FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 30 juli 2003

Onderzoek naar A'damse babydonors.com

De Inspectie voor de Gezondheidszorg is een vooronderzoek gestart naar de handel en wandel van de firma babydonors.com. Het Amsterdamse bedrijf biedt via internet de mogelijkheid om sperma en eicellen te kopen.

Het op commerciële basis beschikbaar stellen van zaad of eicellen zou strijdig zijn met de Embryowet. Volgens artikel 27 van die wet mag dit alleen op basis van onkosten. De Inspectie gaat bekijken of babydonors.com wel conform de wet handelt.

Mede dank aan The_Duce voor de tip!

Italië wil keurmerk Pizzeria

De Italiaanse regering pleit voor een keurmerk voor het èchte Italiaanse restaurant. Reden is dat veel pizzeria's buiten Italië niet in handen zijn van Italianen. Zo telt Amsterdam 176 Italiaanse restaurants, maar het merendeel is in handen van Turken, Israeliërs en Egyptenaren; slechts 14 daarvan hebben een Italiaanse kok in dienst.

Het kaf moet van het koren gescheiden worden, meent de Italiaanse regering. De Italiaan Enzo Scamazzo, eigenaar van het Amsterdamse restaurant La Storia Della Vita, ziet zo'n keurmerk wel zitten.

Overleg over straatterreur Breda

Breda denkt door ouders en buurtbewoners in te schakelen, de terreur van jongeren in de Hendrik Berlagestraat te kunnen verminderen. Het maatschappelijk werk is deze week in een overleg met gemeente en politie gevraagd om de ouders van de betreffende jongeren te benaderen.

In de Hendrik Berlagestraat hebben bewoners en winkels te kampen met drie groepen van in totaal tientallen jongeren, die het leven in de straat zo onmogelijk maken dat men gebukt gaat onder de bedreigingen. Het gaat daarbij onder meer om drugsoverlast, intimidatie en nachtelijk lawaai. Enkele winkels hebben de deuren al gesloten.

De ouders van de jongeren, voor het merendeel van Marokkaanse komaf, worden waarschijnlijk na de vakantie benaderd, evenals buurtbewoners. De politie rijdt nu meerdere keren per dag door de straat, maar zegt daarmee zelf het probleem niet op te lossen. ''We kunnen er niet constant zijn. Als wij de straat inrijden, rennen ze weg en krijgen we geen contact. Daarom moeten we het via andere wegen proberen. Die gasten zijn ook voor het maatschappelijk werk niet bereikbaar. Dus kijken we of het via hun ouders kan", aldus een woordvoerder.

Eerder lieten burgemeester Rutten en politiechef Martens van het district Breda weten dat er meer harde maatregelen op komst zijn om de terreur in de straat aan te pakken.

Heerenveen verslaat Koper

SC Heerenveen won vanavond met 2-0 van het Sloveense Koper. De volgende ronde in de Intertoto Cup is daarmee dichtbij.

In het Abe Lenstrastadion opende Gerald Sibon de score al na negen minuten. Richard Knopper maakte er voor het verstrijken van het halve uur 2-0 van. Daar bleef het bij.

Met de 2-0 zege op zak kan SC Heerenveen geruster afreizen naar Koper. Mochten de Friezen de finale bereiken dan wacht daar de winnaar van de ontmoeting tussen FC Stavo Artikel Brno (Tsj) en Villarreal CF (Spa). Dat onderling treffen werd vanavond 1-1. De returns zullen op woensdag 6 augustus worden afgewerkt.

Gitarist van Iron Butterfly overleden

Beetle stuurde ons via de newssubmit dit geheel herschreven bericht:

Erik Braunn, gitarist van Iron Butterfly, is in Los Angeles overleden. De gitarist, die één van de meest herkenbare riffs uit de geschiedenis componeerde, overleed aan een hartstilstand afgelopen vrijdag. Hij is 52 jaar geworden.

Braunn, geboren in Pekin, Illinois, was in het begin van zijn leven een wonderkind op de viool. Hij was 16 toen hij werd aangenomen bij Iron Butterfly en toerde met de groep in hun meest succesvolste periode, 1967 - 1969.

Iron Butterfly kreeg zijn plaats in de geschiedenis door het psychedelische nummer "In-A-Gadda-Da-Vida", uitgebracht in 1968. Dit nummer kreeg later grote bekendheid door de film Manhunter, de voorloper van Silence of the Lambs.

-
Een sample van de riff uit ''In-A-Gadda-Da-Vida" (laatste stukje).

'Ajax tegen Grazer AK in CL'

Ajax zal het in de derde voorronde van de Champions League waarschijnlijk gaan opnemen tegen Grazer AK. De Oostenrijkers wonnen de heenwedstrijd in Albanie tegen SK Tirana met liefst 5-1.

Grazer AK speelde twee jaar terug tweemaal tegen FC Utrecht voor de UEFA Cup. Thuis won FC Utrecht met 3-0, waarna het in Graz uiteindelijk met wat moeite gelijk werd (3-3).

Voor Ajax is de komende tegenstander hoe dan ook een gunstige loting met een goed vooruitzicht op plaatsing voor de Champions League groepsfase.

Review: Yorin Masterplan

Yorin heeft voor het nieuwe TV-seizoen heel wat in petto, zo ook Masterplan. Hier neemt een master je leven over, je moet alles doen wat hij zegt, doe je het niet, dan is het over.

Eén Fokker, die om begrijpelijke redenen anoniem wil blijven (lees verder) doet mee aan de voorronden en zal ons, mits hij of zij doorgaat, op de hoogte houden hoe Yorin zijn kandidaten selecteert.

Vandaag was de eerste voorronde.

Drummer Iron Maiden gearresteerd

hardcorealways had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het met de auto inrijden op anderen is ín deze week. Zondag reed een man in op uitgaanspubliek, gisteren stuurde een 16-jarig meisje een auto richting een politieman en vandaag waren hondenbezitters het slachtoffer van een verwarde man. Maar ook in Amerika gebeurt het. Daar reed zelfs de drummer van rockband Iron Maiden op een parkeerwacht in.

De 51-jarige Nicko McBrain kreeg ruzie met de parkeerwacht bij het inrijden van zijn VIP-parkeerplek in New York. De wacht hield hem namelijk tegen om zijn papieren te kunnen zien. Toen hij niet snel genoeg opzij ging stuurde McBrain de auto tegen zijn benen aan. De parkeerwacht moest voor behandeling naar het ziekenhuis.

McBrain is aangehouden. Hij moet op 16 september voor de rechter verschijnen en kan maximaal een celstraf van een jaar of duizend dollar boete opgelegd krijgen.

Man rijdt in op honden en hun baasjes

hardcorealways, yolande, xatr0z, Faculty, Esposa, The_Duce en Frank / frenkel hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een verwarde man met een hekel aan honden is woensdag in Delft en Zoetermeer op zeker drie hondenuitlaters en hun honden ingereden. Dat heeft de politie bekendgemaakt. De 33-jarige Rotterdammer is inmiddels opgepakt.

Bij de acties van de man raakte een man, een agente en twee honden gewond. De 68-jarige man raakte in Delft gewond doordat hij van achteren werd aangereden. Zijn hond wist te ontsnappen. Even later werd een hondenbezitter met een hamer achterna gezeten.

In Zoetermeer raakte een hond gewond toen de hondenhater een troittoir opreed en het beest tegen een boom werd geslingerd. In dezelfde plaats raakte nog een hond gewond. Zijn 53-jarige bazin werd ook aangevallen. Ten slotte kreeg een politieagente een schop in haar ribben, waardoor ze gekneusde ribben opliep.

Iraakse provincie toch besmet met uranium

nyrem had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Amerikaanse leger heeft tijdens de afgelopen Golfoorlog in de Iraakse provincie al-Muthanna wél munitie met verarmd uranium gebruikt. Dat heeft een Amerikaanse militair die in de provinciehoofdstad al-Samawah heeft gevochten, gezegd in zijn dagboek, zo meldt het televisieprogramma 2Vandaag woensdag.

In al-Samawah in het zuiden van Irak bevindt zich het hoofdkwartier van de Nederlandse eenheden. Volgens de Amerikaan, een boordschutter van een pantserwagen, heeft hij tijdens de laatste Golfoorlog meerdere malen met munitie met verarmd uranium geschoten. Volgens hem ging het om een 'standaard procedure'.

Minister Jaap de Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken gaf in juni als antwoord op Kamervragen dat dergelijke munitie nooit is gebruikt. De Amerikaanse overheid had dit aan hem verteld.

PvdA-Kamerlid Bert Koenders wil snel opheldering over de veiligheidssituatie in verband met het gebruikte uranium. Koenders pleit voor het nemen van bloed- en urinemonsters bij de Nederlandse militairen, om hun gezondheid goed in het vizier te houden.

Chanty haalt rijbewijs

Nieuws van ons nieuwspostersteam! We wilden het jullie niet onthouden, dus bij dezen:

Na 235 lessen in een tijdsbestek van zes jaar heeft onze nieuwsposter Chanty nu dan toch echt haar rijbewijs gehaald. Zij haalde het roze papiertje vanochtend in Tilburg. Daarvoor was de hele stad echter op last van de politie wel afgesloten voor alle verkeer.

De politie kwam tot deze opmerkelijke actie in samenspraak met de rijschoolhouder en Chanty zelf, welke beiden niet erg tevreden waren over de rijstijl van de laatstgenoemde. De politie had 200 man op de been gebracht om het verbod te handhaven. Daarnaast waren er twintig ambulances aanwezig en stond er een traumahelikoper paraat voor eventuele ongelukken. Ook was de kooiconstructie van de auto, welke overigens voor de zekerheid niet de originele wagen was, verstevigd en droeg de examinator een beschermende nekbrace.

De examenauto na het examenHoewel Chanty welgeteld 33 paaltjes heeft geraakt, de auto door te hard rijden op elke drempel werd gelanceerd en de examinator nog een flinke buil heeft opgelopen durfde men het meisje niet te laten zakken. Dat zou namelijk betekenen dat zij nogmaals een examen zou moeten doen. En dat durfde de examinator, die nu al een rolberoerte opliep, niet meer aan.

'Witte paddestoel' gaat verdwijnen

Langs de kant van de weg verschijnen de komende jaren nieuwe paddestoelen van de ANWB. De oude witte betonnen bewegwijzers zijn hoognodig aan vervanging toe. Voor beschadigde of oude paddestoelen komen nieuwe "rode exemplaren met witte stippen" in de plaats, aldus een ANWB-woordvoerder woensdag. Hierdoor zullen de witte paddestoelen langzaam uit het landschap gaan verdwijnen.De nieuwe paddestoelen zijn gemaakt van polyester. "Dat moet van de Arbo-wet omdat de vorige te zwaar waren. Bovendien waren die een eeuw oud en we moeten met de tijd en techniek mee", zei de woordvoerder. De nieuwe exemplaren zijn afgestemd op het "gerestylde" uiterlijk van de borden langs de weg. "Ze zijn leesbaarder."

In Nederland zijn ongeveer zesduizend paddestoelen, die wandelaars en fietsers de weg wijzen. Ze staan op plekken waar "handwegwijzers en borden aan palen het landschap zouden ontsieren". Ook op nieuwe routes zal de ANWB de rode paddestoelen gaan plaatsen.

De ANWB weet niet wat het vervangen van de bewegwijzering kost. "Op sommige paddestoelen krijgen we subsidie. Bovendien wordt de ene paddestoel geplaatst in opdracht van de provincie en de andere op last van de gemeente", aldus de woordvoerder.

'Moderne' slavernij in Europa in opkomst

Het werkterrein van criminelen in de mensenhandel is aan het verschuiven. De verhandelde mensen worden behalve in de seksindustrie, nu steeds vaker te werk gesteld in de horeca en de landbouw. Dat meldt RTL Nieuws vandaag.

Uit schrikbarende onderzoeken van Europol blijkt dat veel slachtoffers worden gedwongen om te gaan bedelen. Slachtoffers komen met name uit Centraal- en Oost-Europa. Hun werk- en leefomstandigheden zijn vaak zo slecht, dat gesproken wordt van moderne slavernij. De mensenhandel is, evenals kinderhandel, 'big business' voor criminelen.

In Nederland laat het ministerie van Justitie onderzoeken, hoe groot het probleem van de 'moderne slavernij' is. Volgens de Nationale Rapporteur Mensenhandel D. Korvinus is het 'een realiteit die nog niet voldoende onder ogen wordt gezien'. "In Nederland zijn weliswaar nog geen concrete voorbeelden gevonden, maar dat wil niet zeggen dat het niet gebeurt, of zal gebeuren",

Rallycoureurs massaal geflitst

okee6 had ons via de newssubmit een herschreven bericht gestuurd, waarvoor onze dank!

Vele deelnemers aan de Rally van Groot-Brittannië zijn vorig jaar massaal 'geflitst' door de politie. Dat kwam naar voren deze week, tijdens een zitting van de rechtbank in Zuid-Wales, Engeland.

De overtredingen werden begaan door onder meer oud-wereldkampioen Carlos Sainz (Spa), Tommi Makinen (Fin) en Colin McRae (GBr). Ook de Brit Richard Burns, de huidige leider in het WK-klassement, werd op de gevoelige plaat vastgelegd.

De haastige coureurs, die tijdens rally's vaak snelheden van boven de 200 kilometer per uur bereiken, overtraden allemaal de maximum snelheid op een stuk openbare weg tussen twee klassementsproeven in. Tijdens een WK-rally moeten de deelnemers stevig doorrijden, om niet te laat aan de start van de volgende rallyproef te komen.

De voormalig Europees kampioen Armin Schwarz was de enige rallyrijder die kwam opdagen in de rechtbank. Hij gaf de snelheidsovertreding openlijk toe. De andere coureurs werden door hun advocaten vertegenwoordigd. Op 10 november zal de rechter uitspraak doen.

De politie van Wales heeft inmiddels aangekondigd opnieuw streng te zullen controleren op de naleving van de verkeersregels door de snelheidsduivels.

Roofmoord Nederlandse toeristen opgelost

Er is een dader opgepakt van de roofmoord op twee Nederlandse toeristen in Ecuador. De dader zou een 14-jarige jongen zijn, die heeft bekend. Eerder twijfelde de autoriteiten in het land nog aan een roofmoord en stelde men dat het tweetal verongelukt zou zijn.

De slachtoffers zijn de Noord-Hollandse politieman John Kleimeer (42) en zijn 10-jarige dochter Minke. De dader, afkomstig uit het gebied waar vader en dochter wandelden, heeft bekend zijn slachtoffers te hebben neergeknuppeld met een zware boomtak. De 14-jarige arrestant vertelde dat hij zich heeft aangeboden als gids, maar dat hij in werkelijkheid geïnteresseerd was in de rugzak en de digitale camera. Hij liep enige tijd met zijn slachtoffers mee. Toen vader bij een steile afdaling de 'wandelstok' weggooide, pakte de dader deze op en overrompelde de man door hem van bovenaf met harde slagen op het achterhoofd te slaan. Hetzelfde lot viel Minke later ten deel.

Kleimeer was als politieman op Curação gestationeerd bij het Recherche Samenwerkingsteam Nederlandse Antillen en Aruba. Hij vierde vakantie in Ecuador met zijn gezin. Zaterdagmiddag vindt de crematie plaats in crematorium Schagerkogge in Schagen.

Man breekt babybeentje na ruzie met vriendin

RicXDesigN had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 32-jarige inwoner van Bergen op Zoom heeft het beentje gebroken van het pas vijf weken oude zoontje van zijn (inmiddels) ex-vriendin. Dat zou zijn gebeurd tijdens een ruzie met zijn vriendin.

De man was naar de woning van de vrouw in Breda gekomen, omdat zij de relatie met hem wilde beëindigen. De man zou haar tijdens hun relatie hebben mishandeld. Uit woede pakte de man de baby van de vrouw, met alle gevolgen vandien. In het ziekenhuis werd uiteindelijk een gebroken been bij de baby vastgesteld.

De man is aangehouden voor zware mishandelingen en in verzekering gesteld.

Grote cocaïnevangst in Parijs

Op de luchthaven van Parijs heeft de Franse douane ruim 54,2 kilo cocaïne in beslag genomen. Volgens de Fransen de grootste vondst ooit die in de bagage van passagiers is aangetroffen.

De coke zat in meerdere koffers die toebehoorden aan een 26-jarige Nederlandse vrouw en twee mannen uit Venezuela. Het trio kwam uit Curaçao, was op weg naar Nederland, en maakte een tussenlanding in Parijs.

De martkwaarde van de cocaïne wordt door de Fransen geschat op 5 miljoen euro.

Hond beschermt baas tot het bittere eind

RichardV, _Jarod_, , jeffreysnf, Esposa en Dustin Vogel hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Honden worden vaak de meest trouwe viervoeters van de mens genoemd. In Rusland bleek dit ook daadwerkelijk zo te zijn: daar kreeg een man een hartaanval. Zijn té goed opgevoede waakhond Staffordshire beschermde zijn baasje tegen de "kwade indringers" (het ambulance-personeel) die het leven van de man hadden kunnen redden.

Op een gegeven moment zag de politie geen andere keus dan de hond af te maken. Helaas werd deze beslissing te laat genomen, om het leven van de man in stand te kunnen houden.

De man en zijn hond klopten tegelijk aan aan de deur bij de hemel.

PvdA wil snel maatregelen Antilliaanse criminelen

De PvdA wil dat D66-minister Thom de Graaf (van Koninkrijksrelaties) werk gaat maken van zijn eigen voorstellen om kansloze Antilliaanse jongeren niet tot Nederland toe te laten. Vorig jaar kwam De Graaf, toen nog D66-Kamerlid, samen met zijn VVD-collega Rijpstra met een voorstel om kansloze Antilliaanse jongeren op Schiphol terug te sturen, als zij in Nederland niet onder toezicht staan van ouders of voogd.

De Kamer nam toen in ruime meerderheid een motie aan, waardoor een en ander geregeld zou kunnen worden. De toenmalige staatssecretaris, Kalsbeek van de PvdA, kon de motie echter niet meer uitvoeren omdat het kabinet-Kok aan zijn laatste weken bezig was.

PvdA-Kamerlid Wolfsen stelt nu dat De Graaf toen precies wist wat hij wilde. ''Aan hem nu de schone taak om het uit te voeren'', aldus Wolfsen. Volgens hem is er sinds vorig jaar zomer niets gebeurd op dit vlak.

Over de komst van kansloze Antillianen wordt door Nederland al jarenlang geklaagd. Het is bekend dat de Antillen lastige en criminele jongeren met een enkele reis naar Nederland sturen. Criminoloog Frank Bovenkerk zei gisteren in NOVA dat de laatste jaren een heel scala aan ghetto-achtige criminelen op deze manier naar Nederland is gekomen. Deze zullen volgens Bovenkerk voor steeds meer ongekend harde criminaliteit zorgen. Hij pleitte voor het regelrecht terugsturen van dergelijke gevallen. Wettelijk ligt dat echter bijzonder lastig; de Antillen vormen een onderdeel van het Nederlandse Koninkrijk.

Ambulancepersoneel voor de rechter gedaagd

De werkgevers van het stakende particuliere ambulancepersoneel zijn naar de rechter gestapt. Ze willen hiermee verdere acties te voorkomen. Het kort geding zal morgen voor de rechtbank in Maastricht plaatsvinden.

Volgens werkgeversorganisatie AZN is de grens bereikt. Ruim de helft van het personeel van particuliere ambulancediensten staakt voor een beter pensioen. Ze willen net als hun collega's bij de overheid op 55-jarige leeftijd met pensioen. Nu mogen ze pas op hun 59-jarige leeftijd met pensioen.

Het personeel draait sinds maandag zondagsdiensten. Er wordt alleen voor spoedgevallen uitgerukt. In Limburg worden nu de niet-spoedeisende ritten door Belgische ambulancediensten overgenomen.

Superman cape te koop

Met zijn rode cape kon Superman sneller rennen dan een kogel en in één sprong op een hoog gebouw springen. Zelfs hij had echter niet kunnen voorzien, dat het kledingstuk met de S misschien wel 150.000 dollar op zal gaan brengen op een veiling.

Donderdag start de veiling van Hollywood memorabilia in Los Angeles. Tussen de 360 items bevinden zich het Supermanpak zoals in de vijftiger jaren gedragen door George Reeves en de handschoenen die Arnold Schwarzenegger gebruikte in "Terminator 2: Judgment Day."

De meeste objecten zijn items uit science fiction films en tv-shows. Het Supermankostuum is één van de twee authentieke Supermanpakken van George Reeves waarvan het bestaan bekend is.

De totale opbrengst van de veiling wordt geschat op een miljoen dollar, waarvan 150,000 dollar voor het Supermanpak. Science Fiction is "in", vorig jaar werd Captain Kirk's Command Chair uit de "Star Trek" tv-serie geveild voor $306,000.

Het verzamelen van show business materiaal is populair omdat het betaalbaarder is dan antiek en kunst. Ook is het eenvoudiger vast te stellen of de artikelen echt zijn, omdat de mensen die ze gemaakt of gedragen hebben veelal nog in leven zijn.

Bieden kan bij het Profiles in History kantoor Beverly Hills of online bij "eBay live auctions".

[kleine update]
Wie foto's wil zien van enkele van de aangeboden artikelen kan kijken op Ebay
Onder meer een Cylon, Twiki, een pistool van Clint Eastwood of een stukje Deathstar...

Aardige scheidsrechter geeft geen rood

Jasper had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een scheidsrechter uit Engeland heeft een speler geen rood gegeven, maar gedwongen laten wisselen. De Engelse voetbalbond, FA, heeft de scheidsrechter nu op zijn vingers getikt. "Er zijn speciale instructies uitgereikt voor dergelijke incidenten", aldus een woordvoorder van de FA.

De scheidsrechter, Alan Kaye, floot een vriendschappelijke wedstrijd tussen York City en Leeds United. Na een opstootje tussen Mark Viduka en Andrew Jordan heeft Kaye Viduka geen rode kaart gegeven. Viduka ontloopt daardoor een schorsing.

Sabine: "Ik randde Williams niet aan"

Esposa had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De 24-jarige Sabine S uit Utrecht zegt helemaal niet Robbie Williams te hebben aangerand, zo meldt de Telegraaf. Op de BBC zei Williams eerder deze week onder meer over S: "Ze stopte haar tong in m'n mond en ik kreeg een hand in m'n kruis. Ineens begon ze tegen me op te rijden! Normaal niet zo'n probleem, maar in een stadion met 60.000 man...".

Volgens Sabine begon Willams echter zelf met zoenen: "Na een kort vreugdedansje van mij, pakte Rob mijn hand, trok me naar zich toe en pakte me vol op de mond. We stonden gewoon te tongzoenen! Na deze verpletterende kus, deden we samen een dansje.''.

-
Op het forum van BNN heeft iemand een e-mail geplaatst die Lisette S, de zus van Sabine, geschreven heeft. Daarin staat te lezen welke 'moeite' de dames hebben genomen om bij de popster op het podium te komen. Fragment: Ook kwam het nu aan op de "toilet break", Sabien had het best moeilijk en was vastberaden om in een bekertje te plassen, en anders in haar broek. We konden haar er gelukkig van overtuigen dat ze het echt moest ophouden en dat ze er vast niet meer aan zou moeten denken als het concert eenmaal was begonnen. Stel je voor lig je daar op het podium met een natte pisbroek! .

Nog een link: Sabine S bij Beauty&Zo.

Patiënt steekt psychiater neer

Dustin Vogel en Faculty hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een psychiater uit Groningen is gisteren neergestoken door een 59-jarige patiënt. Het slachtoffer is direct overgebracht naar het Groningse ziekenhuis, maar is niet dodelijk gewond, aldus de politie.

Het voorval vond dinsdagmiddag plaats, in de GGZ-instelling in Zuidlaren. De 42-jarige arts sprak met zijn patiënt over een overplaatsing. De patiënt zou tijdens dat gesprek een woedeaanval hebben gekregen, en zijn psychiater met een scherp voorwerp hebben neergestoken.

De dader is door de politie aangehouden op verdenking van poging tot doodslag. De politie meldde vandaag dat het gebruikte steekwapen nog niet gevonden is.

Engels bedrijf breekt snelheidsrecord voor treinen

Erkens had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Engelse treinmaatschappij 'Eurostar' heeft het Engelse snelheidsrecord voor treinen gebroken. Een trein van het bedrijf heeft 186 mijl per uur (ongeveer 300 km/h) gereden. Daarmee is het 24 jaar oude snelheidsrecord van een trein van 'British Rail' gebroken. Deze trein reed 162,2 mijl per uur in december 1979.

Het record werd gereden bij de kanaaltunnel in Kent. Binnenkort wil men weer een record gaan breken in de buurt van Kent. Dan moet de trein 205 mijl per uur gaan halen.

Volgens een woordvoerder van Eurostar is het record een breekpunt. "Het is een grootse stap voorwaarts in de industriële innovatie van Engeland."

Zanger Noir Désir vast voor zware mishandeling

Bertrand Cantat, zanger van de Franse punkrockband Noir Désir, is in Litouwen opgepakt op verdenking van zware mishandeling van zijn vriendin. Hij zou haar, de bekende actrice Marie Trintignant, afgelopen weekend in coma hebben geslagen. Volgens artsen is de kans klein dat Trintignant, die in Litouwen was voor de opnames van een nieuwe film, nog uit haar coma ontwaakt.

Marie Trintignant is de dochter van de acteur Jean-Louis Trintignant en speelde vanaf jonge leeftijd in 30 films, waarvan een aantal is geregisseerd door haar moeder Nadine Trintignant. De familie van Trintignant heeft inmiddels een aanklacht ingediend tegen Cantat bij de rechtbank in Parijs, die een strafrechtelijk onderzoek heeft ingesteld.

Volgens een arts die de zanger van Noir Désir zondag onderzocht in het ziekenhuis, waar Cantat werd behandeld omdat hij een gevaarlijke hoeveelheid alcohol in zijn bloed had, was de rechterhand van de zanger gekneusd. Volgens krantenberichten in Litouwen heeft Cantat toegegeven ruzie te hebben gehad met Trintignant en haar te hebben geduwd.

Trintignant
De 41-jarige actrice in betere tijden

Ozonlaag niet verder aangetast

The_Duce had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is de ozonlaag zich aan het stabiliseren. Dat ziet NASA aan satellietbeelden die de hoeveelheid ozon rond de aarde in kaart bracht.

Ozon geeft ons bescherming tegen de UV-straling van de zon. De afgelopen jaren is de hoeveelheid ozon in de stratosfeer steeds teruggelopen. Dit komt mede door uitstoot van schadelijke stoffen als CFK's (chloorfluorkoolwaterstoffen). Volgens NASA is de afname sinds 1997 steeds langzamer gegaan. Toch herstelt de ozonlaag zich volgens wetenschappers nog niet. "Dat kan nog tientallen jaren duren", aldus onderzoeker Mike Newchurch van de universiteit van Alabama.

Sinds het Montreal-Protocol van 1987 is het gebruik van chemische middelen die de ozonlaag aantasten langzaam teruggelopen. Sinds 1 januari 2001 geldt er in de Europese Unie een totaalverbod op CFK's en schadelijke drijfgassen. Volgens wetenschappers hebben deze verdragen meegeholpen om tot een vertraging van de ozon-afname te komen.

'Allochtonenquotum' scholen in strijd met wet

HansMij had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Volgens de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) handelen 14 protestants-christelijke scholen op dit moment in strijd met de wet. Zij beperken het aantal allochtone leerlingen, en dat mag niet.

De Vereniging voor Christelijk Nationaal Schoolonderwijs in Ede stelt zich op het standpunt dat er op een school per groep niet meer dan 15% kinderen mogen zitten die van huis uit geen Nederlands spreken. Dat zou namelijk ten koste gaan van de kwaliteit van het onderwijs én van de integratie van de kinderen. Als zich bij deze scholen te veel allochtone kinderen voor een groep melden, worden zij doorverwezen naar een andere school van de vereniging.

Het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR) en het Anti Discriminatie Bureau in Veenendaal vochten dit met succes aan bij de CGB. De CGB stelt dat de vereniging niet kan onderbouwen waarom de grens op 15% zou moeten liggen. Ook in strijd met de wet is het aparte spreidingsbeleid dat de scholen hanteren voor kinderen uit Sinti- en Roma zigeunerfamilies.

-
Een uitspraak van de Commissie Gelijke Behandeling is niet juridisch bindend. Wel wordt ze meestal opgevolgd.

Meer emi- dan immigranten

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) registreerde in het tweede kwartaal van dit jaar 24.000 emigranten tegen 23.000 immigranten. Het is 20 jaar geleden dat er voor het laatst meer mensen Nederland verlieten, dan dat er binnenkwamen. Het CBS verwacht over heel 2003 een daling van het aantal immigranten met 11.000 (in 2002 kwamen 121.000 immigranten naar ons land).

Vooral het aantal asielzoekers is gedaald. Opvallend is dat veel Somaliërs Nederland de rug toekeren; zij vertrekken veelal naar Groot-Brittannië. Ook daalt het aantal Antillianen dat naar Nederland komt en keren zij vaker terug naar de Antillen. Zo is onder Antillianen het aantal emigranten hoger dan het aantal immigranten. Bij Turken en Marokkanen is de immigratie juist hoger dan de emigratie.

Nederland vierde ter wereld

Het Nederlands elftal is naar de vierde plaats gestegen op de FIFA wereldranglijst, Nederland stak Argentinie voorbij.

De top drie van de ranglijst bleef ongewijzigd. Het Nederlands elftal is al lange tijd ongeslagen.

1 Brazilie 848 (1)
2 Frankrijk 824 (2)
3 Spanje 755 (3)
4 Nederland 750 (5)
5 Mexico 749 (11)
6 Argentinie 746 (4)
7 Turkije 738 (7)
8 Duitsland 736 (6)
9 United States 731 (9)
10 Engeland 726 (8)

11 Tsjechië 711 (10)
14 Italie 708 (11)
18 Belgie 670 (17)
55 Oostenrijk 541 (55)
83 Wit-Rusland 474 (82)
105 Moldavië 409 (106)

148 Suriname 277 (147)
184 Nederlandse Antillen 138 (184)
195 Aruba 80 (194)
204 Montserrat 8 (204 en laatste)

Rotterdammer gaat buschauffeur te lijf

bumberklevers had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 17-jarige Rotterdammer heeft gisteren in de middag een buschauffeur en twee reizigers in Breda met een broeksriem mishandeld. Daarnaast vernielde de verdachte een ruit van de bus. De man is aangehouden.

De buschauffeur moest door de man een noodstop maken rond 13:30 uur om de 17-jarige Rotterdammer die bij roodlicht een kruising was opgereden niet omver te rijden. Toen de chauffeur hierop geërgerd was uitgestapt, werd hij in het gezicht geslagen. Vervolgens trok de Rotterdammer zijn T-shirt uit en maakte zijn broeksriem los. De chauffeur vluchtte hierop de bus in.

De verdachte kreeg het voor elkaar de deur van de bus te ontgrendelen. Hierdoor kwam de man de bus in. Twee reizigers hielpen de chauffeur. Ook zij kregen klappen met de gesp van de riem. De politie heeft de man vastgezet.

TV-maker Jop Pannekoek overleden

Gisteren is op 60-jarige leeftijd regisseur en programmamaker Jop Pannekoek overleden. Hij leed al geruime tijd aan slokdarmkanker.

Pannekoek regisseerde en bedacht zo'n 2.000 tv-programma's en zogeheten formats. Hij werkte lange tijd samen met het duo Van Kooten en De Bie. Hij was als regisseur verder betrokken bij onder meer Toppop, Sesamstraat, Een Groot Uur U, RUR en Sonja.

Veel theatershows van de top van het Nederlands cabaret werden ook door hem geregisseerd: onder meer Youp van 't Hek, Freek de Jonge, Herman Finkers, Seth Gaaikema, Theo Maasen en Brigitte Kaandorp.

Op 18 mei van dit jaar werd Pannekoek door de gemeente Rotterdam onderscheiden met de Erasmusspeld.

Brok ijs stort op Apeldoorns huis

brillie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De familie Ordelmans uit Apeldoorn deed afgelopen zondag wel een hele bijzondere ontdekking. Een brok ijs met een diameter van 25 centimeter is als een meteoriet in hun huis ingeslagen. De dakgoot sneuvelde door het ijs.

Om zeven uur in de ochtend werd de familie wakker van een doffe klap. Maar na enige inspectie van het huis was er niks te zien. Twee uur later gingen de rolluiken van de bovenverdieping open en viel het oog van de bewoners meteen op stukken ijs in de serre. Waar de klomp ijs vandaan is gekomen weten ze nog niet. "Het zal wel van een vliegtuig komen", meent zoon Alexander Ordelmans. "Maar ja, dat weten we natuurlijk niet zeker."

Nieuwe sponsor voor FC Groningen

Ruim een week nadat FC Groningen haar hoofdsponsor verloor is er een nieuw bedrijf gevonden dat geld in de Groningse FC wil steken.

Centric, het bedrijf dat ook De Graafschap sponsort, was op zoek naar een nieuwe eredivisieclub nadat De Graafschap degradeerde. Het computerbedrijf zal FC Groningen voor één jaar sponsoren voor een onbekend bedrag. Vandaag zal de nieuwe sponsor officieel worden gepresenteerd.

3FM maakt van reclameliedje een zomerhit

DJ's van het 3FM-ochtendprogramma 'Stendersvroeg', Patrick Kicken en Maurice Verschuren, hebben eigenhandig gezorgd voor een nieuwe zomerhit.

Vorige week vroegen de populaire DJ's de luisteraars hun favoriete televisiereclame te melden. Als favoriet kwam de Dubbel Frisss commercial uit de bus. Prompt daarop werd door een oplettende geluidsstudio een mp3 gestuurd met een mix van het liedje dat tijdens de reclame te horen is.

Het zomerse liedje, dat inmiddels al diverse malen op Radio 3FM te horen is geweest, bleek onmiddellijk aan te slaan. Binnen enkele weken zal het liedje in de winkel liggen.

Update
De televisiereclame is opgenomen in discotheek The Movies in Volendam. Foto's van de shoot zijn hier te vinden. Op deze site is ook de commercial te downloaden in Divx formaat.

Meer dan miljoen kinderen slachtoffer handel

Ieder jaar worden in de hele wereld minstens 1,2 miljoen kinderen het slachtoffer van internationale mensenhandel. Dat staat in een rapport van de VN-kinderorganisatie Unicef.

In het rapport 'End Child Exploitation: Stop The Traffic' valt te lezen, dat de omzet van de illegale kinderhandel 8,7 miljard euro bedraagt, in Europa zouden per jaar zeker een half miljoen vrouwen en jonge meisjes worden verhandeld. De slachtoffers komen vooral uit Oost-Europa. Europa is één van de belangrijkste markten op de wereld.

In Afrika worden jaarlijks 200.000 kinderen verhandeld. Deze kinderen zijn bedoeld voor de Europese markt, of worden als slaaf voor huishoudelijke klussen, of zelfs seksslaafjes verkocht. Zuidoost-Azië is ook een belangrijke markt. Zeker eenderde van de internationale handel in vrouwen en kinderen vindt hier plaats.

In het rapport staat verder dat het aantal kinderprostituees in Thailand de afgelopen drie jaar met twintig procent is toegenomen. In China worden 250.000 vrouwen en kinderen per jaar het slachtoffer van mensenhandel.

De handel in mensen blijft niet beperkt tot vrouwen en meisjes. Volgens Unicef worden jaarlijks duizenden jongetjes niet ouder dan vijf jaar uit Bangladesh, India en Pakistan verkocht aan landen als de Verenigde Arabische Emiraten om bijvoorbeeld als jockey op kamelen te werken.

Steeds meer vrouwen sterven aan longkanker

Binnen de EU sterven steeds meer vrouwen aan longkanker. De toename is echter het sterkst in Nederland. Tussen 1985 en 2000 nam in Nederland het aantal sterfgevallen door longkanker onder vrouwen met maar liefst 54 procent toe. En dat is twee keer zoveel als in de meest andere landen.

Alleen Engeland kende een daling: min 1 procent. De sterke toename van de tabaksaccijns in Engeland zou daar de oorzaak van kunnen zijn.

Nederland zit overigens nog steeds in de Europese middenmoot. Van alle vormen van kanker neemt longkanker bij vrouwen binnen de EU het sterkst toe. Dat komt omdat vrouwen meer zijn gaan roken.

Sperma-tekort in ziekenhuis Groningen

Fester had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Academisch Ziekenhuis in Groningen heeft te kampen met een ernstig tekort aan sperma voor kunstmatige inseminatie. Vrouwen die kinderen willen van wie de man niet vruchtbaar is of vrouwen zonder partner komen door het tekort aan sperma op een wachtlijst. Gemiddeld moeten ze twee jaar op een behandeling wachten.

Het ziekenhuis zal daarom binnenkort een grote publiciteitscampagne lanceren om donoren te werven. De campagne moet mannen ervan overtuigen sperma af te staan. Veel mannen zijn huiverig geworden door de aangepaste Nederlandse wetgeving: ze kunnen namelijk niet meer anoniem blijven en hun nakomelingen hebben het recht de identiteit van hun vader te achterhalen wanneer ze zestien jaar oud zijn geworden.

VS voorspellen nieuwe aanslag Al-Qaeda

PIM4EVER had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Luchtvaartmaatschappijen, politie- en veiligheidsdiensten zijn door het Amerikaanse ministerie van binnenlandse veiligheid gewaarschuwd voor een nieuwe aanslag van terreurorganisatie Al-Qaeda. Men is bang dat terroristen opnieuw een vliegtuig willen gaan kapen, zo meldde een woordvoerder vandaag.

De informatie over nieuwe aanslagen zou zijn verkregen door het verhoren van een lid van Al-Qaeda op de Amerikaanse marinebasis Guantanamo Bay bij Cuba en door het onderscheppen van communicatie tussen leden van de organisatie. Dat zei een woordvoerder van één van de Amerikaanse inlichtingendiensten.

Het ministerie zegt zelf dat het geen concrete informatie heeft. Wel is bekend dat er waarschijnlijk opnieuw een aanslag gepleegd zal worden met een gekaapt vliegtuig. Die aanslag wordt tegen het eind van de zomer verwacht. Volgens de woordvoerder heeft het ministerie ook geen informatie over het doelwit van de aanslag.

Artis: mandrilapen met SIV ingeslapen

Sylv3r stuurde ons via de newssubmit dit geheel herschreven bericht:

Dierentuin Artis in Amsterdam heeft vorige week vier mandrilapen laten inslapen, omdat zij besmet waren met het SIV-virus. Het SIV-virus is een bekend apenvirus, dat lijkt op het menselijke aidsvirus.

Al eerder werd bekend dat de 20-jarige mandrilaap Cassius het SIV-virus heeft. Hij had het virus mogelijk meegenomen van een andere plek voordat hij in 1986 in Artis arriveerde. Uit voorzorg liet Artis ook de drie andere mandrils onderzoeken op aanwezigheid van het virus. Onlangs ontdekte de dierentuin dat deze apen ook antilichamen tegen het virus in hun bloed hadden.

Na uitvoerig beraad tussen verzorgers, het veterinair medisch team en specialisten van de Erasmus Universiteit Rotterdam werd uiteindelijk besloten om de vier mandrils te euthaniseren, omdat de geïnfecteerde dieren niet meer goed verzorgd kunnen worden en niet meer medisch kunnen worden bijgestaan, zonder risico voor de betrokken medewerkers. Bij de groep zat ook een mandrilaapje dat pas vorig jaar werd geboren.

Hoewel het nog nooit is aangetoond, is het virus potentieel overdraagbaar op de mensen. Om die reden zijn zijn de verzorgers gevraagd een medisch onderzoek te ondergaan. Dinsdag was nog niets bekend over het aantal mensen dat heeft meegedaan aan dit onderzoek en over de uitkomsten.
Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
review
Charlie's Angels
©FOK.nl e.a.