Artis: mandrilapen met SIV ingeslapen

Sylv3r stuurde ons via de newssubmit dit geheel herschreven bericht:

Dierentuin Artis in Amsterdam heeft vorige week vier mandrilapen laten inslapen, omdat zij besmet waren met het SIV-virus. Het SIV-virus is een bekend apenvirus, dat lijkt op het menselijke aidsvirus.

Al eerder werd bekend dat de 20-jarige mandrilaap Cassius het SIV-virus heeft. Hij had het virus mogelijk meegenomen van een andere plek voordat hij in 1986 in Artis arriveerde. Uit voorzorg liet Artis ook de drie andere mandrils onderzoeken op aanwezigheid van het virus. Onlangs ontdekte de dierentuin dat deze apen ook antilichamen tegen het virus in hun bloed hadden.

Na uitvoerig beraad tussen verzorgers, het veterinair medisch team en specialisten van de Erasmus Universiteit Rotterdam werd uiteindelijk besloten om de vier mandrils te euthaniseren, omdat de geïnfecteerde dieren niet meer goed verzorgd kunnen worden en niet meer medisch kunnen worden bijgestaan, zonder risico voor de betrokken medewerkers. Bij de groep zat ook een mandrilaapje dat pas vorig jaar werd geboren.

Hoewel het nog nooit is aangetoond, is het virus potentieel overdraagbaar op de mensen. Om die reden zijn zijn de verzorgers gevraagd een medisch onderzoek te ondergaan. Dinsdag was nog niets bekend over het aantal mensen dat heeft meegedaan aan dit onderzoek en over de uitkomsten.