Horeca misleidt klanten met 'spa-water'

Michel van Bergen had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op veel terrassen wordt klanten leidingwater voorgeschoteld als zij Spa rood bestellen. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond, waarvan de resultaten in het jongste nummer van de Consumentengids staan beschreven. De bond heeft de Koninklijke Horecabond Nederland verzocht zijn leden aan te spreken op deze vorm van misleiding.

De onderzoekers kochten op 29 terrassen een Spa rood. Vijftien maal was dit gewoon leidingwater met daaraan toegevoegd koolzuur voor de bubbels. Nadat de bond de eigenaren van deze terrassen van de resultaten op de hoogte had gesteld ging men nog eens kijken. Slechts twee ondernemers hadden hun leven gebeterd, de andere dertien serveerden nog steeds leidingwater.

De verkoop van leidingwater als mineraalwater is verboden. Mineraalwater moet namelijk aan specifieke eisen voldoen die zijn vastgelegd in de Warenwet. Horecabedrijven die hun frisdrank uit een tap halen, kunnen echter heel gemakkelijk leidingwater met bubbels serveren. De Consumentenbond heeft inmiddels ook een klacht hierover ingediend Voedsel en Waren Autoriteit (VWA), die verantwoordelijk is voor de handhaving van de Warenwet.

In een test in 2000 werd nog op negentien van de 31 terrassen leidingwater geserveerd. Zeven van de destijds onderzochte bedrijven boden nog steeds leidingwater in plaats van mineraalwater.