VS wil betere controle haven Rotterdam

De Verenigde Staten hebben Nederland verzocht om de haven van Rotterdam strenger te gaan controleren. Mogelijk zou er via de haven radioactief materiaal worden gesmokkeld.

De Amerikaanse regering wil voorkomen dat de materialen de VS binnenkomen en gebruikt zullen gaan worden voor de productie van nucleaire wapens. De smokkel van nucleair materiaal staat op de Amerikaanse prioriteitenlijst in de strijd tegen het terrorisme.

Het verzoek is gedaan aan minister Zalm van Financiën tijdens een werkbezoek aan de VS. Zalm ging positief op de vraag in. Er zal een Nederlands-Amerikaanse werkgroep opgericht worden, die de details moet gaan uitwerken. Zo wordt er onder andere gekeken naar hoe de inspecties zo min mogelijk vertraging en hinder zullen veroorzaken voor de scheepvaart.

Rotterdam is één van de belangrijkste doorvoorhavens van Europa naar de VS. Onlangs nam de haven van Antwerpen op verzoek van de Amerikanen ook al extra veiligheidsmaatregelen. Het is niet bekend wanneer de contrôles in Rotterdam gaan beginnen.