'Lolletje' levert duo Hongaarse cel op

Een dronkenmans 'lolletje' in Hongarije is Michel van K. (27) en Stefan L. (28), beiden uit de buurt van Rotterdam, duur komen te staan. Het tweetal was in Boedapest voor een weekje vakantie, maar werd op de eerste avond na aankomst stomdronken opgepakt op verdenking van brandstichting. Volgens Michel staken ze na een kroegentocht, op de terugweg naar hun hotel, uit balorigheid een op straat gevonden oud jasje in brand.

In totaal werden de twee zes weken in de cel gehouden, omdat men hen ook verdacht van andere brandjes die in de Hongaarse hoofdstad waren aangestoken.

Na zes weken in de cel werd het duo, na inlevering van hun paspoorten, op borgtocht vrijgelaten. In afwachting van de resultaten van het onderzoek verblijven ze nu al zes weken in een appartement in de stad. Eén weekje vakantie is dus nu al uitgemond in een 3 maanden durend verplicht verblijf in Hongarije.

De twee vinden hun situatie volkomen uitzichtloos en te belachelijk voor woorden. Volgens Buitenlandse Zaken houdt de Nederlandse ambassade in Boedapest de zaak nauwlettend in de gaten. Op brandstichting staat in Hongarije 2 tot 8 jaar cel.