Limburgse Lottospeler wellicht toch miljonair

John Berben uit Roermond ziet de toekomst weer wat positiever tegemoet dan eind vorig jaar. Toen had Berben alle zes de getallen in de lotto goed en ook nog eens de kleur, dus kon rekenen op de vette hoofdprijs van 11,5 miljoen euro, edoch de automatische incasso was niet van zijn rekening afgeschreven. Volgens de Lotto en de Rabobank zijn eigen schuld, dus hij kon fluiten naar zijn miljoenen.

Als reden dat het geld niet was afgeschreven, gaf de Rabobank op dat er onvoldoende geld op zijn rekening stond. En dat kwam weer omdat Berben zijn huur zowel per giro had betaald als ook automatisch had laten afschrijven. De woningbouwvereniging stortte de te veel betaalde huur wel terug, maar op het moment dat het geld voor de Lotto er af moest stond Berben in het rood.

Inmiddels hebben twee advocaten zich vastgebeten in de zaak, en die hebben zowel de Rabobank als de Lotto aansprakelijk gesteld. ''De Lotto kon het inleggeld niet afschrijven omdat de Rabobank op 14 november een blokkade had aangebracht'', zegt mr. Orlando Mo-Ajok. ''Onterecht, want de betalingsopdrachten waren óók al teruggedraaid. Kan niet. Het is of het één óf het ander! En ook al zou die blokkade wel terecht zijn geweest, dan nog had-ie op 18 november opgeheven moeten worden. Want toen was er al geld van een spaarrekening van cliënt bijgeschreven. Een tweede incassopoging had dus gewoon moeten lukken. De trekking was namelijk pas op 14 december. Meneer Berben is de dupe van een enorme blunder van de bank''. Bovendien heeft volgens de raadsman de Lotto de blokkade nog eens geïnterpreteerd als een intrekking van de machtiging om automatisch het inleggeld af te schrijven, hetgeen helemaal niet het geval was.

De advocaat zegt dat de zaak zo klaar is als een klontje. ''De feiten zijn glashelder. Daar kan geen enkele rechter omheen. Het zijn menselijke fouten die gemaakt zijn''. De Rabobank heeft intern deskundigen op de zaak gezet en hult zich in stilzwijgen. ''Ze doen maar'' zegt Mo-Ajok, ''daar hebben ze natuurlijk alle belang bij. Je praat tenslotte niet over een paar duizend euro maar over een godsvermogen, maar betalen zullen ze, dat weet ik 1000% zeker''.