FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 29 juli 2003

Toekomst Frentzen onzeker

Het contract dat Heinz-Harald Frentzen bij Sauber heeft getekend is aan het eind van dit seizoen afgelopen. Toch ziet de Duitser de toekomst van de renstal positief.

Teambaas Peter Sauber is al op zoek naar een vervanger voor Frenzen, het is dan ook waarschijnlijk dat zijn contract niet verlengd wordt. De geruchten lijken erop te wijzen dat ook Nick Heidfeld op zoek moeten naar een ander team. Als vervangers voor de beide coureurs uit MŲnchengladbach worden Giancarlo Fisichella en Felipe Massa genoemd. Laatstgenoemde heeft vorig jaar ook al voor Sauber gereden.

Drievoudig Grand Prix winnaar Frenzen heeft bij de race op Silverstone aangegeven voorlopig niet over zijn toekomstplannen te willen praten, dit om misverstanden en complicaties te voorkomen.

Monte Field, de manager van Frenzen, gaf afgelopen weekend toe dat er aanbiedingen zijn, maar dat deze niet uit de Formule 1 komen. "We voeren gesprekken met andere teams. Het is werkelijk de vraag wat men als aanbieding beschouwen kan. Als het iets is dat vlak voor ondertekening staat dan zijn er geen aanbiedingen. Maar er zijn gesprekken, en Sauber heeft een optie. We zijn nog niet weg."

Sony maakt specificaties handheld bekend

De nieuwe hand-held PlayStation van Sony zal uitgerust worden met een wireless netwerk. Hiermee zullen spelers binnen een bepaalde afstand van elkaar samen kunnen spelen en spelkarakters kunnen downloaden. Dat blijkt uit de technische details van de "PSP" die Sony Computer Entertainment (SCE) bekend heeft gemaakt. Het nieuwe apparaat moet een directe concurrent worden van Nintendo's Game Boy Advance.

SCE President Ken Kutaragi zegt dat de PSP, die in het vierde kwartaal van 2004 beschikbaar moet zijn, de laatste en meest cutting-edge technologieŽn zal gebruiken, inclusief twee krachtige micro-processors en een geavanceerde 3D-effect graphics engine. Op de E3 (Electronic Entertainment Expo, de grootste gamebeurs ter wereld) van 2004 zal een prototype gepresenteerd worden.

Kutaragi zei ook dat de PSP gebruik zal maken van geavanceerde beveiligingstechnologieŽn om het copyright van game developers te helpen beschermen.

Sony heeft nog geen prijs bekend gemaakt voor de PSP. De PSP zal een multi-media unit worden, er kunnen ook films en muziek op afgespeeld worden. Analisten verwachten een prijs van 19,000 to 30,000 yen ($159-$251), wat ver boven de Game Boy Advance SP prijs van 12,500 yen ligt.

De volledige specificaties zijn te vinden op ZD Net Japan.

Hond krijgt credit card aangeboden

Een hond in Manchester kreeg een gouden credit card aangeboden met een bestedingslimiet van 10.000 Engelse Ponden (14.000 Euro). Een aanvraagformulier van de Royal Bank of Scotland, op naam van Monty, een Shih-Tzu, werd per post bezorgd bij zijn eigenaar Raymond Slater. De hond kon ook aanspraak maken op Airmiles.

Een woordvoerster van de Royal Bank of Scotland heeft haar excuses aangeboden voor enig ongemak dat zij bij de heer Slater veroorzaakt hebben.

"We hebben een adressenbestand gekocht en we hebben geen idee hoe Monty's gegevens daarin terecht gekomen zijn. Zijn naam is nu uit de database verwijderd en we sturen de eigenaar een attentie bij wijze van excuses."

Naald 50 jaar in vagina

Een 73-jarige Taiwanese vrouw, die al meer dan 50 jaar pijn had tijdens seks, bleek een naald in haar vagina te hebben. Tijdens een recent onderzoek werd het roestige voorwerp gevonden. De naald was in 1949 achtergelaten door een vroedvrouw, die het na een keizersnede bij het dichtnaaien van de wond vergat.

"Ze heeft al die jaren erg geleden - door de onzorgvuldigheid van de vroedvrouw," zei Dr Chen Yi-jen, van het Tri-Services ziekenhuis. "Ze bezocht verschillende doktoren, maar zij vonden niets. Recentelijk kwam ze in ons ziekenhuis, we voerden een CT (Computer Tomography) scan uit, en we zagen de naald in haar vagina." De naald is inmiddels verwijderd; de vrouw is herstellende.

Internetverkeer in Nederland verhonderdvoudigd

Robertje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op de website van het CBS is vandaag een document gepubliceerd over het internetverkeer in Nederland. In het bericht is te lezen, dat het volume van het internetverkeer in de periode 1997-2002 verhonderdvoudigde. Inbellen op internet is tť duur in Nederland. Dat vindt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

"Meer nog dan de groei van het aantal internetaansluitingen neemt de intensiteit van het (bestaande) internetgebruik toe", schrijft het CBS in haar vandaag uitgebracht rapport de Digitale Economie 2003. De meeste cijfers zijn overigens van 2001 en 2002.

Verder schrijft het CBS in het document: "Hand in hand met de toename van het gebruik van internet neemt ook het misbruik' toe. Bijna 70 procent van de internetgebruikers in Nederland heeft hierbij op enigerlei wijze wel eens problemen ondervonden. Dit kan varieren van ongewenste e-mail (`spam') tot fraude. Praktisch alle internetgebruikers hebben dan ook - meer of minder geavanceerde - beveiligingsmaatregelen getroffen.

Verder meldt het CBS dat de kosten, om overdag in Nederland te kunnen internetten, vaak duurder zijn dan in andere landen. Het CBS deelt hier het volgende over mee: Mede hierdoor steken de kosten van internetgebruik overdag - vanuit het gezichtspunt van de gebruiker - ongunstig af bij die in andere landen. In landen als Korea, Canada, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland wordt een tariefstructuur gehanteerd zonder variabele kosten (`flat fee'). In deze landen nemen de kosten van het internetgebruik dus niet toe naar mate men langer gebruik maakt van internet.

De kosten van internetgebruik in landen met een dergelijke tariefstructuur zijn over het algemeen lager dan in Nederland.
"

Het hele document is hier te lezen (219 pagina's).

Saddam treurt om dood zonen

Vandaag is door de Arabische televisiezender al-Arabiya een geluidsband met mogelijk de stem van de verdreven Iraakse leider Saddam Hoessein uitgezonden. Op de band wordt de dood van de twee zonen van Saddam Hoessein betreurd.

De spreker op de band noemt Uday en Qusay martelaren voor Irak. Het station kwam al eerder met geluidsbanden op de proppen die aan Saddam Hoessein werden toegeschreven.

Ook is vandaag bekend geworden dat Amerikaanse strijdkrachten Saddam Hoessein slechts op enkele uren hebben gemist, toen zij maandag zoekacties uitvoerden in Tikrit. Dit had Movinghead ons via de newssubmit het gemeld. Een uitgebreide versie kun je hier lezen.

hardcorealways meldde ons dat er een lijfwacht van Saddam is gearresteerd. Dit nieuwsbericht is te lezen in de telegraaf.

Pentagon wilde gokken op nieuwe aanslagen

The_T had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Wie al klaar stond om mee te gokken via internet waar de volgende terreuraanslagen zouden worden gepleegd, heeft pech. Het Amerikaanse ministerie van defensie, Pentagon, had plannen om een casino voor deze gokjes via internet op te zetten. Maar na kritiek van de Democraten gaat dit niet door.

Het was de bedoeling dat op de site te gokken was op de plaats en het tijdstip van een nieuwe aanslag. Goklustigen zouden op internet kunnen handelen in 'terreurfutures'. Ze konden door aan- en verkoop voorspellingen doen over bijvoorbeeld de vraag wanneer Yasser Arafat zal worden vermoord. Door deze informatie hoopte Het Pentagon extra aanwijzigingen te krijgen over nieuwe aanslagen. Het ministerie zou al 600.000 dollar in het project hebben gestoken. De Democraten vonden het plan "belachelijk en grotesk."

[Update] Francorchamps-wet goedgekeurd

Vandaag heeft de Belgische Senaat de zogenoemde Francorchamps-wet goedgekeurd. Deze wet maakt tabaksreclame mogelijk bij evenementen met een mondiale uitstraling, zoals een Formule 1 Grand Prix.

Dit jaar was de Grand Prix van Spa-Francorchamps van de kalender geschrapt vanwege het verbod op tabaksreclame. Nu dit is opgelost is er niets dat een terugkeer naar de Ardennen in de weg staat. Het is dus goed mogelijk dat het het Formule 1 circus het circuit weer met een bezoek gaat vereren.

Volgens veel coureurs is het circuit een van de beste ter wereld, zo niet de beste.

Update:
Ook de Belgische Volksvertegenwoordiging heeft de wet goedgekeurd. Het grootste bezwaar van Bernie Ecclestone tegen een Grand Prix in BelgiŽ is nu helemaal verdwenen.

Boogerd verteert Tour slecht

Michael Boogerd moet de criteriums van Boxmeer en Chaam laten schieten, hij is nog niet hersteld van zijn Tour-inspanning.

Boogerd liep in de Ronde van Frankrijk blessures aan zijn bekken en de lies op. Om te voorkomen dat de pijntjes verergeren en gelet op de komende wereldbekerwedstrijden, zegde hij de eerste Nederlandse koersen na de Tour af.

Boogerd zal nu aanstaande donderdag in Wateringen zijn eerste criterium rijden.

Man ontvangt politie met wapenarsenaal

Rolandtt had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 65-jarige Haarlemmer is de politie vandaag hevig te lijf gegaan om zo te voorkomen dat zijn woonboot versleept zou worden. Hij ontving de politie met onder andere een bijl, een hooivork, een speer en straattegels. Een arrestatieteam wist de man uiteindelijk te overweldigen en te arresteren.

De gemeentelijke havendienst had de politie gevraagd de versleping van de boot te begeleiden. De bewoner was hier echter niet zo blij mee en ontving de agenten dan ook met het genoemde wapenarsenaal. Deze trokken zich terug om enkele uren later met een arrestatieteam terug te keren.

De boot moest versleept worden, omdat de man zich niet aan de verleende vergunningen hield. Op alle vriendelijke verzoeken kwam geen respons. Ook bestuurlijke dwang bleek in het verleden geen effect te hebben.

Officier trekt zich terug uit Roma-zaak

Officier van Justitie M. van Elsdingen van het OM in Arnhem trekt zich terug uit een strafzaak tegen een Roma-zigeunerfamilie uit Ede. De officier bestempelde onlangs tot woede van de Roma's vrijwel alle Roma-zigeuners als crimineel.

De officier zei in een strafzaak tegen een zestal leden van de Roma-zigeunerfamilie indertijd: ,,In de gemeenschap van de Roma-zigeuners wordt criminaliteit normaal gevonden. De Roma-gemeenschap houdt zich bezig met criminaliteit, met strafbare feiten. Inbraken plegen wordt bij hen heel gewoon gevonden. Een paar uitzonderingen onder hen zijn niet crimineel. Alle anderen wel''.

Van Elsdingen kwam tot zijn uitspraken omdat een Roma-zigeuner uit Ede onder meer al zijn kinderen op dievenpad stuurde. Uit afgeluisterde telefoongesprekken bleek volgens de officier dat deze Edenaar en zijn kennissen vrijwel uitsluitend met elkaar over criminele activiteiten spraken.

Het OM in Amsterdam bekijkt momenteel of het Van Elsdingen voor deze uitspraken gaat vervolgen. De Roma-gemeenschap nam de uitlatingen van de aanklager heel hoog op en deed aangifte tegen hem wegens discriminatie, racisme en belediging. Van Elsdingen is op zijn eigen verzoek van de zaak afgehaald. De officier van justitie heeft inmiddels wel spijt betuigd.

Overigens noemde onlangs de gemeente Ede de integratie-projecten van Roma zigeuners volslagen nutteloos en totaal mislukt.

'Berlusconi bang voor spinnen'

Wolk had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een nieuwe wet in ItaliŽ moet ervoor zorgen dat spinnen, schorpioenen en andere 'enge' beestjes het land niet meer in komen. Volgens de oppositie is de wet een gevolg van de angst voor spinnen van Berlusconi.

Aanhangers van de Italiaanse premier wisten de nieuwe wet binnen een mum van tijd door het Italiaanse parlement te loodsen. Tegenstanders plaatsen nu vraagtekens bij de snelheid waarmee de wet is aangenomen. Politicus Luigi Merduri beweerde dat het verbod op de invoer van spinnen voortvloeit uit de angst die de premier voor de dieren heeft.

Oud-minister Rosy Bindi zei: "Of het nu justitie, televisie of zelfs spinnen betreft, bij Berlusconi is er altijd sprake van belangenverstrengeling." Berlusconi is er al vaker van beschuldigd zijn politieke macht voor eigenbelang te misbruiken.

Blikseminslag in bed

Dustin Vogel had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij een stel uit Noorwegen is de bliksem ingeslagen in hun bed. Zelf bleven ze ongedeerd. Het bed is gemaakt van staal. Dat ze er niets aan over hebben gehouden, hebben zij waarschijnlijk te danken aan de matrassen waarop ze lagen.

De 28-jarige Idar Roenningen vertelde dat de kamer plotseling fel verlicht was. Daarna werd alles zwart en kwam er rook uit de stopcontacten. Het tweetal heeft de schrik goed te pakken. "Ik ben nu echt bang voor onweer geworden", aldus Idar. Beiden brachten zij na de inslag de nacht verder door op de bank.

Primeur voor dj's op Dance Valley

Tijdens Dance Valley zal aanstaande zaterdag door de dj's gedraaid worden met een 'freefloat' onder de draaitafel. Dat is een soort luchtkussen voor onder de pick-up waarmee wordt voorkomen dat de naald overslaat. Het 'kussen met vier poten' leidt ertoe dat de draaitafel geen contact maakt met de rest van de dj-uitrusting.

Volgens de makers van de 'freefloat' kunnen dj's door dit systeem veel meer lagere tonen gebruiken zonder dat zogenaamde rumble ontstaat, een rommelend geluid door trillingen. Het systeem is de afgelopen weken door de Nederlandse dj TiŽsto getest.

Zuurgieter ter dood veroordeeld

egidius had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Bangladesh is een mannelijke inwoner ter dood veroordeeld omdat hij in 1998 zijn toen 9-jarige echtgenote bijtend zuur in het gezicht gooide. De man was net een maand met het meisje getrouwd en eiste dat zij haar ouderlijk huis verliet om bij hem in te trekken. Het kind weigerde echter en ook haar vader zei dat de man moest wachten tot zij meerderjarig was.

De echtgenoot werd daarover zo woedend dat hij een glas zuur over het kind heen smeet. Het meisje liep ernstige brandwonden op in haar gezicht, op haar schedel en hals, en verloor een oog en het gehoor in haar linkeroor.

In Bangladesh verbiedt de grondwet het trouwen met minderjarigen, maar de religieuze wetten in het land staan dat wel toe. Veel arme ouders huwelijken hun dochters op jonge leeftijd uit. In 2002 zijn minstens 315 vrouwen overgoten met zuur. Meestal zijn de daders afgewezen aanbidders of boze echtgenoten, die hun slachtoffer uit wraak willen verminken.

Man verdronken na val van fiets

Sylv3r stuurde ons via de newssubmit dit geheel herschreven bericht:

Maandag is bij de Noordpier in Wijk aan Zee een man door verdrinking om het leven gekomen. Op dat moment was nog niet bekend om wie het ging.

Dinsdag maakte een woordvoerder van de politie bekend dat het om een 66-jarige inwoner van Heemskerk gaat. De man verdronk toen hij van zijn fiets viel en in het water terecht kwam.

Het slachtoffer fietste samen met zijn kleinzoon en een vriendje van het kind over de pier. Door onbekende oorzaak kwam de man ten val en viel over de rand. De man raakte buiten bewustzijn. De Heemskerker werd door de reddingsbrigade aan land gebracht. Direct werd met reanimatie begonnen, maar het mocht helaas niet meer baten.

Een medewerker van de reddingsbrigade raakte bij een poging om de man te redden gewond aan zijn been en moest daarvoor behandeld worden in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk.

Jongen (7) overleden na val in trappenhuis

Sylv3r en Jheronimus hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Nieuwegein is gisteravond een zevenjarige jongen overleden na een val in een flatgebouw. De politie meldde vandaag dat agenten de jongen in zorgwekkende toestand vonden in het trappenhuis van het gebouw.

Het slachtoffer werd meteen overgebracht naar het Universitair Medisch Centrum in Utrecht, maar overleed daar niet lang na zijn aankomst. De omstandigheden waaronder de jongen gevallen is, zullen worden onderzocht door de politie.

Waterhozen over IJsselmeer

Zarc.oh had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Maandag waren op het IJsselmeer ter hoogte van Andijk prachtige slurven van water te zien. Er zijn in totaal elf waterhozen waargenomen. De waterhozen worden veroorzaakt doordat het het IJsselmeerwater erg warm is: twintig graden.

"Onder wolken kunnen dan luchtwervelingen ontstaan die het water soms dertig tot veertig meter opzuigen", aldus weerman Jan Visser. Waterhozen zijn meestal niet gevaarlijk. "Meestal zijn ze niet krachtig. Als je er in terechtkomt, word je behoorlijk nat en krijg je even veel wind voor de kiezen". Ook vandaag is het mooie natuurfenomeen te zien op het IJsselmeer.


Waterhoos op IJsselmeer (Foto: Noordhollands Dagblad)

Doden door bosbranden in Frankrijk

Sylv3r, xatr0z en Macnificent hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Zeker drie mensen, waaronder een Nederlandse vrouw, zijn omgekomen bij de hevige bos- en heidebranden die momenteel in het zuiden van Frankrijk en Corsica woeden. Daarnaast zijn er verschillende gewonden gevallen, waaronder enkele zwaargewonden.

Bij Vidauban werden vanmiddag in een auto twee verkoolde lijken aangetroffen. Het gaat waarschijnlijk om twee bejaarde Britse toeristen. In Sainte-Maxime vond een 38-jarige Nederlandse vrouw de dood.

Volgens de authoriteiten zijn veel branden aangestoken. Zo werden er in Frťjus molotovcocktails aangetroffen. Er gaan geruchten dat projectontwikkelaars achter de branden zitten, om bouwruimte te creŽren. Een groot gedeelte van Zuid-Frankrijk is namelijk natuurgebied waar niet gebouwd mag worden. De brandstichters kunnen "buitengewoon zware" straffen tegemoet zien, aldus de Franse president Jacques Chirac.

De branden, die al vanaf 17 juli woeden, hebben inmiddels al 10.000 hectare in de as gelegd, waarvan alleen al op maandag 8.000 hectare. Vele campings zijn inmiddels ontruimd en tientallen huizen zijn verwoest. Al bijna 7.000 mensen zijn geŽvacueerd.

Meisje (16) rijdt met auto in op politieman

Movinghead, Siemen, Anfroy en nick1001 hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een paar benauwde seconden vanochtend voor een politieman in Rotterdam. Hij wist nog net weg te springen voor een auto die op hem inreed en redde zo mogelijk zijn eigen leven. De bestuurster van de auto bleek een 16-jarig meisje te zijn.

Agenten zagen het meisje rijden en wilden haar laten stoppen. Daar was ze echter niet van gediend. Ze gaf extra gas en reed op de politieman toe. Daarna stopte ze, stapte ze uit en begon op de agenten te schelden. Toen ťťn van hen haar wilde aanhouden beet ze hem in de arm.

Het meisje is uiteindelijk toch naar een politiebureau gebracht, waar ze momenteel nog vastzit. Haar zal onder meer poging tot doodslag ten laste worden gelegd.

Nederlandse militairen geveld door virus

xatr0z, BULLYs, Sylv3r, RockCohen en Dustin Vogel hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Enkele tientallen Nederlandse militairen zijn in het zuiden van Irak geveld door een virus. Defensie houdt er rekening mee dat het aantal kan oplopen tot tegen de honderd. Momenteel verblijven er bijna zevenhonderd militairen in de Irakese provincie al-Muthanna.

Het virus sloeg toe in de nacht van maandag op dinsdag. "Er was al rekening mee gehouden dat dit zou kunnen gebeuren," aldus een marinewoordvoerder. "Ook de coalitiegenoten in Irak hebben met soortgelijke gezondheidsproblemen te kampen gehad."

De soldaten zijn extra kwetsbaar voor virussen door de enorme hitte, een andere levensstijl, ander voedsel en een hogere concentratie van virussen in de lucht. Het virus veroorzaakt overgeven en diarree.

OM schaft trajectcontrolesystemen aan

Het Openbaar Ministerie (OM) zal zes nieuwe trajectcontrolesystemen aanschaffen om snelheidsovertreders aan te pakken. Bij een trajectcontrolesysteem wordt gemeten wat de gemiddelde snelheid van een voertuig over een bepaalde afstand is.

De meeste apparatuur zal op vaste plekken komen te hangen. Daarbij is volgens het OM gekozen voor trajecten waar veel ongelukken gebeuren, die worden veroorzaakt door het rijden met te hoge snelheid, en waar de uitstoot van schadelijke stoffen door het verlagen van de snelheid aanzienlijk kan worden verminderd.

De verwachting is dat de trajectcontrolesystemen medio 2004 operationeel zullen zijn. Dat gebeurt bij de A2 tussen Maarssen en Breukelen, de A4 tussen Hoofddorp en Nieuw Vennep, de A12 tussen De Meern en Woerden, de N919 ter hoogte van Veenhuizen en bij de Zeelandbrug in beide richtingen.

Naast deze vaste trajectcontroles komt er ook nog een verplaatsbaar systeem. Deze is bestemd voor de politieregio Flevoland omdat er in die provincie op lange, rechte polderwegen relatief veel ongevallen gebeuren wegens het te hard rijden.

Politie rukt uit voor nepcommando's

Sylv3r en meisjemeisje hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Drie pas geslaagde havo-scholieren hebben maandagavond de Amsterdamse politie handenvol werk bezorgd. De jongens wilden het halen van hun diploma op een originele manier vieren en besloten zich te verkleden als commando's met bivakmutsen.

Een verlaten dijk in het oosten van Amsterdam diende als locatie voor hun nachtelijke spelletje terroristje imiteren. Het drietal maakte gebruik van vuurwerk om schoten mee na te bootsen. Een beveiligingsbeambte van een nabijgelegen bedrijf dacht met levensgevaarlijke overvallers te maken te hebben en waarschuwde de politie. Deze rukte vervolgens uit met vier wagens, tien agenten met kogelvrije vesten aan en politiehonden.

Bij het zien van het arrestatieteam doken de jongens de bosjes in, maar ze werden omsingeld, aangehouden en als arrestanten naar het politiebureau gebracht. Op het bureau werd duidelijk dat de vuurgevaarlijke bandieten havisten waren die niemand kwaad wilden doen. Onder begeleiding van hun ouders mocht het drietal weer vertrekken.

De Amsterdamse politie is bepaald niet blij met de nutteloze en kostbare actie van vele agenten. Juristen proberen de kosten van de inzet nu op de jongens en hun ouders te verhalen.

Acht clubs te volgen via internet

Komend seizoen zullen waarschijnlijk van acht clubs de eredivisiewedstrijden live via het internet te volgen zijn.

Aanbieder Yeahronimo.com verwacht een contract af te sluiten met AZ, FC Groningen, SC Heerenveen, FC Utrecht, Roda JC, Vitesse, NEC en ADO Den Haag. De kijker is dan voor 4,95 euro een wedstrijd rijker. Een deel van dat bedrag komt ten goede van de betreffende club.

Roeland Oltmans, voormalig directeur van NAC Breda en tegenwoordig baas van de sportgroep van Yeahronimo, meldde hierover: "Volgende week hoop ik met de meeste clubs de zaak af te ronden".

Ruzie over controle gasnet

Er is grote onenigheid ontstaan tussen het ministerie van VROM en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) over de vraag wie verantwoordelijk is voor de onderhoudscontrole van het gasnetwerk in Nederland. De discussie vloeit voort uit de recente gasexplosies in Den Haag en Rotterdam.

VROM stelt dat de gemeenten zelf verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van het gasnet, maar de VNG stelt de energiebedrijven verantwoordelijk. De VNG heeft nu de Tweede Kamer gevraagd de energiebedrijven voortaan bij wet aansprakelijk te stellen. De VVD is het hier mee eens, maar het CDA vindt dat de overheid verantwoordelijk is voor het gasnet, samen met de huiseigenaren.

Enorme vogelsterfte in Nieuw-Vennep

In het 27 hectare grote slibdepot Meergrond in Nieuw-Vennep heeft een inwoner van die plaats al honderden doden vogels gevonden. Het terrein ligt sinds een aantal weken bezaaid met dode vogels, van meerkoeten, meeuwen, kievieten tot eenden aan toe.

De inwoner, de heer Van den Slikke, zegt dat het slib uit de Amstel komt. Hij heeft de gemeente Haarlemmermeer gebeld, maar daar kreeg hij te horen dat ze er niet verantwoordelijk voor zijn. Het gebied is eigendom van Waterschap Groot-Haarlemmermeer. Die heeft hij ook gebeld, maar daar werd hij direct doorgestuurd naar de provincie.

Medewerkers van de provincie hebben vorige week een zestigtal vogels opgeruimd. Inmiddels ligt het terrein echter weer vol. De geur van de rottende kadavers is volgens Van den Slikke verschrikkelijk: ''Het is zeer verontrustend, een drama. Ik heb zelf een hond die in het water zwemt. Ook die is ziek''. Volgens hem spelen er ook geregeld kinderen op het terrein.

Een Telegraaf-journalist kreeg gistermiddag te horen dat de afdeling milieu van de gemeente Haarlemmermeer niet wilde reageren op vragen. Ook de provincie was niet bereikbaar voor commentaar.

'Lolletje' levert duo Hongaarse cel op

Een dronkenmans 'lolletje' in Hongarije is Michel van K. (27) en Stefan L. (28), beiden uit de buurt van Rotterdam, duur komen te staan. Het tweetal was in Boedapest voor een weekje vakantie, maar werd op de eerste avond na aankomst stomdronken opgepakt op verdenking van brandstichting. Volgens Michel staken ze na een kroegentocht, op de terugweg naar hun hotel, uit balorigheid een op straat gevonden oud jasje in brand.

In totaal werden de twee zes weken in de cel gehouden, omdat men hen ook verdacht van andere brandjes die in de Hongaarse hoofdstad waren aangestoken.

Na zes weken in de cel werd het duo, na inlevering van hun paspoorten, op borgtocht vrijgelaten. In afwachting van de resultaten van het onderzoek verblijven ze nu al zes weken in een appartement in de stad. Eťn weekje vakantie is dus nu al uitgemond in een 3 maanden durend verplicht verblijf in Hongarije.

De twee vinden hun situatie volkomen uitzichtloos en te belachelijk voor woorden. Volgens Buitenlandse Zaken houdt de Nederlandse ambassade in Boedapest de zaak nauwlettend in de gaten. Op brandstichting staat in Hongarije 2 tot 8 jaar cel.

Adriaan van Toor ernstig ziek

Adriaan van Toor, van het duo Bassie en Adriaan, heeft speekselklierkanker. Hierdoor zal het duo de afscheidstournee van Bassie en Adriaan onderbreken.

Adriaan was in Spanje naar een arts geweest omdat hij dacht dat hij een aanhoudende keelontsteking had. Deze arts raadde hem aan in Nederland een punctie te laten doen in een opgezwollen speeksel klier. Als alles meezit wordt Adriaan aanstaande maandag al geopereerd.

De komiek hoopt de optredens na de zomer te kunnen hervatten.

Adriaan (links)

Zidane wil Spaanse beker

Zinedine Zidane (31) heeft bekend gemaakt over twee jaar te stoppen met voetbal. Voor die tijd wil hij op zijn minst een keer de Copa del Rey winnen.

De stervoetballer van Real Madrid liet zich wel eerder uit over eventueel stoppen. Zo zal het Europees Kampioenschap zijn laatste landentoernooi zijn als Frans international. Bij de Koninklijke heeft hij nog twee jaar contract.

De Fransman won al vele prijzen, maar de Spaanse beker is daar nog niet bij. En dat is eens te meer jammer daar Zidane nog nooit een nationale beker won. De voetballer zou graag voor het afscheid zijn wens verzilveren.

Afgelopen seizoen ging de Spaanse bekerfinale tussen Real Mallorca en Recreativo (3-0). Real Madrid was eerder in de kwartfinales met 1-1 en 4-0 tegen Mallorca ten onder gegaan.

Jordi Cruijff naar Espanyol

Jordi Cruijff (29) staat op het punt te tekenen bij Espanyol. De 'tweede' club van Barcelona kan hem transfervrij overnemen van Alavťs.

De interesse van Espanyol dateert al van het moment dat Cruijff bij Manchester vertrok, hij koos toen echter voor Alavťs. Hij zal in Barcelona de plek gaan innemen van Ivan de la PeŮa.

De huidige coach van Espanyol lijkt hem op voorhand niet goed gezind. Javier Clemente lag in de tijd dat hij Spaans bondscoach was geregeld overhoop met vader Johan Cruijff. Johan Cruijff had veel kritiek op diens selectiebeleid en de speelwijze van de Spaanse nationale ploeg. Tegenwoordig is Johan Cruijff adviseur van de rivaal FC Barcelona.

Jordi hoopt vandaag een eenjarig contract te tekenen met een optie voor nog een jaar.

Arrestaties in zaak kinderlijkje Theems

In het onderzoek naar de rituele moord op een Nigeriaans jongetje, wiens romp in 2001 in de Britse rivier de Theems is gevonden, heeft de Britse politie vandaag 19 arrestaties verricht. Zo'n 200 agenten doorzochten vanochtend negen adressen in zuidoost Londen.

De politie was getipt door detectives die hebben onderzocht hoe het lichaam zonder hoofd en ledematen van een jongen in de rivier was terechtgekomen. Deze zaak is ook in Nederland in de pers geweest omdat hij leek op de moord op Rowena Rikkers. De romp van Rowena Rikkers werd gevonden op een strand bij Nulde.

De Britse politie vermoedt dat de jongen, nadat hij uit Nigeria was overgebracht, het slachtoffer is geworden van een rituele moord. Alle vandaag aangehouden verdachten zijn afkomstig uit hetzelfde deel van Nigeria. De politie wil hun DNA vergelijken met dat van de jongen om te zien of er familieleden van hem bij zijn.

Rotterdamse ME wist persfoto's

Volkskrant-fotograaf Guus Dubbelman fotografeerde afgelopen zaterdag in Rotterdam, na afloop van het Zomercarnaval, hoe een arrestatieteam in burger acht mannen aanhield op verdenking van wapenbezit. Dat had Dubbelman niet mogen doen vond de politie en pakte zijn camera af.

Dubbelman, al 20 jaar werkzaam voor de Volkskrant, kent de regel dat de politie niet gefotografeerd mag worden echter helemaal niet. Hij mag gewoon op de openbare weg zijn werk doen meent hij, dus eiste hij zijn camera terug.

Na enige ophef kwam de ME met een geheel eigentijdse oplossing: 'Hoe werkt dat nou, zo'n digitale camera?' En oeps, daar gingen de acht foto's die Dubbelman van de arrestatie had gemaakt. Allemaal gewist. Een voordeel: zijn andere foto's, weerslag van een dag werk, bleven behouden.

De Rotterdamse politie liet gisteren weten nog niet te kunnen achterhalen wat er precies was voorgevallen en waarom. Adjunct-hoofdredacteur Ariejan Korteweg van de Volkskrant zal namens de hoofdredactie een formele klacht indienen bij het Rotterdamse korps.

David Beckham treft doel

HansMij, Esposa en Elviria hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De kersverse peperdure speler van Real Madrid, de Brit David Beckham, heeft zijn eerste goal gescoord in een wedstrijd met de Spaanse club. In het Chinese Kunming schoot Beckham tijdens een trainingspartijtje in eigen doel.

Ruim 300 aanwezige leden van de Chinese pers zagen hoe Beckham, in een poging een voorzet weg te werken, de bal pardoes in eigen doel schoot. De Britse vedette stortte hierna beschaamd ineen. Secondenlang bleef hij roerloos op het gras liggen.

Zie voor meer voetbalnieuws de FOK! Voetbalmanager!

Meisje (10) verliest arm bij aaien tijger

brillie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de dierentuin van Chisinau, de hoofdstad van MoldaviŽ, is een 10-jarig meisje haar rechterarm verloren. Het werd afgebeten door een tijger die ze wilde aaien.

Door nog onbekende oorzaak kon het meisje door een deur komen die uitsluitend voor personeel bestemd was. Daardoor kon ze haar hand door de tralies steken om de tijger te aaien. De 4-jarige tijger die als agressief bekend staat, greep het hoofd van het meisje met zijn poten en beet haar arm af.

In het ziekenhuis aangekomen bleek dat de arm van het slachtoffertje niet te redden was. Aan het hoofd heeft het meisje alleen wat schaafwonden. De politie en de dierentuin onderzoeken nog hoe het meisje bij de tralies heeft kunnen komen.

VS: School speciaal voor homo's

brillie, Rooiegeweten en Edwin hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In New York opent in september de eerste middelbare school, speciaal bedoeld voor leerlingen met andere seksuele voorkeuren, haar deuren. De Harvey Milk Highschool is opgericht voor homoseksuelen, lesbiennes en travestieten, die op andere scholen worden gepest.

De republikeinse burgemeester van New York is positief over de nieuwe school: "Veel van die kinderen worden constant geplaagd op school. Nu kunnen ze een opleiding volgen zonder zich zorgen te hoeven maken", aldus de burgervader.

Conservatieve groeperingen hebben het hele project, dat zo'n 3,2 miljoen dollar kost, afgedaan als verspilling van belastingcenten.

Robbie Williams 'Ik werd aangerand in de ArenA'

Esposa had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Popster Robbie Williams beweert dat hij vorige week tijdens de tweede show in de Amsterdamse ArenA is aangerand. Dit zegt hij in een interview met de Engelse radio.

Hij haalde Sabine Schipper, een Nederlandse fan, op het podium tijdens zijn optreden. "Ik trok een mooie meid uit het publiek om even mee te dansen. Dat doe ik wel vaker.", aldus Robbie. "Maar deze chick greep me meteen bij mijn kruis, duwde haar tong in mijn mond en probeerde mijn vest uit te trekken. En ik maar cool doen en proberen door te zingen."

"Op een gegeven moment had ze me in een houdgreep en bleef ze me stevig vasthouden. Ik probeerde haar weg te duwen, maar ze zat al bovenop me en begon me uit te kleden. Zestigduizend mensen keken toe, dus ik trek aan haar haar om het nog een beetje sexy te doen lijken, maar uiteindelijk wilde ik echt dat ze van me af ging", vertelt hij.

Stropdas vergroot kans op oogaandoeningen

Uit een onderzoek van het British Journal of Ophtamology blijkt, dat een te strakke stropdas de druk op de ogen vergroot. Dit zou kunnen leiden tot schade aan de oogzenuw en verlies van gezichtsvermogen. Glaucoom, een groep ernstige oogziektes, kan dus worden veroorzaakt door stropdassen.

"Een te strakke stropdas vergoot de IOP, een maat voor de oogdruk, bij zowel gezonde mensen als glaucoompatiŽnten en kan van invloed zijn op de diagnose en de behandeling van glaucoom", aldus ťťn van de onderzoekers. In het experiment werd bij twintig gezonde mannen en even zoveel glaucoompatiŽnten de oogdruk gemeten. Dit werd eerst, terwijl de stropdas nog strak zat, gemeten en vervolgens drie minuten na het losmaken.

Uit het onderzoek bleek dat zestig procent van de mannen met glaucoom en zeventig procent van de gezonde proefpersonen een hogere oogdruk hadden na een stropdas. De onderzoekers conlcuderen dat een strakke das de halsslagader beknelt. Dit leidt tot een hogere bloeddruk en oogdruk, met alle gevolgen nadien.

Ambulancepersoneel continueert acties

Een deel van het particuliere ambulance-personeel gaat door met actie voeren. Dat is bekend gemaakt door de vakbonden FNV en CNV. De helft van het personeel rukt alleen uit voor spoedeisende hulp.

De actievoerders zijn het niet eens met hun pensioenregeling. Het personeel van particuliere ambulances kan pas op 59-jarige leeftijd met pensioen, terwijl hun collega's bij de overheid al op 55-jarige leeftijd mogen stoppen.

Volgens de vakbonden is eind 2002 al afgesproken dat dit verschil moet verdwijnen. De werkgeversvereniging ANV wil hier niets van weten en dreigt het personeel met schadeclaims.

Veel anti-globalisten gearresteerd bij WHO-top

De Canadese politie heeft zeker tweehonderd arrestaties verricht bij een informele top van de wereldhandelsorganisatie (WHO) in Montreal.

Het protest van de betogers begon rustig. Op het moment dat de anti-globalisten richting het conferentieoord wilde trekken, werden ze tegengehouden door wegafzettingen en een grote politiemacht. Bij de daaropvolgende confrontaties sneuvelden winkelruiten en werden auto's beschadigd.

De driedaagse top in Montreal staat in het teken van de voorbereiding op de WHO-vergadering in september in Mexico. Daar zal de landbouwproblematiek worden besproken.

De demonstranten hebben gezegd de protesten te continueren, zolang de informele top bezig is. Ze willen dat er meer voor boeren in arme landen wordt gedaan.

Politie grijpt in bij vechtpartij in Tilburg

Linz, HansMij, Carsten, jOukeOukebOuke en j0han hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Aan het einde van de middag, afgelopen maandag, zijn ongeveer tachtig Antillianen en SomaliŽrs elkaar te lijf gegaan op het Verdiplein te Tilburg. Ze gebruikten hierbij honkbalknuppels en stokken, aldus de politie, die bij de vechtpartij ingreep.

Eťn man werd gearresteerd, een SomaliŽr die iemand met een knuppel mishandelde. Ook zou hij een aantal auto's hebben vernield. De politie, die met ongeveer dertig man een einde maakte aan de vechtpartij, weet nog altijd niet wat de aanleiding voor het treffen was. Inmiddels is de rust op het Verdiplein wedergekeerd.

De Antilliaanse probleemjeugd in Tilburg is recentelijk veel in het nieuws. Iets minder dan twee weken geleden werd Tilburger doodgestoken en even voordat overleg werd aangekondigd werden er meer misdrijven gepleegd door Antilliaanse jongeren. Burgemeester Stekelenburg kondigde naar aanleiding van dit alles aan harde maatregelen te nemen tegen met name criminele Antillianen.
Laatste reviews en specials
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
preview
The Outer Worlds
special
20 jaar FOK! - wat cijfers op een rijtje
review
LEGO Jurassic World - Switch + prijsvraag
review
iPhone 11
©FOK.nl e.a.