Riagg volgt cliënten naar Marokko

i_am_back had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Rotterdamse Riagg (Regionale Instelling voor Ambulante Geestelijke Gezondheidszorg) gaat deze zomer spreekuur houden in Marokko. Dit spreekuur is speciaal bedoeld voor Nederlandse Marokkanen die naar hun moederland afreizen en daar in geestelijke nood geraken. Twee Riagg-medewerkers zullen voor dit doel speciaal in Marokko worden gedetacheerd.

Volgens een woordvoerder van Riagg Rijnmond noordwest blijkt een bezoek aan familie en vrienden vaak zo emotioneel en stressvol te zijn dat migranten een terugval kunnen beleven. Dat geldt vooral voor Marokkanen die in Nederland als gevolg van migratie worden behandeld voor depressies of angsten. De hulpverleners willen met hun aanwezigheid voorkomen dat ze na de zomervakantie met hun therapie weer van voren af aan moeten beginnen. Als het project succesvol is, wil Riagg de service in de toekomst eveneens aan Turkse migranten aanbieden.

Volgens de Riagg is het mobiele hulpteam zeker geen overbodige luxe. "Het is al jaren zo dat migranten van een bezoek aan hun geboorteland aardig in de knoop kunnen raken. Het is voor hen emotioneel om familie en vrienden te zien".

Fractievoorzitter Ronald Sörensen van Leefbaar Rotterdam is des duivels over het initiatief van de Riagg. "Dit is belachelijk. Typisch de softe sector om die mensen tot in het vliegtuig te verzorgen. Aan dit soort dingen gaat Nederland kapot. Die hulpverleners zijn hard nodig in Rotterdam. Daar hebben we gigantische wachtlijsten. Los die eerst eens op."

Sörensen gaat de zaak aan de kaak stellen in de commissie voor veiligheid. "Geen cent van Rotterdam mag er naar dit project gaan. Zijn die hulpverleners Marokkanen? Nou, dan hebben ze een lekkere vakantie."

Namens de LPF hebben de kamerleden Hilbrand Nawijn en Max Hermans schriftelijke vragen gesteld aan de Ministers van VWS en Vreemdelingenzaken en Integratie. De twee willen onder meer weten ''of het wenselijk wordt geacht om in het verlengde van het genoemde beleid ook spreekuren voor vakantiegangers te organiseren in andere landen zoals Spanje en Frankrijk?''.