FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 25 juli 2003

Limburg: Giga-hennepplantage opgerold

Zerobyte had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Zuid-Limburg, in de gemeente Eygelshoven, heeft de politie een gigantisch grote hennepkwekerij met 16.000 marihuanaplanten opgerold. De enorme wietplantage was ondergebracht in een fabriekshal op industrieterrein Julia.

Volgens de politie betreft het één van de grootste en meest professionele hennepkwekerijen die ooit in ons land zijn opgerold. In de fabriekshal bevonden zich ook slaap- en woonvertrekken voor de medewerkers.

Tijdens de inval zijn acht mensen opgepakt, onder wie drie mannen en twee vrouwen uit Polen. Onder de drie opgepakte Nederlanders bevond zich ook de eigenaar van de hal.

De opbrengst van de megaplantage wordt geschat op miljoenen euro's per jaar.

'Arme man' schenkt 1,1 miljoen pond aan goed doel

Walterius had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een man die als arm te boek stond, heeft 1,1 miljoen Engelse ponden nagelaten aan een organisatie voor blindengeleidehonden. De 90-jarige man, Joseph Leek, leefde in een vervallen huis, droeg tweedehands kleren en keek televisie bij de buren om te besparen op de electriciteit. Hij kwam aan het geld door te beleggen in aandelen.

De man liet niks na aan zijn dochters. Deze wisten dan ook niks van het fortuin. "We konden niet geloven dat hij zo'n fortuin bezat. Hij wilde geen reparaties aan het huis doen en hij wilde geen geld uitgeven aan iets dat in zijn ogen onnodig was", zegt dochter Patricia tegen 'The Times'.

De dochter, die de laatste tien jaar van Leeks leven voor hem heeft gezorgd, zei dat zij en haar zus Josephine het jammer vonden dat ze de erfenis niet hadden gekregen, maar respecteerden hun vaders beslissing en zeiden "erg trots" te zijn op het feit dat hij alles aan een goed doel had gegeven.

Database

Er zijn mensen die meer van dieren dan van mensen houden. :Y

Soms hebben mensen *hart voor dieren* en héél soms gaat die liefde voor dieren over in het bizarre *sex met dieren*.
( of zou het vaak voorkomen en houden de dieren hun snuit dicht? )

Of de dieren er in alle gevallen op tegen zijn is nog altijd de vraag...
Op deze website krijg je als dierenliefhebber een *eervolle vermelding* .

Bij sommige mishandelaars zou je zelf een passende straf willen verzinnen btw.
Esc.

Wetenschappers vinden 120.000 jaar oud ijs

earendil had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Wetenschappers hebben op Groenland ijs van 120.000 jaar oud naar boven gehaald. Ze zijn al zeven jaar lang bezig met boren naar het oude ijs. Het oeroude ijs bevat gegevens die veel kunnen vertellen over de ontwikkeling van het klimaat op aarde.
Oud ijsHet wetenschappelijke team van Ngrip (North Greenland Ice-Core Project) vond het ijs op ruim 3000 meter onder de centrale ijskap van Groenland. Via de luchtbelletjes in het oude ijs kunnen de onderzoekers precies het verloop van het klimaat op het noordelijk halfrond nagaan, inclusief de ijstijden die zich met tussenposes van gemiddeld tienduizend jaar aandienden. De laatste eindigde zo'n twaalfduizend jaar geleden.

Het ijs zal nog een tijdje op Groenland blijven om te wennen aan de omstandigheden aan de oppervlakte. Het heeft toch tienduizenden jaren onder hevige druk onder het 'nieuwe' ijs gezeten.

Lees meer over het project op deze site. Met dank aan earendil voor het zoeken van de links!!

Punten ronde 19

Vandaag was er de grootste ontsnapping in de Tour van dit jaar. Zestien renners gingen er van tussen, waarbij vijftien ploegen vertegenwoordigd waren. Het animo om ze te halen was dan ook niet groot. Te meer daar er hard gereden werd, liefst 49,9 km per uur.

Tburg won vandaag de etappe met 93 punten. Aars_Koek pakte de zilveren plek (91) en Doriko werd derde met 88 punten.

Voor het klassement had dit alles geen grote gevolgen. De lijst hield de adem in voor de slag van morgen. De tijdrit zal voor veel managers het moment zijn om zich naar de prijzen danwel voorbij de naaste concurrent te slaan.
Magerusz heeft nog steeds de beste papieren met een voorsprong van 48 punten op nummer twee wb. remcov en wb liepen andermaal op de lijstaanvoerder in. Er achter volgt een lint van renners, die het morgen moeten zien te maken. De tijdrit is direct van invloed op het eindklassement, welke ook nog eens zal meetellen zondag.

De kandidaten voor de sprint op de Champs Elysées zijn zoetjes bekend. Wie echter de tijdrit van morgen zal winnen. Wij weten het niet.

De redactie


Uitgevallen renners tot nu toe: Marc Lotz (RAB), Levi Leipheimer (RAB),
Angel Vicioso (ONC), Fabio Baldato (ALE), Jesus Maria Manzano (KEL),
Alessandro Petacchi (FAS), Jaan Kirsipuu (AG2), Olaf Pollack (GER), Luis
Perez (COF), Michael Rich (GER), Marco Velo (FAS), Aitor Gonzalez (FAS),
Volodymir Gustov (FAS), Sven Montgomery (FAS), Nicola Loda (FAS), Ignacio
Guttierez (KEL), Antonio Tauler (KEL), Samuel Sanchez (EUS), Pierre
Bourquenoud (JEA), Eddy Mazzoleni (VIN), Lilian Jegou (CRE), Jimmy Casper (FDJ),
Stefano Zanini (SAE), Andréas Klöden (TEL), Angelo Furlan (ALE), Joseba Beloki (ONC), Stefano Garzelli (VIN), Tobias Steinhauser (GER), Jens Voigt (CRE), Stéphane Auge (CRE), Matthew Wilson (FDJ), David Etxebarria (EUS), Unai Etxebarria (EUS), Pietro Caucchioli (ALE), Danilo Di Luca (SAE), Torsten Schmidt (GER), René Haselbacher (GER), Raffaele Ferrara (ALE), Davide Rebellin (GER), Robert Hunter (RAB), Robert Fédrigo (CRE), Andrej Hauptman (VIN), Rik Verbrugghe (LOT), Marco Milesi (VIN), Fred Rodriguez (VIN), Leonardo Bertagnolli (SAE), Axel Merckx (LOT), Nick Gates (LOT), Remmert Wielinga (RAB) en Santiago Botero (TEL)

Lichtgevende vissen gekweekt in Taiwan

Movinghead had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De autoriteiten in Singapore hebben vierhonderd lichtgevende vissen in beslag genomen. De dieren zijn zo genetisch gemanipuleerd dat ze oplichten in het donker. Als de dieren in het wild worden vrijgelaten kunnen zij schade aanrichten in het Singaporaanse ecosysteem.
Lichtgevende vissen
De dieren zijn gekweekt door het Taiwanese bedrijf 'Taikong'. Deze plantte bij de visjes lichtgevende genen in van kwallen die op grote diepte in de oceaan leven. Taikong beweert dat de visjes steriel zijn gemaakt, zodat ze het ecologisch evenwicht niet verstoren als ze vrij worden gelaten.

Het verkopen van transgene dieren is echter verboden in Singapore. Volgens de winkel waar de dieren te koop waren, kwamen de vissen uit Maleisië.

Foto: Tiscali

5000 extra banen bij Microsoft

jOukeOukebOuke had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij softwarebedrijf Microsoft gaan er vijfduizend nieuwe banen bijkomen. Dat heeft topman Bill Gates laten weten. Microsoft wil fors investeren in ontwikkeling ondanks het instorten van de 'nieuwe economie' en het slechte economische klimaat. Er gaat volgend jaar 6,9 miljard dollar naar research en development. Vorig jaar trok het bedrijf daar vijf miljard dollar voor uit.

Microsoft heeft wereldwijd nu ongeveer 54.000 mensen in dienst. De groei in banen is nodig omdat de vraag naar software voor mobiele telefoons en andere moderne toepassingen flink gestegen is.

Aardse zwaartekracht in beeld gebracht

Bullys en Helemoeilijkenaam hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Twee satellieten die rond de aarde draaien hebben de aantrekkingskracht van onze planeet in kaart gebracht. Deze kaart is super gedetailleerd en laat zien waar olievelden zitten, waar we aardbevingen kunnen verwachten, hoe het klimaat verandert en of we in Europa binnenkort een ijstijd kunnen verwachten.
Zwaartekracht op aarde in beeld gebracht
Vooral op zee valt het effect op; een schip bij India ligt ongeveer 200 meter lager dan een boot bij Indonesië. Verder blijkt dat je op de weegschaal in Portugal meer weegt dan in Nederland; de zwaartekracht trekt in Zuid-Europa namelijk harder aan je. Dit komt omdat de massa op aarde ongelijk verdeeld is, dus de zwaartekracht verschilt ook van gebied tot gebied.

De satellieten zijn zo gevoelig dat zelfs het zwaartekrachteffect van een rivieroverstroming of extreem zware regenbui meetbaar is.

Op de foto: de rode vlekken zijn plekken waar de zwaartekracht heel sterk is. De blauwe plekken zijn zwakke zwaartekrachtpunten.

Nieuw onderzoek naar verdwijning 12-jarig meisje

earendil had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Er komt een nieuw onderzoek naar de Belgische Marc Dutroux. Justitie in België gaat de verdwijning van Elisabeth Brichet opnieuw onderzoeken. Deze zaak werd nooit opgelost. Er zal genetisch materiaal van het meisje worden vergeleken met haren die zijn gevonden in auto en woning van Marc Dutroux.

Een getuige zegt daarnaast ook nog het meisje te hebben herkend in een vliegtuig naar Spanje. Op de passagierslijst zal worden nagetrokken of er mensen op voorkomen die veroordeeld zijn voor zedendelicten.

De twaalfjarige Brichet verdween op 20 december 1989 in Saint-Servais, bij Namen.

Morgen een bijna-inslag van asteroïde

Volgens berekeningen van de NASA zal de asteroïde 2000 PH5 morgen de Aarde nipt missen op een afstand van ongeveer 0,012 AU (=1,9 miljoen kilometer). Hierbij is geen rekening gehouden met de onzekerheidsfactor in de baan van de asteroïde en de zwaartekracht van de Aarde. De 120 meter grote asteroïde werd op 3 augustus 2000 ontdekt in het MIT Lincoln Laboratory's near-Earth Asteroid instituut. Er is volgens de NASA weinig tot geen inslaggevaar.

Er zijn momenteel 520 bekende asteroïden die in een bijna-botsingskoers staan met de Aarde. Er worden regelmatig nieuwe ontdekt. Op deze lijst staan de asteroïden die alleen dit jaar al mogelijk tegen de aarde kunnen botsen.



De baan van asteroïde 2000 PH5

Naaktrijder na drie jaar aangehouden

jOukeOukebOuke had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Na langdurig onderzoek is het de politie Hollands Midden eindelijk gelukt een naaktrijder aan te houden. De 66-jarige man uit Katwijk heeft de afgelopen drie jaar zeker vijftien keer naakt op zijn scooter rondgereden, aldus de politie.

De exhibitionist was altijd maar één of twee keer achter elkaar actief en ook alleen in de zomer. Hij hield erg van regelmaat, want hij vertoonde zich altijd 's ochtends tussen 10.00 en 12.00 uur. Dan reed hij volledig naakt op zijn rode scooter over het fietspad langs de A4, tussen Sassenheim en Oegstgeest.

De politie heeft de man na intensief posten weten te betrappen. Hij is verhoord en kreeg een procesverbaal, waarna hij naar huis mocht. Tevens ontving hij een verwijsbrief voor een hulpverleningsinstantie.

Lastras wint 18e etappe

Pablo Lastras van iBanesto.com heeft de 18 etappe van Bordeaux naar Saint - Maixent - l'Ecole op zijn naam geschreven.

De Spanjaard was na een zinderende finale op de streep net iets sneller dan de Fransman Carlos Da Cruz van FDJeux.com Derde werd de Italiaan Daniele Nardello van Team Telekom

Zij maakten allen deel uit van een kopgroep van zestien renners, die na 60 kilometer uit het peloton ontsnapte en een voorsprong van dik boven de 20 minuten kreeg. Zij konden dus onderling om de zege strijden.

Met nog 20 kilometer voor de boeg viel de kopgroep uiteen in 2 stukken. Op enkele kilometers van de finish jumpte de Spanjaard David Cañada van Quick Step - Davitamon weg uit het voorste groepje, maar hij werd in de laatste kilometer weer ingelopen. In de eindsprint was Pablo Lastras vervolgens de sterkste.

De uitslag:

1 LASTRAS Pablo ESP BAN in 4h 03' 18"
2 DA CRUZ Carlos FRA FDJ at 00' 00"
3 NARDELLO Daniele ITA TEL at 00' 00"
4 CANADA David ESP QSD at 00' 04"
5 LELLI Massimiliano ITA COF at 00' 19"
6 FLICKINGER Andy FRA A2R at 00' 19"
7 VOECKLER Thomas FRA BLB at 00' 19"
8 FORNACIARI Paolo ITA SAE at 00' 19"
9 GUIDI Fabrizio ITA TBI at 00' 35"
10 MIHOLJEVIC Vladimir CRO ALS at 00' 35"
11 BRAMATI Davide ITA QSD at 00' 35"
12 PASCUAL LLORENTE Javier ESP KEL at 00' 35"
13 BRANDT Christophe BEL LOT at 00' 35"
14 PRADERA Mikel ESP ONE at 00' 35"
15 CIONI Dario ITA FAS at 00' 35"
16 PERON Andrea ITA CSC at 00' 35"
17 MC EWEN Robbie AUS LOT at 24' 05"
18 ZABEL Erik GER TEL at 24' 05"
19 COOKE Baden AUS FDJ at 24' 05"
20 PAOLINI Luca ITA QSD at 24' 05"

Deel Siberische taiga verwoest door meteoriet

Helemoeilijkenaam, Linz, ROLLENDE_BABBA, vinova en ultrawuft hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de Siberische taiga is een oppervlakte van ongeveer honderd vierkante kilometer verwoest door een grote meteorietinslag. Dit heeft een wetenschappelijke expeditie in Siberië vandaag laten weten. De inslag vond vorig jaar september plaats.

De meteoriet zou een enorme explosie teweeg hebben gebracht in een gebied ten noordoosten van de stad Irkoetsk en het Bajkalmeer. Dit vertelde expeditieleider Victor Tsjernobrov. Ook zei hij dat er door de ontploffing een stuk of twintig kraters zijn ontstaan en veel bomen zijn gebroken.

Vrijspraak Wijker-moord verdachten

Het gerechtshof in Amsterdam heeft Steef van de M. (33) en Willem G. (28) vrijgesproken van de moord op de Bergense restauranthouder Willem Wijker. Eerder werden ze door de rechtbank in Alkmaar veroordeeld tot 20 en 12 jaar cel. De straf kregen ze overigens ook voor een aantal overvallen en andere misdaden waaronder ramkraken.

Volgens het Hof is er echter onvoldoende bewijs dat de twee de restauranthouder om het leven hebben gebracht. Wijker werd in de nacht van 30 april op 1 mei 2000 in zijn woning boven zijn restaurant doodgeschoten. Justitie linkte deze zaak aan de beruchte Egmondse Tortuur bende, waar Van de M. en G. deel van uitmaakten.

Cruciaal in de rechtszaak was een getuigenverklaring van Cor van B. Hij heeft ooit bij de rechter-commissaris verklaard dat Van de M. en G. kort na de fatale schietpartij bij hem in zijn toenmalige woning in Egmond aan den Hoef zijn geweest, wapens hebben achtergelaten en van kleding hebben gewisseld. Ook wees Van B. de politie de plek in het Noord-Hollandskanaal waar het moordwapen was gedumpt.

Van B. weigerde echter voor de rechtbank in Alkmaar zijn verklaring te herhalen; de rechtbank nam zijn eerdere getuigenis echter toch als bewijs mee. Ook voor het Hof hield Van B. zijn kaken stijf op elkaar. Hij werd zelfs gegijzeld door het Hof, maar hij bleef zwijgen.

De verdediging van Van de M. en G. heeft altijd gesteld dat Van B. en zijn maat Dave B., die ook belastende verklaringen aflegde, mogelijk zelf achter de moord zaten.

Update 16:40

Van de M. en G. zijn wel veroordeeld tot gevangenisstraffen van respectievelijk 12 en 4,5 jaar voor hun aandeel in een aantal ramkraken en overvallen.

Politie ervaringen

Vroeger zou je, je column de titel "De politie is je beste vriend" geven, helaas is daar tegenwoordig niets meer van over, al het gezag is weg en de mensen die op woensdag het gezag nog hoog in het vaandel dachten te hebben staan, zijn donderdag van die mening bekeerd.
Als jonge onervaren chauffeur, behorend tot de groep waar je punten krijgt voor elk ongeluk dat je maakt, ja het lijkt Carmegaddon wel, deel je vanaf het begin die mening al niet meer. Nadat je brommer een keer is in beslag genomen, kan de pret niet op, wanneer je in aanraking komt met de politie op vier wielen.

Vanaf het begin van mijn loopbaan als mens binnen de bloeiende onderneming "Den Lage Landen", was mijn ervaring met de politie goed, de mensen verstonden hun vak en zorgde dat altijd alles op z'n pootjes terecht kwam, van een ketting botsing tot aangifte van mishandeling, dat zat wel snor.

Toen ik echter enkele weken voor het eerst tijdens het rijden, in een blauwe bolide, in aanraking kwam met een witte auto, met ogenschijnlijk twee inzittenden, met blauwe blousjes, die mij zwaaient verzochten mijn alarm lichten op een andere hoek van de straat te gebruiken om m'n moeder af te zetten, had ik het wel gehad. Zelf blokkeerden ze de hele weg en ik stond met twee banden op de stoep. Maar goed... naar 1, van de handrem, en gassen, gas los, koppeling in, en doorschakelen naar 2 en vooral blijven kijken waar je kan keren.
Het was me het rondje wel door Scheveningen en weer richting strand, om vervolgens weer achter de betreffende politie auto uit te komen. Toch hadden ze het netjes afgehandeld, ze kwamen niet met drie busjes ME aanrijden om je te vertellen dat je niet gewenst was.

Wat echter niet zo netjes is, is in z'n achteruit, 's avonds laat op een snelweg gaan racen. Een paar avondjes geleden reed ik op weg naar huis en zag een witte auto, met oranje reflecterende stickers en iets blauws op het dak, met twee witte volgloeiende achteruitrijlichten op mij afkomen. Ik reed op de rechterbaan zo'n 100 km/h en de politie auto schommelde over de vluchtstrook met een noodgang naar achteren... met een hartverzakking tot gevolg

Mijn eerste reactie: "Stelletje idioten!"

Tot 20 jaar cel voor dubbele moord uit jaloezie

De rechtbank in Den Haag heeft twee broers uit die stad wegens moord veroordeeld tot 20 en 10 jaar gevangenisstraf. De uitspraak was conform de eis.

De 23-jarige Pascal van den H. kreeg 20 jaar onvoorwaardelijk voor het neerschieten van zijn vriendin en een Haagse kroegbaas. Zijn broer Dennis (22) kreeg 10 jaar cel.

Dennis was degene die zijn broer op 29 december 2002 aanraadde een pistool mee te nemen toen de twee verhaal gingen halen bij de vriendin van Pascal. Volgens Pascal had zijn vriendin een verhouding met de kroegbaas en heeft hij hen uit jaloezie vermoord. De bekentenis dat ze een verhouding zou hebben, zou de vrouw van Pascal hebben afgelegd nadat ze uren door Dennis was verhoord. Meteen daarna schoot Pascal haar dwars door het hoofd. Hierna gingen ze naar het huis van de café-eigenaar en schoot Pascal ook hem neer.

Na de moorden volgde er een klopjacht op de daders; een paar dagen later werden ze aangehouden.

Gunstige loting voor Ajax

Ajax heeft gunstig geloot voor de derde voorronde van de Champions League. De Amsterdammers treffen de winnaar van het duel Grazer AK (Oos) tegen SK Tirana (Alb).

Ajax behoorde tot de geplaatste clubs, maar kon desondanks op voorhand lastige tegenstanders loten. Slavia Praag, Club Brugge en Benfica behoorden tot het rijtje 'onbeschermde clubs'. Benfica lootte nu het Lazio Roma van Jaap Stam. Club Brugge zal spelen tegen Borussia Dortmund. Deportiva la Coruna zal het -met of zonder Makaay- opnemen tegen Rosenborg BK.

Games Review: 10 gratis online games

Online gamen is de laatste jaren in een snel tempo één van de meest populairste vormen van gamen geworden. Online games zijn er in alle soorten en maten. Vooral het gratis online gamen is zeer populair aan het worden de laatste tijd. Voor deze games hoef je geen spel te kopen in de winkel maar kun je gewoon via je brouwser spelen voor helemaal niks! In deze review worden 10 zeer populaire spellen beschreven.

Blokker haalt wederom uit naar illegalen

johan, Linz en XcUZ_Me hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Jaap Blokker van de gelijknamige winkelketen haalt opnieuw fel uit naar illegalen. In het jaarverslag legt Blokker een verband tussen het toenemend aantal roofovervallen op zijn winkels en het "groeiend aantal illegalen dat zich zonder inkomen of uitkering probeert staande te houden in dit land''.

Vorig jaar haalde Blokker zich de woede van Het Landelijk Bureau Bestrijding Rassendiscriminatie (LBR) op de hals toen hij gelijksoortige uitspraken deed. Het bureau vond de uitspraken toen te ver gaan en eiste opheldering. Na een gesprek met Blokker zeiden vertegenwoordigers van het LBR tevreden te zijn over diens uitleg.

Dit jaar schrijft Blokker in het jaarverslag: "Helaas is het onontkoombaar te melden dat voor het zoveelste jaar in successie het aantal pistolen tegen het hoofd en messen op de keel van onze medewerkers weer is gestegen. Voor illegalen zijn winkels kennelijk de gemakkelijkste prooi om te bestelen en winkelmeisjes het gemakkelijkst te terroriseren".

Blokker haalt ook uit naar de overlast van "een toenemend aantal drugsverslaafden die met hun agressief gedrag onze winkels teisteren". Evenals in het voorgaande jaarverslag signaleert Blokker een sterke verloedering van stadswijken. Hij ergert zich met name aan XTC, dat volgens hem het voornaamste exportproduct van Nederland is geworden.

Ugandees leger doodt burgers bij begrafenis

Een Ugandese legerhelikopter heeft per ongeluk het vuur geopend op een groep burgers tijdens een begrafenis. Bij dit drama zijn minstens negen mensen omgekomen. Dat maakte een woordvoerder van het Ugandese leger vandaag bekend.

De burgers woonden een begrafenis bij in een gebied, waar rebellen van het Verzetsleger van de Heer actief zijn. Volgens de woordvoerder zat de helikopter achter rebellen aan en zag de bemanning de burgers aan voor LRA-strijders. Vervolgens werd het vuur op de groep geopend. Het Ugandese leger stelt een onderzoek naar het incident in.

Meer zelfmoorden in Japan door slechte economie

Het aantal zelfmoorden in Japan is het vorig jaar weer toegenomen. Bovendien stijgt het aantal Japanners, die er als gevolg van de economische crisis een eind aan maakten, tot een recordhoogte. Dat heeft de Japanse politie, die de zelfmoordcijfers sinds 1978 bijhoudt, vrijdag bekendgemaakt.

Zo pleegde in 2002 maar liefst 32.143 Japanners zelfmoord. Dit is 3,5 procent meer dan het jaar ervoor. Voor 7.940 Japanners waren zorgen over de economische crisis reden om het leven te beëindigen. Dit is een toename van 16 procent. Veel zelfmoorden waren het gevolg van faillissementen, torenhoge schulden en het verlies van banen.

Door een slechte gezondheid pleegden 14.815 mensen zelfmoord. Ongeveer een derde (34,6 procent) was ouder dan 60, gevolgd door vijftigers (26,3 procent) en veertigers (15 procent).

Al vijf jaar lang heeft Japan meer dan 30.000 zelfmoorden per jaar. Dit is één van de hoogste aantallen ter wereld. Zo telt Japan meer zelfmoordenaars per jaar dan de Verenigde Staten, waar twee keer zoveel mensen wonen.

Guus Hiddink wil Van Bronckhorst

PSV-trainer Guus Hiddink ziet in Giovanni van Bronckhorst het ontbrekende puzzelstuk van zijn elftal.

De oefenmeester hoopt dat de linkermiddenvelder geen genoegen neemt met zijn rol als reserve bij Arsenal en dat hij kiest voor een basisplaats in Eindhoven. PSV heeft echter geen financiële armslag om de speler los te weken.

Hiddink heeft dan ook aan het bestuur gevraagd of de 2,5 miljoen dollar prijzengeld van de Peace Cup kan worden gebruikt voor versterkingen.

'Flinke toename taakstraffen baart zorgen'

Justitie wikkelt steeds meer misdrijven af met een taakstraf, buiten de rechter om. Hoogleraar strafrecht Van Kalmthout vindt dat een zorgelijke ontwikkeling, zegt hij in het Algemeen Dagblad.

Het gaat om vergrijpen waarop minder dan één jaar gevangenisstraf staat. Daar kunnen ook relatief zware delicten onder zitten, zoals mishandeling. In principe komt nu 80 procent van alle misdrijven in aanmerking voor een taakstraf. Justitie probeert op die manier de druk op de rechterlijke macht te verlichten.

Justitie biedt verdachten in speciale, niet openbare zittingen een taakstraf aan. Wie het aanbod van een taakstraf niet aanneemt, moet alsnog naar de rechter en loopt kans op een strafblad. Veel verdachten kiezen daarom voor de taakstraf of worden onder druk gezet dat te doen.

Volgens Van Kalmthout gaat justitie nauwelijks na of een taakstraf bij een verdachte wel zin heeft. De begeleiding is bovendien nihil. Hij betoogt dat het geen zin heeft elke verdachte taakstraffen, zoals schoonmaakwerk in een bejaardentehuis, te geven.

Meer aandacht voor eerwraak bepleit

In Nederland worden jaarlijks naar schatting 20 vrouwen (meest Turks of Marokkaans) uit eerwraak vermoord, zo meldt de Telegraaf. De slachtoffers worden moedwillig uit de weg geruimd omdat ze de familie-eer volgens de daders hebben geschonden. Dat kan doordat ze bijvoorbeeld de maagdelijkheid voor het huwelijk hebben opgegeven of doordat ze een buitenechtelijke verhouding aan zijn gegaan.

De schatting van 20 moorden door eerwraak is een voorzichtige, zo beaamt beleidsmaker Sezai Aydogan, die voor de stichting TransAct in Utrecht onderzoek naar eerwraak deed. Justitie in Nederland houdt namelijk geen aparte registratie bij van eerwraak, en de Dikke Van Dale kent het woord niet eens, omdat het een relatief nieuw begrip is in Nederland. TransAct wil dat justitie juist wél een registratie van eerwraak aanlegt, om meer inzicht in het verschijnsel te kunnen krijgen.

TransAct acht het van groot belang dat de voorlichting over eerwraak wordt uitgebreid. Zo moet duidelijk worden dat de Nederlandse wet geen onderscheid tussen een 'gewone' moord en eerwraak maakt. De culturele achtergrond van een dader speelt géén enkele rol bij de straf die wordt opgelegd.

Vrouwenopvang

In de vrouwenopvang zijn allochtone vrouwen veruit oververtegenwoordigd. Maar liefst 60% van de opgevangen vrouwen is van allochtone komaf, terwijl het aantal niet-westerse allochtonen in Nederland zo'n 10% bedraagt. Het is volgens TransAct zeker dat veel van hen worden bedreigd door een familielid, of soms door meerdere personen uit de gemeenschap, vanwege schending van de familie-eer.

TransAct wil dat mishandelde allochtone vrouwen met een voorlopige verblijfsvergunning, een zelfstandige verblijfsstatus krijgen. Zo kunnen ze beter aan het geweld van de huwelijkspartner ontsnappen

Nu krijgt deze groep pas een zelfstandige verblijfsvergunning als het huwelijk ten minste drie jaar heeft geduurd. Onlangs heeft de Kamer overigens al een motie van PvdA-Kamerlid Adelmund aangenomen die mogelijk moet maken dat mishandelde vrouwen sneller een zelfstandige verblijfsstatus krijgen. Minister Verdonk (Integratie) heeft al laten weten dat zij de motie in principe wil uitvoeren.

Minister Hoogervorst van Volksgezondheid heeft onlangs in antwoord op Kamervragen laten weten dat er geen exacte gegevens over het verband tussen cultuur en geloof enerzijds en geweld tegen allochtone vrouwen anderzijds bekend zijn. De vragen waren afkomstig van de VVD-Kamerleden Griffith en Hirsi Ali, die zich zorgen maken over de veiligheid in Blijf-van-mijn-lijfhuizen.

Horeca misleidt klanten met 'spa-water'

Michel van Bergen had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op veel terrassen wordt klanten leidingwater voorgeschoteld als zij Spa rood bestellen. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond, waarvan de resultaten in het jongste nummer van de Consumentengids staan beschreven. De bond heeft de Koninklijke Horecabond Nederland verzocht zijn leden aan te spreken op deze vorm van misleiding.

De onderzoekers kochten op 29 terrassen een Spa rood. Vijftien maal was dit gewoon leidingwater met daaraan toegevoegd koolzuur voor de bubbels. Nadat de bond de eigenaren van deze terrassen van de resultaten op de hoogte had gesteld ging men nog eens kijken. Slechts twee ondernemers hadden hun leven gebeterd, de andere dertien serveerden nog steeds leidingwater.

De verkoop van leidingwater als mineraalwater is verboden. Mineraalwater moet namelijk aan specifieke eisen voldoen die zijn vastgelegd in de Warenwet. Horecabedrijven die hun frisdrank uit een tap halen, kunnen echter heel gemakkelijk leidingwater met bubbels serveren. De Consumentenbond heeft inmiddels ook een klacht hierover ingediend Voedsel en Waren Autoriteit (VWA), die verantwoordelijk is voor de handhaving van de Warenwet.

In een test in 2000 werd nog op negentien van de 31 terrassen leidingwater geserveerd. Zeven van de destijds onderzochte bedrijven boden nog steeds leidingwater in plaats van mineraalwater.

Seksverbod voor spelers FC Porto

Jasper had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Spelers van de Portugese voetbalclub FC Porto moeten zich het komende seizoen aan een heus seksverbod houden. Dat heeft de coach van de club, José Mourinho, bepaald.

Het verbod geldt vanaf 17.00 uur op de dag voorafgaand aan een wedstrijd tot na de wedstrijd. Hoe de coach het wel of niet naleven van de regels gaat controleren en welke straf er op een overtreding staat is niet bekend

Treinen vorig jaar vaker door rood

Michel van Bergen had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vorig jaar zijn meer treinen door een rood sein gereden dan in de jaren daarvoor. Dat kwam vooral door de gladheid op het spoor, stelt de NS. De inspectie Verkeer en Waterstaat vindt het aantal zorgwekkend.

In totaal ging het vorig jaar op 204 van de 1,8 miljoen treinritten fout, blijkt uit het interne jaarverslag Spoorwegveiligheid van de NS waar actualiteitenrubriek Nova inzage in kreeg. Dat is het hoogste aantal sinds de NS in 1980 met de registratie begon van de 'rood sein passages'.

In het jaarverslag staat de volgende zin: "de geschiedenis heeft geleerd dat gemiddeld één op de vijfhonderd passages van het rode sein heeft geleid tot een ernstig ongeval".

Inspecteur Griffioen van Verkeer en Waterstaat stelt dat er sprake is van een ernstige situatie. "Elke keer dat er door rood wordt gereden, bestaat de kans dat het leidt tot een ongeval."

Ook het aantal treinbotsingen nam vorig jaar iets toe. In totaal gebeurden er vijf ongevallen door het negeren van een stopsein. In drie gevallen ging het om goederentreinen, zegt een woordvoerster van de NS.

De NS-woordvoerster wijt de toename van de rood sein passages geheel aan het doorschieten van treinen op stations door gladheid. Het gebeurt wel eens dat een machinist het perron een stukje voorbij schiet en daarbij een sein passeert. In 2002 had de NS uitzonderlijk veel last van gladde sporen door vallende bladeren.

Het spoorbedrijf neemt de stijging overigens wel serieus. "Veiligheid is voor ons belangrijk. Dat moeten we niet bagatelliseren."

Foto's Uday en Qusay Hoessein vrijgegeven

Martinovibes, MartiniMeister, EdwinW, AnTjUh, GreeTz, NuX_NuFF, Tim en Beetle hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Pentagon heeft gisteren foto's vrijgegeven van de lichamen van Uday en Qusay Hoessein, de zonen van de verdreven Iraakse dicator Sadddam Hoessein. Zij kwamen dinsdag om het leven bij een aanval op een villa in de Noord-Iraakse stad Mosul.

Uday is op de foto's, welke de hoofden in close-up laten zien, gewond aan neus en bovenlip. Zijn broer Qusay heeft aan zijn gezicht geen verwondingen opgelopen. De twee zijn via diverse bronnen geïdentificeerd, waaronder via röntgenfoto's.

Volgens het Amerikaanse defensie moet het vrijgeven van de foto's het Iraakse volk ervan overtuigen dat de gevreesde broers niet meer in leven zijn en dat het regime daarmee echt is gevallen.

De foto's zijn hier te bekijken.

Veel ontslagen bij ministerie van landbouw

Bij het ministerie van Landbouw & Visserij worden de komende jaren 1200 banen geschrapt. Dat meldt de Volkskrant vandaag. Het gaat hier om bijna een kwart van het totaal aantal werknemers bij het ministerie.

Het is de grootste ontslagronde uit de geschiedenis van het ministerie. De zwaarste klappen zullen gaan vallen bij ambtenaren die belast zijn met het mestbeleid. Eerder werd al bekend dat bij het ministerie van Defensie zo'n 9000 van de 70.000 banen verdwijnen.

De ontslagen passen in het beleid om het ambtenarenapparaat te reduceren. Dit levert niet alleen een besparing op, het moet de overheid ook van 'overtollige bureaucratie' afhelpen.

Vermiste jongens missen bijna opnieuw vlucht

jOukeOukebOuke had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Michael Abspoel en Frank Bonnet, de twee Nederlandse jongeren die vorige week werden vermist in Thailand, hebben bijna voor de tweede keer hun vliegtuig gemist. Eenmaal aangekomen op het vliegveld van Bangkok om terug te vliegen bleken zij de tickets te zijn vergeten. Met hulp van een Nederlander, die ze in Thailand hadden leren kennen, hebben ze uiteindelijk toch vervangende tickets gekregen en zijn ze donderdag geland.

De jongens werden ruim een week vermist, nadat Frank Bonnet was aangereden en met licht letsel in het ziekenhuis was beland. Ze zouden daarop hun tickets omboeken, waarna er niets meer van hen werd vernomen. Zondag kwam Michael Abspoel opeens weer online om te laten weten dat alles goed met hem ging.

VS wil betere controle haven Rotterdam

De Verenigde Staten hebben Nederland verzocht om de haven van Rotterdam strenger te gaan controleren. Mogelijk zou er via de haven radioactief materiaal worden gesmokkeld.

De Amerikaanse regering wil voorkomen dat de materialen de VS binnenkomen en gebruikt zullen gaan worden voor de productie van nucleaire wapens. De smokkel van nucleair materiaal staat op de Amerikaanse prioriteitenlijst in de strijd tegen het terrorisme.

Het verzoek is gedaan aan minister Zalm van Financiën tijdens een werkbezoek aan de VS. Zalm ging positief op de vraag in. Er zal een Nederlands-Amerikaanse werkgroep opgericht worden, die de details moet gaan uitwerken. Zo wordt er onder andere gekeken naar hoe de inspecties zo min mogelijk vertraging en hinder zullen veroorzaken voor de scheepvaart.

Rotterdam is één van de belangrijkste doorvoorhavens van Europa naar de VS. Onlangs nam de haven van Antwerpen op verzoek van de Amerikanen ook al extra veiligheidsmaatregelen. Het is niet bekend wanneer de contrôles in Rotterdam gaan beginnen.

Zelfdoding via internet in Japan

Het afgelopen half jaar hebben minstens 32 Japanners hun zelfdoding via internet geregeld. Een aantal van hen maakten via een speciale website een afspraak om gelijktijdig zelfmoord te plegen. Andere levensmoede personen kwamen met elkaar in contact via chatrooms.

Op de website staan tips hoe je jezelf het beste van het leven kan beroven. De meesten maakten een eind aan hun leven door een kacheltje in hun auto te laten branden. Zij stierven aan koolmonoxidevergiftiging. De 32 Japanners waren betrokken bij elf gezamenlijke afspraken. In juli heeft de politie drie nieuwe pacten geregistreerd. Uit de cijfers die nu bekend zijn is niet af te leiden of het aantal internetzelfmoordenaars stijgt.

Rechter gooit hamer naar verdachte

De politierechter in Almelo heeft de onschuld van een vermeende hooligan aangetoond door zijn voorzittershamer naar hem te gooien. De 18-jarige Enschedeër zou tijdens rellen een supportersbus van Ajax met stenen hebben bekogeld. Agenten beweerden dat te hebben gezien maar de verdachte ontkende in alle toonaarden.

De politie verklaarde dat hij met links zou hebben gegooid maar de Enschedeër beweert rechtshandig te zijn. De politierechter gooide daarop zijn voorzittershamer richting de vermeende hooligan. Die probeerde in een reflex het voorwerp te vangen... met rechts. De rechter trok daaruit de conclusie dat de man onschuldig moest zijn en oordeelde dat hij moest worden vrijgesproken.

Knaven pakt 150e Nederlandse tourzege

Servais Knaven heeft in Bordeaux de 150e Nederlanse Touretappezege binnen gehaald.

In 99 jaar Tour kwam Nederland in totaal tot 149 individuele etappezeges. De eerste zege was in 1936 voor Theofiel Middelkamp in Grenoble. Aan Knaven was gister de eer de 150e te winnen. Dat Knaven de zege pakte in Bordeaux mag geen toeval heten. Liefst elf maal eerder won daar een Nederlander.

Hans Dekkers won er als eerste Nederlander een Touretappe in 1952, Wim van Est en Wout Wagtmans legden het daarbij af. Ook Jan Nolten, Henk Faanhof (1954) en Wout Wagtmans (1955) waren er succesvol. Daarna kwam er even minder regelmaat, in 1965 won Jo de Roo. Ook Gerben Karstens (1976), Cees Priem (1980), Bert Oosterbosch (1983), Jan Raas (1984), Jean-Paul van Poppel (1988) en Rob Harmeling (1992) wonnen nog in Bordeaux. Knaven schreef in het jaar 2003 wederom Nederlandse Tourgeschiedenis in Bordeaux.

Nederland heeft veel aan Gerrie Knetemann, Jan Raas en Joop Zoetemelk te danken, zij wonnen ieder liefst tien Touretappes.

Na etappe 17

Servais Knaven schonk Nederland een etappezege. Het was voor hem zijn langverwachte zege. Morgen gaat het wederom noordwaarts. Er zijn nu nog 149 renners op weg naar Parijs.

Etappe 17 Dax - Bordeaux

Gele trui: Lance Armstrong (US Postal)
Groene trui: Baden Cooke (FDJeux.com)
Bolletjestrui: Richard Virenque (Quick Step - Davitamon)
Witte trui: Denis Menchov (iBanesto.com)
Strijdlustigste renner: Servais Knaven (Quick Step - Davitamon)
Rode lantaarndrager: Hans de Clercq (Lotto-Domo)

Incidenten:
Niki Sorensen (CSC): pijn aan de linkerknie
Leon Van Bon (Lotto-Domo): spijsverteringsproblemen
Bradley McGee (FDJeux.com): (gefaseerde) ziekte

Organisatie:
Geen opgaves

Punten ronde 18

Gister was een speciale dag, de Hollandse dag naar Bordeaux. Zoals gewoonlijk maakten de Nederlanders de kaarsrechte wegen naar de wijnstad onveilig. Drie Nederlandse renners uit verschillende ploegen namen zeven buitenlanders op sleeptouw. Na 181 kilometer bleek Servais Knaven de rapste na een gedurfde solo van 17 kilometer. Na 17 seconden kwam een groepje van acht over de streep met daarbij Leon van Bon -net geen podium- en Bram de Groot -geen eerste plaats.

Een stel specialisten, met Nederlanders aan boord, veroverden ditmaal een gedeelde dagzege; het drietal oxb_xenon, Suupg en varkentje haalden ieder 130 punten op. alisalami miste hierdoor met 128 punten net het podium. Remco_h maakte zich kwaad op Jean-Marie Leblanc en vocht zich met 127 punten terug in de top tien.

Het algemeen klassement veranderde wederom. De kopgroep van acht is er nu één van negen geworden. Magerusz gaat nog steeds aan kop, maar zowel wb als remcov kwam dichterbij. Trainspotter deelt nu de vierde plaats met PLAE@. Arthur78 en Engelaartje zitten in het wiel, LionKing en Remco_h zitten er ook nog bij. Daaronder gaat het er nu op aankomen. Morgen zal er gescoord moeten worden.

Op het programma staat een lange rit van Bordeaux naar Saint-Maixent-l'Ecole. Onderweg zijn er twee tussensprintjes. Na 203,5 kilometer valt een massasprint te verwachten. Zo niet, dan hebben de sprinters nog een afspraak zondag op de Champs-Elysées. Zaterdag staat er voor de renners de mogelijk beslissende tijdrit op het programma.

De redactie


Uitgevallen renners tot nu toe: Marc Lotz (RAB), Levi Leipheimer (RAB),
Angel Vicioso (ONC), Fabio Baldato (ALE), Jesus Maria Manzano (KEL),
Alessandro Petacchi (FAS), Jaan Kirsipuu (AG2), Olaf Pollack (GER), Luis
Perez (COF), Michael Rich (GER), Marco Velo (FAS), Aitor Gonzalez (FAS),
Volodymir Gustov (FAS), Sven Montgomery (FAS), Nicola Loda (FAS), Ignacio
Guttierez (KEL), Antonio Tauler (KEL), Samuel Sanchez (EUS), Pierre
Bourquenoud (JEA), Eddy Mazzoleni (VIN), Lilian Jegou (CRE), Jimmy Casper (FDJ),
Stefano Zanini (SAE), Andréas Klöden (TEL), Angelo Furlan (ALE), Joseba Beloki (ONC), Stefano Garzelli (VIN), Tobias Steinhauser (GER), Jens Voigt (CRE), Stéphane Auge (CRE), Matthew Wilson (FDJ), David Etxebarria (EUS), Unai Etxebarria (EUS), Pietro Caucchioli (ALE), Danilo Di Luca (SAE), Torsten Schmidt (GER), René Haselbacher (GER), Raffaele Ferrara (ALE), Davide Rebellin (GER), Robert Hunter (RAB), Robert Fédrigo (CRE), Andrej Hauptman (VIN), Rik Verbrugghe (LOT), Marco Milesi (VIN), Fred Rodriguez (VIN), Leonardo Bertagnolli (SAE), Axel Merckx (LOT), Nick Gates (LOT) en Remmert Wielinga (RAB)

Keiharde aanpak Antilliaanse probleemjeugd

DirkuZ had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Tilburg gaat de harde kern van Antilliaanse criminele jongeren keihard aanpakken. Dat is de uitkomst van het overleg dat gistermiddag tussen de gemeente, politie en het welzijnswerk gevoerd werd naar aanleiding van het doodsteken van de 18-jarige Bart Raaijmakers. De Tilburgse politie maakt speciaal mankracht vrij voor probleemgevallen in de Antilliaanse gemeenschap.

In Tilburg is circa 2% van de bevolking van Antilliaanse afkomst. Vorig jaar was 10% van de aangehouden verdachten van geweldsdelicten in Tilburg van Antilliaanse komaf. Ze plegen veel misdaden en gebruiken daarbij relatief veel geweld. Tilburg heeft na Dordrecht, Rotterdam en Amsterdam de grootste Antilliaanse gemeenschap van Nederland.

Volgens burgemeester Stekelenburg is er in Tilburg een groepje harde criminelen dat de samenleving ontwricht. ''Die gaan we duidelijk maken dat we hun gedrag niet tolereren''. Stekelenburg wil de criminele Antillianen dicht op de huid zitten. "Als een incident plaatsvindt, moeten ze er rekening mee houden dat we ook bij hen op de stoep kunnen staan om te kijken of zij er bij betrokken zijn".

Deze aanpak is op het randje, zo beaamt Stekelenburg, maar hij verdedigt deze aanpak als volgt: ''Je moet niet de punten en komma's van de wetgeving hanteren om ze aan te pakken. Ze gebruiken zelf de hardste wapens om hun daden te plegen, en opereren totaal zonder scrupules, dan moeten wij niet schromen dit ook te doen. We kunnen ze niet met de handen op de rug aanpakken".

De vier verdachten die nu vastzitten voor het dodelijk neersteken van Bart Raaijmakers komen overigens niet allemaal van de Antillen; twee zijn Antilliaanse jongemannen, één komt uit Suriname en één uit West-Afrika. De uitvaart van het slachtoffer vond gisteren plaats onder grote publieke belangstelling.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.