Meer zelfmoorden in Japan door slechte economie

Het aantal zelfmoorden in Japan is het vorig jaar weer toegenomen. Bovendien stijgt het aantal Japanners, die er als gevolg van de economische crisis een eind aan maakten, tot een recordhoogte. Dat heeft de Japanse politie, die de zelfmoordcijfers sinds 1978 bijhoudt, vrijdag bekendgemaakt.

Zo pleegde in 2002 maar liefst 32.143 Japanners zelfmoord. Dit is 3,5 procent meer dan het jaar ervoor. Voor 7.940 Japanners waren zorgen over de economische crisis reden om het leven te beëindigen. Dit is een toename van 16 procent. Veel zelfmoorden waren het gevolg van faillissementen, torenhoge schulden en het verlies van banen.

Door een slechte gezondheid pleegden 14.815 mensen zelfmoord. Ongeveer een derde (34,6 procent) was ouder dan 60, gevolgd door vijftigers (26,3 procent) en veertigers (15 procent).

Al vijf jaar lang heeft Japan meer dan 30.000 zelfmoorden per jaar. Dit is één van de hoogste aantallen ter wereld. Zo telt Japan meer zelfmoordenaars per jaar dan de Verenigde Staten, waar twee keer zoveel mensen wonen.