Meer dan miljoen kinderen slachtoffer handel

Ieder jaar worden in de hele wereld minstens 1,2 miljoen kinderen het slachtoffer van internationale mensenhandel. Dat staat in een rapport van de VN-kinderorganisatie Unicef.

In het rapport 'End Child Exploitation: Stop The Traffic' valt te lezen, dat de omzet van de illegale kinderhandel 8,7 miljard euro bedraagt, in Europa zouden per jaar zeker een half miljoen vrouwen en jonge meisjes worden verhandeld. De slachtoffers komen vooral uit Oost-Europa. Europa is één van de belangrijkste markten op de wereld.

In Afrika worden jaarlijks 200.000 kinderen verhandeld. Deze kinderen zijn bedoeld voor de Europese markt, of worden als slaaf voor huishoudelijke klussen, of zelfs seksslaafjes verkocht. Zuidoost-Azië is ook een belangrijke markt. Zeker eenderde van de internationale handel in vrouwen en kinderen vindt hier plaats.

In het rapport staat verder dat het aantal kinderprostituees in Thailand de afgelopen drie jaar met twintig procent is toegenomen. In China worden 250.000 vrouwen en kinderen per jaar het slachtoffer van mensenhandel.

De handel in mensen blijft niet beperkt tot vrouwen en meisjes. Volgens Unicef worden jaarlijks duizenden jongetjes niet ouder dan vijf jaar uit Bangladesh, India en Pakistan verkocht aan landen als de Verenigde Arabische Emiraten om bijvoorbeeld als jockey op kamelen te werken.