleiding is voor oprichting van de actiegroep. Uit een verklaring die ze hebben doen uitgaan blijkt dat ze vinden dat de dood van Arbib niet los te zien is van het huidige klimaat in Nederland, dat is ontstaan na 11 september en de oplopende spanningen in het Midden Oosten.

Ook de voortdurende benadering van Marokkanen, en migranten in het algemeen, als veiligheidsrisico leidt tot stigmatisering en xenofobie meent het comité. Gelijktijdig ondergaan allochtonen dagelijks discriminatie en vindt er stelselmatig sociale uitsluiting plaats. De dood van Driss roept dan ook vraagtekens op bij het beleid van de huidige politieke machthebbers waarbij diverse onderwerpen ten onrechte voortdurend aan elkaar gekoppeld worden; migratie en criminaliteit, Islam en terrorisme en Marokkanen en inburgering. Dit beleid zorgt voor onnodige polarisatie.

Als doelstelling voor het protest komt het comité echter met twee eisen die wél aan de dood van Arbib referen: 1) De instelling van een onafhankelijke onderzoekscommissie die de moord op Arbib en de achterliggende omstandigheden daarvan onderzoekt. 2) Dat de hele waarheid aan het licht komt en dat de dader zijn gerechtvaardigde straf krijgt.

Het Comité zegt de steun te hebben van de volgende organisaties: Komitee van Marokkaanse Arbeiders in Nederland (KMAN), Het Euro- Mediterraan Centrum Migratie en ontwikkeling (EMCEMO), Kommitee Marokkanen voor Mensenrechten (KMM), De Marokkaanse Vrouwen Vereniging Nederland (MVVN), Stem van Marokkaanse Democraten in Nederland, Stedelijke Marokkaanse Raad (SMR) en het Marokkaanse jongerencentrum Argan.

-
Cohen zal vanavond in NOVA (Nederland 3 22:20) ingaan op de kwestie.