Enorme vogelsterfte in Nieuw-Vennep

In het 27 hectare grote slibdepot Meergrond in Nieuw-Vennep heeft een inwoner van die plaats al honderden doden vogels gevonden. Het terrein ligt sinds een aantal weken bezaaid met dode vogels, van meerkoeten, meeuwen, kievieten tot eenden aan toe.

De inwoner, de heer Van den Slikke, zegt dat het slib uit de Amstel komt. Hij heeft de gemeente Haarlemmermeer gebeld, maar daar kreeg hij te horen dat ze er niet verantwoordelijk voor zijn. Het gebied is eigendom van Waterschap Groot-Haarlemmermeer. Die heeft hij ook gebeld, maar daar werd hij direct doorgestuurd naar de provincie.

Medewerkers van de provincie hebben vorige week een zestigtal vogels opgeruimd. Inmiddels ligt het terrein echter weer vol. De geur van de rottende kadavers is volgens Van den Slikke verschrikkelijk: ''Het is zeer verontrustend, een drama. Ik heb zelf een hond die in het water zwemt. Ook die is ziek''. Volgens hem spelen er ook geregeld kinderen op het terrein.

Een Telegraaf-journalist kreeg gistermiddag te horen dat de afdeling milieu van de gemeente Haarlemmermeer niet wilde reageren op vragen. Ook de provincie was niet bereikbaar voor commentaar.