Vrijspraak Wijker-moord verdachten

Het gerechtshof in Amsterdam heeft Steef van de M. (33) en Willem G. (28) vrijgesproken van de moord op de Bergense restauranthouder Willem Wijker. Eerder werden ze door de rechtbank in Alkmaar veroordeeld tot 20 en 12 jaar cel. De straf kregen ze overigens ook voor een aantal overvallen en andere misdaden waaronder ramkraken.

Volgens het Hof is er echter onvoldoende bewijs dat de twee de restauranthouder om het leven hebben gebracht. Wijker werd in de nacht van 30 april op 1 mei 2000 in zijn woning boven zijn restaurant doodgeschoten. Justitie linkte deze zaak aan de beruchte Egmondse Tortuur bende, waar Van de M. en G. deel van uitmaakten.

Cruciaal in de rechtszaak was een getuigenverklaring van Cor van B. Hij heeft ooit bij de rechter-commissaris verklaard dat Van de M. en G. kort na de fatale schietpartij bij hem in zijn toenmalige woning in Egmond aan den Hoef zijn geweest, wapens hebben achtergelaten en van kleding hebben gewisseld. Ook wees Van B. de politie de plek in het Noord-Hollandskanaal waar het moordwapen was gedumpt.

Van B. weigerde echter voor de rechtbank in Alkmaar zijn verklaring te herhalen; de rechtbank nam zijn eerdere getuigenis echter toch als bewijs mee. Ook voor het Hof hield Van B. zijn kaken stijf op elkaar. Hij werd zelfs gegijzeld door het Hof, maar hij bleef zwijgen.

De verdediging van Van de M. en G. heeft altijd gesteld dat Van B. en zijn maat Dave B., die ook belastende verklaringen aflegde, mogelijk zelf achter de moord zaten.

Update 16:40

Van de M. en G. zijn wel veroordeeld tot gevangenisstraffen van respectievelijk 12 en 4,5 jaar voor hun aandeel in een aantal ramkraken en overvallen.