'Flinke toename taakstraffen baart zorgen'

Justitie wikkelt steeds meer misdrijven af met een taakstraf, buiten de rechter om. Hoogleraar strafrecht Van Kalmthout vindt dat een zorgelijke ontwikkeling, zegt hij in het Algemeen Dagblad.

Het gaat om vergrijpen waarop minder dan één jaar gevangenisstraf staat. Daar kunnen ook relatief zware delicten onder zitten, zoals mishandeling. In principe komt nu 80 procent van alle misdrijven in aanmerking voor een taakstraf. Justitie probeert op die manier de druk op de rechterlijke macht te verlichten.

Justitie biedt verdachten in speciale, niet openbare zittingen een taakstraf aan. Wie het aanbod van een taakstraf niet aanneemt, moet alsnog naar de rechter en loopt kans op een strafblad. Veel verdachten kiezen daarom voor de taakstraf of worden onder druk gezet dat te doen.

Volgens Van Kalmthout gaat justitie nauwelijks na of een taakstraf bij een verdachte wel zin heeft. De begeleiding is bovendien nihil. Hij betoogt dat het geen zin heeft elke verdachte taakstraffen, zoals schoonmaakwerk in een bejaardentehuis, te geven.