'Witte paddestoel' gaat verdwijnen

Langs de kant van de weg verschijnen de komende jaren nieuwe paddestoelen van de ANWB. De oude witte betonnen bewegwijzers zijn hoognodig aan vervanging toe. Voor beschadigde of oude paddestoelen komen nieuwe "rode exemplaren met witte stippen" in de plaats, aldus een ANWB-woordvoerder woensdag. Hierdoor zullen de witte paddestoelen langzaam uit het landschap gaan verdwijnen.De nieuwe paddestoelen zijn gemaakt van polyester. "Dat moet van de Arbo-wet omdat de vorige te zwaar waren. Bovendien waren die een eeuw oud en we moeten met de tijd en techniek mee", zei de woordvoerder. De nieuwe exemplaren zijn afgestemd op het "gerestylde" uiterlijk van de borden langs de weg. "Ze zijn leesbaarder."

In Nederland zijn ongeveer zesduizend paddestoelen, die wandelaars en fietsers de weg wijzen. Ze staan op plekken waar "handwegwijzers en borden aan palen het landschap zouden ontsieren". Ook op nieuwe routes zal de ANWB de rode paddestoelen gaan plaatsen.

De ANWB weet niet wat het vervangen van de bewegwijzering kost. "Op sommige paddestoelen krijgen we subsidie. Bovendien wordt de ene paddestoel geplaatst in opdracht van de provincie en de andere op last van de gemeente", aldus de woordvoerder.