FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 27 juni 2003

Riagg volgt cliënten naar Marokko

i_am_back had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Rotterdamse Riagg (Regionale Instelling voor Ambulante Geestelijke Gezondheidszorg) gaat deze zomer spreekuur houden in Marokko. Dit spreekuur is speciaal bedoeld voor Nederlandse Marokkanen die naar hun moederland afreizen en daar in geestelijke nood geraken. Twee Riagg-medewerkers zullen voor dit doel speciaal in Marokko worden gedetacheerd.

Volgens een woordvoerder van Riagg Rijnmond noordwest blijkt een bezoek aan familie en vrienden vaak zo emotioneel en stressvol te zijn dat migranten een terugval kunnen beleven. Dat geldt vooral voor Marokkanen die in Nederland als gevolg van migratie worden behandeld voor depressies of angsten. De hulpverleners willen met hun aanwezigheid voorkomen dat ze na de zomervakantie met hun therapie weer van voren af aan moeten beginnen. Als het project succesvol is, wil Riagg de service in de toekomst eveneens aan Turkse migranten aanbieden.

Volgens de Riagg is het mobiele hulpteam zeker geen overbodige luxe. "Het is al jaren zo dat migranten van een bezoek aan hun geboorteland aardig in de knoop kunnen raken. Het is voor hen emotioneel om familie en vrienden te zien".

Fractievoorzitter Ronald Sörensen van Leefbaar Rotterdam is des duivels over het initiatief van de Riagg. "Dit is belachelijk. Typisch de softe sector om die mensen tot in het vliegtuig te verzorgen. Aan dit soort dingen gaat Nederland kapot. Die hulpverleners zijn hard nodig in Rotterdam. Daar hebben we gigantische wachtlijsten. Los die eerst eens op."

Sörensen gaat de zaak aan de kaak stellen in de commissie voor veiligheid. "Geen cent van Rotterdam mag er naar dit project gaan. Zijn die hulpverleners Marokkanen? Nou, dan hebben ze een lekkere vakantie."

Namens de LPF hebben de kamerleden Hilbrand Nawijn en Max Hermans schriftelijke vragen gesteld aan de Ministers van VWS en Vreemdelingenzaken en Integratie. De twee willen onder meer weten ''of het wenselijk wordt geacht om in het verlengde van het genoemde beleid ook spreekuren voor vakantiegangers te organiseren in andere landen zoals Spanje en Frankrijk?''.

AEL-leider loog tijdens asielprocedure

poohbeer had ons via de newssubmit het volgende te melden:

TV-kijkers die gisteren KRO's Reporter hebben gezien weten het al, maar de Belgische pers haalt de info die uitgezonden werd over de leider van de Arabisch Europese Liga (AEL) nog maar eens aan; voor hen die het niet konden zien.

Dyab Abou Jahjah is tegen de scheiding van religie en staat, ''religie kan namelijk een inspiratie zijn om een staat te regelen'', en is voorstander van de doodstraf voor zware misdadigers. Hij is in principe ook voorstander van de sharia en heeft vanuit ethisch standpunt geen probleem met het afhakken van de handen van dieven. Praktisch ziet hij overigens wel problemen, en hij ziet het amputeren van ledematen als straf vooralsnog dan ook niet gebeuren.

Opmerkelijk was dat Abou Jahjah tijdens de uitzending van Reporter toegaf gelogen te hebben tijdens zijn asielprocedure in België. Toen Jahjah naar België kwam gaf hij zich uit voor een beoogd Hezbollah-leider die de organisatie de rug wilde toekeren. Zo hoopte hij als vluchteling erkend te worden. "Daar klopte niets van", zo zei Jahjah. "The usual stuff voor asielzoekers, zou ik zeggen."

De asielaanvraag van Abou Jahjah werd overigens geweigerd. "De Belgische autoriteiten geloofden mij niet. En terecht". Kort voordat Jahjah België zou worden uitgezet trouwde hij met een Belgische. 'Compleet toevallig,' noemde Jahjah dat huwelijk, dat ontbonden werd zodra hij in aanmerking kwam voor een verblijfsvergunning.

[upd]Start sprinter Galvez onzeker

De Spanjaard Isaac Galvez van Kelme heeft last van een peesontsteking, zijn start in de Tour komt daardoor in gevaar.

Galvez won in de Ronde van Mallorca twee etappes en is voor zijn ploeg een troef voor de massaspurt. Galvez geldt als een groot sprinttalent. In de Giro viel hij na elf etappes uit nadat hij ten val was gekomen en daarbij Mario Cipollini meesleurde.

28-06-2003
Galvez zal niet starten in de Tour zo heeft Kelme - Costa Blanca medegedeeld. Zijn vervanger is Spanjaard Julian Usano.

Galvez na een van zijn etappezeges op Mallorca (EFE)

Hermann Maier zal Tour openen

In het kader van het 100-jarig bestaan van de Tour de France zal skiër Hermann Maier op 5 juli, drie minuten voor de eerste renner, de proloog openen.

Maier zal als eerste beginnen aan de 6,5 kilometer lange proloog, die begint aan de voet van de Eifeltoren. Maier: "Het is een droom voor mij om in de Tour te kunnen rijden. Ik heb duizenden kilometers op de fiets getraind in Oostenrijk en Italië. In de zomer heb ik vele uren voor de televisie gezeten om de Tour te volgen. Ik heb veel bereikt in mijn loopbaan, maar het is absoluut weer een hoogtepunt dat ik de Tour mag openen".
Maier kon in 2001 na een ernstig motorongeluk feitelijk niet meer skieen. Hij kwam echter terug en won afgelopen januari twee weken na zijn rentree al weer een Super G wedstrijd.

Tilburgse scholier slaat klasgenoot met hamer

NuX_NuFF had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Gisteren heeft de politie in het Brabantse Tilburg een 15-jarige jongen opgepakt, die eerder die dag een klasgenoot met een houten hamer een hersenschudding had geslagen. De dader is in de cel gestopt.

De scholieren kregen ruzie tijdens handenarbeid. Wat begon met het jennen van elkaar eindigde met een klap met een houten hamer. Het slachtoffer moest zich laten behandelen in een ziekenhuis.

Hamas akkoord met bestand

De militante Palestijnse islamitische beweging Hamas heeft besloten een tijdelijk staakt-het-vuren in acht te nemen. Dit betekent dat de Hamas voorlopig geen zelfmoordaanslagen zal plegen op Israëlische doelen.

De oprichter van de Hamas, de deels verlamde sjeik Yassin, heeft het bestand bevestigd. Hij stelt wél voorwaarden aan het bestand. Welke wilde hij niet zeggen. Wanneer het bestand ingaat is nog niet bekend.

Op dit moment overlegt de Hamas met andere militante groeperingen of zij zich bij het bestand zullen aansluiten. Het gaat om de al-Aqsa Brigades en de Islamitische Jihad. Naar verwachting kan er aankomend weekend een gezamenlijke verklaring van de organisaties komen.

Israël doodde vandaag 4 Palestijnen in de Gaza Strook. Ook vernielde het leger de woning van een Hamas-leider.

"Vierhouten wordt Tour onthouden"

Tegen zijn verwachting in kreeg Aart Vierhouten vandaag van ploegleider Marc Sergeant te horen dat hij niet geselecteerd wordt voor de Tour.

Lotto - Domo maakte vandaag het team bekend, Aart Vierhouten behoorde tot de laatste afvallers. Het is niet bekend of hij reserve is. Sergeant motiveerde zijn keuze met het feit dat andere renners hem momenteel meer overtuigen dan de Nederlander. Voor Vierhouten zijn de druiven erg zuur. Na een slechte Giro, kwam hij vorige week nog goed mee in de Ronde van Zwitserland. Blijkbaar nog niet goed genoeg.
Voor Lotto - Domo rijden wel Leon van Bon en Koos Moerenhout mee.

Uitslag vrijdagkwalificatie

Kimi Raikkonen heeft tijdens de vrijdagkwalificatie op de Nurburgring de beste tijd neergezet. De Fin voldeed zijn ronde in 1:29.989, voor Michael Shumacher en Juan Pablo Montoya.

Het regende vandaag tijdens de kwalificatie. Aan het begin van de sessie was het nog droog, maar halverwege kwam het water met bakken uit de lucht. Da Matta en Villeneuve gleden daardoor uit de bocht en hebben geen tijd neergezet. Verstappen bereikte de zestiende startplaats.

Volledige uitslag:

Pos. CoureurTeam  Tijd
1 Kimi RäikkönenMcLaren Mercedes  1:29.989
2 Michael SchumacherScuderia Ferrari  1:30.353
3 Juan Pablo MontoyaBMW Williams F1  1:30.378
4 Ralf SchumacherBMW Williams F1  1:30.522
5 Rubens BarrichelloScuderia Ferrari  1:30.842
6 David CoulthardMcLaren Mercedes  1:30.903
7 Jarno TrulliRenault F1  1:31.143
8 Fernando AlonsoRenault F1  1:31.533
9 Giancarlo FisichellaJordan Ford  1:32.196
10 Jenson ButtonBAR Honda  1:32.479
11 Heinz-Harald FrentzenSauber Petronas  1:32.201
12 Mark WebberJaguar Racing  1:35.972
13 Nick HeidfeldSauber Petronas  1:52.300
14 Ralph FirmanJordan Ford  1:53.893
15 Justin WilsonMinardi F1  1:54.546
16 Jos VerstappenMinardi F1  1:55.921
17 Olivier PanisToyota Racing  1:57.327
18 Antonio PizzoniaJaguar Racing  1:57.435
- Cristiano da MattaToyota Racing  
- Jacques VilleneuveBAR Honda  

Deze uitslagen zijn overigens ook te vinden via het wedstrijdschema...

Selectie van Fassa Bortolo

Ook de selectie van het Italiaanse Fassa Bortolo is bekend gemaakt

Het team van de beroemde ploegleider Giancarlo Feretti heeft 3 troeven, namelijk Aitor Gonzalez (winnaar van de Ronde van Spanje vorig jaar) Ivan Basso (winnaar van het jongerenklassement van de Tour van vorig jaar) en sprintkanon Alessandro Petacchi (winnaar van 6 etappes in de afgelopen Giro d'Italia.)

Gonzalez en Basso gaan voor een goed Algemeen Klassement, terwijl Petacchi massaspurts en de Groene Trui hoopt te winnen.

Michele Bartoli, Dario Frigo en het jonge talent Filippo Pozzatto zijn niet van de partij. Frigo had eerder al te kennen gegeven niet aan de Tour te willen deelnemen, maar na afloop van de Giro besloot Feretti hem toch op de voorlopige deelnemerslijst te zetten. Maar uiteindelijk werd toch besloten om Frigo te sparen voor de Vuelta. De nog jonge Filippo Pozzatto word ook nog gespaard.

"We rekenen vooral op Gonzalez," lichtte Giancarlo Feretti toe "De Giro kwam nog te vroeg voor hem, maar hij heeft zich er wel in een topvorm gefietst. Hij is klaar voor de Tour".

De volledige selectie van Fassa Bortolo ziet er als volgt uit:

Ivan Basso, Marzio Bruseghin, Dario Cioni, Nicola Loda, Alessandro Petacchi, Marco Velo (allen Italië), Volodimir Gustov (Oek), Sven Montgomery (Zwi) en Aitor Gonzalez (Spa).

Aitor Gonzalez

Tourselectie Lotto - Domo

Lotto - Domo heeft zijn selectie voor de komende Tour de France bekend gemaakt.

De volgende renners zijn geselecteerd:

Rik Verbrugghe, Axel Merckx, Serge Baguet, Christophe Brandt, Hans De Clercq (allen België), Leon Van Bon, Koes Moerenhout (beiden Nederland), Robbie McEwen en Nick Gates (beiden Australië).

Sprinter Robbie McEwen had grote inspraak gehad in de samenstelling van het team. De Australische winnaar van de Groene Trui van vorig jaar drong aan op selectie van zijn landgenoot Nick Gates. Hierdoor moet Aart Vierhouten de Tour aan zich voorbij laten gaan. Ook Nederlands kampioen Stefan van Dijk is niet in de selectie opgenomen, terwijl hij daar wel goede hoop op had.

De Belg Peter van Petegem, die in het voorjaar de Ronde van Vlaanderen en Parijs - Roubaix won, had zelf al besloten niet te willen deelnemen aan de Ronde van Frankrijk. Hij richt zich vooral op het najaar, wanneer hij zijn leidende positie in het wereldbekerklassement wil verdedigen.

Axel Merckx en Rik Verbrugghe hebben een vrije rol binnen het team gekregen. Zij gaan voor een goed algemeen klassement.

Robbie McEwen (foto Wim Amels)

Heidfeld spreekt met andere teams

Nick Heidfeld gaf donderdag tijdens de persconferentie toe dat dat hij momenteel met andere teams spreekt over een mogelijk contract tijdens het seizoen van 2004.

Het contract van de Duitse coureur loopt eind dit seizoen af en er zijn geruchten dat Felipe Massa, de huidige testcoureur van Ferrari, zijn plaats wel eens zou kunnen innemen.

Volgens Heidfeld bekijkt hij momenteel de opties die hij heeft. Hij haalde echter wel aan dat zijn relatie met teambaas Peter Sauber nog erg goed is. "Mijn contract loopt eind dit jaar af, dus ik zal moeten rondkijken voor volgend jaar," aldus de coureur. "Ik ben vol vertrouwen, maar ik kan jullie verder niets vertellen. We praten met een aantal teams en ik heb ook nog een goede band met Peter, en het hele team."

Spanjaard springt uit raam na eten paddo's

Just-Dennis, MightyMike, daneeltje, WefDiNaini en blablablastampy hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Amsterdam is gisteren een 27-jarige Spaanse toerist uit een hotelraam gesprongen van de eerste verdieping. Daarbij raakte hij zwaargewond. Hij is in kritieke toestand overgebracht naar een ziekenhuis waar hij een spoedoperatie onderging.

Uit onderzoek bleek dat de man onder invloed was van geestverruimende paddestoelen, de zogenaamde 'paddo's'. De recherche stelt een onderzoek in.

OM eist maximale straf tegen Jan Veerman

Just-Dennis had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag de maximale straf geëist tegen de Volendamse café-eigenaar Jan Veerman. Het OM wil zestien maanden celstraf voor Veermans aandeel in de nieuwjaarsbrand van 2001.

Volgens het OM is Veerman schuldig aan brand en dood door schuld en het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel. Tegen de 35-jarige John Veerman, geen familie van Jan Veerman, is tien maanden geëist voor dezelfde feiten. De dochter van Veerman, Laura, hoorde drie maanden tegen zich eisen voor alleen dood door schuld.

Tijdens de brand in café De Hemel kwamen veertien jongeren om het leven en raakten er meer dan driehonderd gewond. De korte maar hevige brand ontstond nadat een bezoeker per ongeluk met sterretjes de kerstversiering in brand had gestoken.

Column: Bel en win!

"Rita, bedankt dat je ons wat meer wilde vertellen over je oud-Groningse kleiwerkverzameling. En dan nu terug naar ons spel, damens en heren. Speel mee en win vijf-en-twintig-honderd euro. Vijf-en-twintig-honderd euro...cash, handje contantje, helemaal voor jou! Je hoeft ons alleen maar even te bellen op 0900-8810 en het antwoord te geven op de volgende vraag: hoe heet de vader van Charlie in Goede Tijden Slechte Tijden? Is dat A. Jef Alberts, B. Koos Alberts, C. Karel Aalbers, of D. Laura Alberts? 0900-8810. Nul ne-gen hon-derd acht acht één nul."

Aangepaste motor voor Renault

Renault zal komend weekend tijdens de Grand Prix van Europa een E-gespecificeerde RS23 motor gebruiken. Die moet voor een verbetering van hun snelheid zorgen.

Renault heeft de nieuwe motor afgelopen week tijdens het testen in Jerez uitgeprobeerd. Denis Chevrier, het hoofd van de afdeling Motoren, verklaarde dat alles naar wens werkt en dat de motor vanaf dit weekend zal worden gebruikt.

Volgens Chevrier is de aangepaste motor een grote stap voorwaarts en concentreert de basis van zijn programma zich op de prestaties van de cylinders.

"Er zijn twee mogelijkheden om de prestaties van een motor te verbeteren: de intake en het vullen van de cylinders te optimaliseren of de snelheid van de motor te verhogen. Wij hebben ervoor gekozen om ons op de eerste van deze oplossingen te richten en hebben veel werk verricht op het bovenste gedeelte van de motor."

Doofblinde man op jetski Noordzee over

Dunk vertaalde voor ons het volgende bericht, waarvoor dank!

Een dove en blinde man heeft als eerste persoon de Noordzee overgestoken op een jetski.

De 41-jarige Graham Hicks bereikte na een tocht van zes uur veilig de Nederlandse kust, nadat hij dinsdag uit Norfolk was vetrokken. Hicks wilde met zijn aktie geld ophalen voor een Engels instituut voor doofblinde patienten. Dit was zijn tweede poging, vorig jaar oktober mislukte zijn aktie vanwege een technisch mankement.

De trip deed hij samen met een medepassagier, die hem met klopsignalen de juiste richting aangaf.

Caravans te huur voor drie kratten bier

Just-Dennis herschreef voor ons het volgende bericht, waarvoor dank. Ook Faithz wist ons dit te melden.

Harry Visser uit Hoofddorp biedt nu een wel hele bijzondere service aan. Visser, die zelf vijf jaar in de bijstand heeft gezeten, leent voor drie kratten bier
caravans uit aan mensen met een minimuminkomen.

Zijn idee onstond nadat hij van een bevriende caravanhandelaar een "opknappertje" kreeg. Inmiddels heeft hij al elf caravans verzameld. Die kun je maximaal één week in het hoogseizoen, en twee weken buiten het hoogseizoen lenen. Hij zet de caravan tegen een kleine vergoeding voor de benzine overal neer. Het onderkomen is uitgerust met koffie, thee, koekjes, een kleine televisie, spelletjes en wijn.

Hij levert de kratjes bier overigens ongeopend weer in bij de supermarkt, dus maakt het niet uit met welk merk bier je "betaalt".

Bill Gates toegang tot Witte Huis geweigerd

DenniZzZ en j0han hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Hij is de rijkste man ter wereld, is over de hele wereld bekend, maar zelfs Bill Gates komt het Witte Huis in de Amerikaanse hoofdstad Washington niet zomaar in. De oprichter van Microsoft vergat voor een afspraak zijn identiteitspapieren mee te nemen, waarop hem de toegang tot het verblijf van de Amerikaanse president werd geweigerd.

De geheime dienst, die de beveiliging van de president regelt, weigerde Gates toegang. Een medewerker van Gates haalde echter zijn identiteitspapieren uit zijn auto, zodat de softwaremagnaat alsnog naar zijn afspraak met minister van Binnenlandse Veiligheid Tom Ridge kon.

Chinees berooft bijna al zijn buren

DenniZzZ had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Chinese man heeft de afgelopen drie jaar bij vrijwel al zijn buren ingebroken. Hij deed dat totdat hij onlangs tegen de lamp liep.

De 40-jarige man woonde al twintig jaar in een rijke buurt. Hij besloot drie jaar geleden om geld bij zijn buren weg te halen en vereerde ze daarna één voor één met een anoniem bezoekje. Hij stal daarbij zeker 11.000 euro aan geld en diverse waardevolle spullen. Door de buren is hij nooit betrapt.

Waarom de man juist alleen zijn buren beroofde wilde hij wel verklaren. Hij woonde er namelijk al twintig jaar en kende de buurt door en door, zodat het bestelen van zijn buren erg gemakkelijk was.

Gronings paar licht 30 jaar sociale dienst op

Just-Dennis herschreef voor ons het volgende bericht, waarvoor dank! Ook dank aan brillie en spydar voor het submitten ervan!

186.000 Euro. Dat is het bedrag dat een Gronings stel in totaal illegaal heeft opgestreken van de sociale dienst. Al vanaf 1973 ontving de 60-jarige vrouw ten onrechte een bijstandsuitkering, zo meldt de gemeentedienst Sociale Zaken en Werk.

De vrouw deed zich dertig jaar lang voor als hospita van een 57-jarige man, terwijl de man en vrouw in werkelijkheid een gezamenlijk huishouden voerden.
De vrouw had geen recht op een uitkering, omdat haar man gewoon werkte. De gemeente heeft beslag laten leggen op onder andere de auto van het paar.

Abortus verkrachtingsslachtoffer geweigerd

NuX_NuFF had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een rechter in de Amerikaanse staat Florida heeft een zwaar gehandicapte vrouw, die zwanger is geraakt door een verkrachting, verboden om een abortus te laten plegen. De 22-jarige, die een IQ van een éénjarig kind heeft is al zes maanden zwanger, nadat ze in een staatsinstelling is verkracht.

De gouverneur van Florida, Jeb Bush, bemoeide zichzelf met de zaak. Hij vond dat de vrouw een voogd moest hebben en dat het kind niet moest worden weggehaald. Ongeboren leven was in zijn ogen, en de ogen van de conservatieven in het algemeen, heilig.

Mensen die vinden dat er recht op abortus bestaat verwerpen het optreden van Bush, omdat hij hiermee het afdrijven van een foetus wilde voorkomen. Ook verwerpen zij het vonnis van de rechter.

Beslaglegging bezittingen Adam Curry

Op de bezittingen van Adam Curry en Patricia Paay is door de curator beslag gelegd voor 3,3 miljoen euro. Dit is gedaan in verband met onrechtmatigheden in de boekhouding van het helikopterbedrijf Rotorjet bv dat in maart failliet werd verklaard. De curator stelt Curry, Paay en de besloten vennootschap Silicon Polder hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden die uit het faillissement voortvloeien.

Beslag gelegd is onder meer op een pand aan de Keizersgracht in Amsterdam, diverse bankrekeningen, enkele auto's en het cosmeticabedrijf van Paay. Verder is ook beslag gelegd op geld dat het paar tegoed heeft van de omroepen BNN en SBS.

Op zijn weblog laat Curry zich laagdunkend uit over de actie van de curator. Volgens Curry heeft hij op 14 mei al voorspeld dat dit zou gaan gebeuren. Hij pleit overigens ''niet schuldig'' te zijn. Zodra Curry het kan/mag wil hij alle stukken op zijn log zetten, om zo zijn onschuld aan te tonen.

Verbod op homoseks opgeheven in Texas

brillie en Duckbas hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Homoseksuelen mogen in de Amerikaanse staat Texas eindelijk weer legaal hun gang gaan. De rechter heeft het verbod op homoseks opgeheven. Dat verbod stond al zeventien jaar en was destijds uitgesproken door hetzelfde Hooggerechtshof.

Het verbod op seks tussen homoseksuelen blijft overigens in veel Amerikaanse staten nog van kracht. In maarliefst dertien staten mag er geen homoseks plaatsvinden. Het verbod geldt niet alleen voor seksclubs, maar zelfs voor in de privésfeer.

10% meer studenten naar studie medicijnen

ds_polleke had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het aantal studenten dat volgend jaar mag beginnen aan de studie geneeskunde wordt met 10% verhoogd. Dit betekent dat 300 extra studenten deze opleiding kunnen gaan volgen.

De numerus fixus voor medicijnen was ingesteld omdat de overheid vond dat de opleiding erg duur was. Bovendien werd gevreesd voor een artsenoverschot. Tegenwoordig is er echter werk genoeg te vinden voor de jonge artsen, getuige de lange wachtlijsten.

Het is de bedoeling dat de lotingsprocedure voor geneeskunde binnen enkele jaren helemaal verdwenen is. Iedereen die medicijnen wil gaan studeren, moet dat dan kunnen doen.

Zelf toiletpapier meenemen in ziekenhuis

Dunk gaf ons via de newssubmit het volgende vertaalde bericht door:

Het toiletpapier wat gebruikt wordt in een ziekenhuis in Rogaland, Noorwegen, is zo ruw dat de direktie heeft besloten dat zwangere vrouwen die in het ziekenhuis willen bevallen hun eigen toiletpapier moeten meenemen.

Het probleem kwam aan het licht na een intern onderzoek naar het welzijn van patienten in het ziekenhuis.

Direktielid Oddrun Hompland meldde dat de reden waarom patiënten geen zachter toiletpapier tot hun beschikking hebben, een tekort aan opslag is.

AFA noemt rechts kraakpand bron v. geweld

Siertuin had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Anti-Fascistische Actie (AFA) vindt dat de gemeente Eindhoven rechts-extremisme binnen haar grenzen haar gang laat gaan. Volgens de actiegroep negeert de gemeente de bron van recent geweld: een extreem-rechts kraakpand, de Constant Rebecquekazerne, wat sinds december 2000 gekraakt is door een groep rechtse jongeren.

Volgens AFA zijn een aantal extreem-rechtse incidenten van de laatste maanden niet los te zien van dat kraakpand: richting de allochtone bevolking zijn diverse malen bedreigingen geuit. Onder andere een moskee werd 'op slot' gedaan en er werd een molotovcocktail gegooid in één van de leslokalen van een islamitische basisschool. De AFA zegt te weten dat de gekraakte kazerne de broedplaats van het rechts-extremisme is. Het zou een thuisplaats zijn voor de Nationalistische Jongeren Brabant, volgens AFA de aanstichters van het geweld.

De gemeente Eindhoven zegt in een reactie niets te kunnen doen aan het kraakpand. ''Dit is een politiezaak. En daarbij: AFA kan wel verbanden leggen tussen een aantal incidenten, maar ze niet staven."

De politie laat op haar beurt weten alleen maar strafbare feiten te kunnen aanpakken. ''Tot nu toe zijn er geen strafbare feiten gepleegd. Wel hebben we overal in de regio's ons netwerk. We weten dus wat er speelt en houden het nauwlettend in de gaten'', aldus een woordvoerder.

De politie laat ook weten dat ze als er wat rechts-extremistisch gebeurt, het aan te pakken. Maar tot nu toe beweert AFA van alles, maar kan ze geen bewijzen aandragen, aldus de politie.

Oostenrijk: Haider wil terug in top FPÖ

Just-Dennis herschreef en submitte het volgende bericht:

In een interview met de Oostenrijkse televisie wist de voormalig partijleider van de Freiheitspartei Österreich (FPÖ), Jörg Haider, te melden dat hij zijn kwakkelende partij weer omhoog wil helpen.

In 2000 kwam de partij in de Oostenrijkse regering. Vanwege Haiders positieve uitlatingen over het Nazisme stelde de Europese Unie meteen sancties in. Daarna stapte Haider uit de landelijke politiek, maar werd nog steeds gezien als de grote man achter de schermen van de FPÖ.

"Mijn terugtreden in 2000 is een vergissing gebleken die verregaande consequenties had. Nu is het de taak van de kern van de partij, zoals [partijvoorzitter en vice-kanselier] Herbert Haupt en mijzelf, om ervoor te zorgen dat de zaken weer gaan zoals ze moeten gaan:, zei Haider in het interview.

In november vorig jaar verloor de FPÖ eenderde van haar aanhang. Bovendien zijn er de afgelopen maanden grootschalige demonstraties geweest tegen de regeringscoalitie van de FPÖ met de Österreichische Volkspartei (ÖVP).

Tijdens een partijbijeenkomst in dit weekende zal Haider steun zoeken voor zijn terugkeer. Hij zal terug kunnen keren als partijvoorzitter of zelfs als vice-kanselier in de regering. De uiteindelijke beslissing ligt echter bij Haupt.

LPF wil van 20 lokale bestuurders af

PIM4EVER, moorhuhn en Just-Dennis had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het is opnieuw raak binnen de partijtop van de Lijst Pim Fortuyn (LPF). Twintig lokale bestuurders zijn geschorst wegens het misbruiken van het ledenbestand. De twintig zullen op 10 juli worden voorgedragen voor een royement, aldus de Telegraaf.

Ook is er een lid van het hoofdbestuur op non-actief gesteld en hebben acht van de twaalf provinciale LPF-voorzitters het vertrouwen in voorzitter Ed Maas en secretaris Oscar Hammerstein opgezegd.

Ton Ruttenberg van de LPF Utrecht heeft samen met zeven andere provincies een brief gestuurd naar de leden waarin ze vragen om een algemene ledenvergadering. Daar zou een compleet nieuw hoofdbestuur moeten worden gekozen.

Vini Caldirola komt met voorselectie

De Italiaanse ploeg Vini Caldirola heeft een voorselectie van 11 man bekend gemaakt voor de Tour de France.

Ploegleider Vittorio Algeri heeft in die 11 mannen die in de voorselectie zitten sterke renners. Zo is natuurlijk Stefano Garzelli de absolute kopman die hoge ogen kan gaan gooien in het Algemene Klassement.

Dan heb je 4 mannen die rap kunnen aankomen, te weten Romans Vainsteins (LET), Fred Rodriguez (USA), Paolo Bossoni (ITA) en Andrei Hauptman (SLO). Vainsteins zal waarschijnlijk de 1ste sprinter zijn.

Eddy Mazzoleni is ook een goede renner in het hooggebergte. Hij kan zelf natuurlijk aanvallen en Stefano Garzelli bijstaan.

De volledige voorselectie van 11 man : Dario Andriotto (ITA), Massimo Apollonio (ITA), Paolo Bossoni (ITA), Stefano Garzelli (ITA), Andrei Hauptman (SLO), Eddy Mazzoleni (ITA), Marco Milesi (ITA), Fred Rodriguez (USA), Gianluca Sironi (ITA), Romans Vainsteins (LET), Steve Zampieri (ITA).

Ullrich niet absolute kopman

Team Bianchi heeft bekend gemaakt dat Ullrich niet alleen het kopmanschap krijgt. Dit jaar gaan ze voor 2 kopmannen

Angel Casero en Jan Ullrich zijn de 2 kopmannnen voor Bianchi in deze Tour. Dat is duidelijk na een bericht van ploegleider Rudy Pevenage.

Echter, dit lijkt een afleidingsmanoeuvre om Ullrich niet teveel druk op te laten leggen. Pevenage houdt namelijk nog steeds vol dat Ullrich niet voor een topklassering gaat, maar voor een etappezege.

Verder is Raphael Schweda van de 10 man afgevallen. De selectie voor de Tour bestaat dan ook uit : Jan Ullrich (DUI), Tobias Steinhauser (DUI), Daniel Becke (DUI), Thomas Liese (DUI), Felix Garcia Casas (SPA), Angel Casero (SPA), Aitor Garmendia (SPA) en Fabrizio Guidi, de enige Italiaan in het negental.

Kippenvlees nog steeds ziekmakend

McAppel had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ondanks alle pogingen van overheid, brancheverenigingen en consumentenorganisaties blijkt kippenvlees nog steeds regelmatig besmet met bacteriën als Campylobacter en Salmonella. De Consumentenbond trekt die conclusie na analyse van 1500 monsters kipfilet en kippenpoten.

De Consumentenbond schat in dat er jaarlijks circa 150.000 mensen ziek worden na het eten van besmet kippenvlees. Voor circa honderd mensen is deze besmetting uiteindelijk fataal.

De Consumentenbond eist daarom van Landbouwminister Veerman dat hij opnieuw met strengere regels komt. Volgens het advies van de bond zouden alle kippen, nog voordat ze worden geslacht, moeten worden getest op Salmonella en Campylobacter, om zo de garantie te hebben dat er onbesmet kippenvlees in de winkels ligt.

Ook zou Veerman het overmatige gebruik van antibiotica, dat als preventiemaatregel aan het voer wordt toegevoegd, aan banden moeten leggen. Dit, omdat er steeds meer bacteriestammen resistent worden tegen de antibiotica en daarom kunnen overleven.

Geen wettelijk verbod voor slaan kinderen

maniacer had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Minister Donner ziet niets in het wettelijk verbieden van het fysiek bestraffen van kinderen. Hij ziet meer heil in publiekscampagnes om ouders te overtuigen dat lijfstraffen als onderdeel van de opvoeding niet meer tot de juiste manier van opvoeden behoort.

In Nederland wordt daarom een landelijke publiekscampagne voorbereid, wat onderdeel uitmaakt van het project "Voorkomen en bestrijden huiselijk geweld". Ook op regionaal niveau zal er door de Advies- en Meldpunten Kindermishandeling binnenkort een eigen campagne worden gestart.

Tiener krijgt betaald voor vangen koeienpoep

DenniZzZ vertaalde voor ons het volgende bericht, alvorens hij 't in de newssubmit dropte:

Een tiener uit Noorwegen heeft wel een heel bijzonder vakantiebaantje: het ophalen van koeienstront en wel voordat het de grond raakt. Svein Tore Hauge, 14 jaar oud, moet de kudde volgen met een pan in zijn hand, om daarna te wachten tot ze "het moeten doen".

Hij doet dit werk voor een onderzoeksbedrijf die de koeienstront "in topconditie" nodig heeft. Svein, die per uur omgerekend 10 euro per uur krijgt, vertelde de Noorse krant Aftenposten: "Je kunt aan de staart van de koe zien dat er iets aan komt, Ik hoef alleen even te wachten tot ze het doen. Sommige koeien sprayen de koeienstront in alle richtingen, dit verschilt van koe tot koe. Het is belangrijk om zulke dingen te noteren, zodat ik de volgende keer snel kan wegrennen als dat gebeurt."

Svein houdt van zijn werk: "Het buitenhuis werken doet me goed omdat ik van de frisse lucht houd. Niet iedereen kan dit werk doen, het is niet voor stadsmensen."

De mestsamples worden gebruikt om de melkproductie te meten, in verhouding tot de hoeveelheid gras die door de koe gegeten wordt. Ook kijkt men naar het effect van de aanwezigheid van bijvoorbeeld klaver en naar sporen van pesticiden. Iedere koe heeft z'n eigen pan om de behoeften in op te vangen.

Kameroen en Frankrijk in finale

Kameroen en Frankrijk hebben de finale van de Confederations Cup bereikt. Kameroen deed dat ten koste van Colombia (1-0) en landgenoot Marc-Vivien Foe (28), die tijdens het duel overleed. Frankrijk speelde zich daarna nog tegen Turkije in de finale (3-2).

Kameroen was de betere ploeg tegen Colombia. Pius N'Diefi maakte echter de enige treffer met een volley al in de negende minuut. Kameroen liet daarna Columbia komen. Pas in de 69e minuut ontstond er enige opwinding, Bill Tchato van Kameroen kreeg rood. Niet lang daarna, in de 72e minuut, zakte Marc-Vivien Foe, speler van Manchester City, in elkaar in de middencirkel. Hij werd direct naar de kleedkamer gebracht, maar reanimatie mocht niet meer baten. De stand bleef 1-0.

De tweede wedstrijd Frankrijk - Turkije mocht van de UEFA gewoon doorgaan. Frankrijk en Turkije maakte er desondanks een aantrekkelijk duel van. Binnen het halfuur stond Frankrijk met 2-0 voor dankzij Thierry Henry en Robert Pires. Henry wees na het maken van zijn doelpunt naar boven. Karadeniz Gokdeniz bracht vervolgens voor de pauze de spanning nog terug (2-1). Sylvain Wiltord verpestte echter het feestje en maakte op slag van rust 3-1. Sanli Tuncay wist snel in de tweede helft de aansluittreffer te scoren, maar daar bleef het bij. Wel miste Okan voor Turkije nog een strafschop in de 89e minuut. Een verlenging was de Turken niet gegund.

De finale tussen Frankrijk en Kameroen wordt zondag in Parijs gespeeld.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.