AEL-leider loog tijdens asielprocedure

poohbeer had ons via de newssubmit het volgende te melden:

TV-kijkers die gisteren KRO's Reporter hebben gezien weten het al, maar de Belgische pers haalt de info die uitgezonden werd over de leider van de Arabisch Europese Liga (AEL) nog maar eens aan; voor hen die het niet konden zien.

Dyab Abou Jahjah is tegen de scheiding van religie en staat, ''religie kan namelijk een inspiratie zijn om een staat te regelen'', en is voorstander van de doodstraf voor zware misdadigers. Hij is in principe ook voorstander van de sharia en heeft vanuit ethisch standpunt geen probleem met het afhakken van de handen van dieven. Praktisch ziet hij overigens wel problemen, en hij ziet het amputeren van ledematen als straf vooralsnog dan ook niet gebeuren.

Opmerkelijk was dat Abou Jahjah tijdens de uitzending van Reporter toegaf gelogen te hebben tijdens zijn asielprocedure in BelgiŽ. Toen Jahjah naar BelgiŽ kwam gaf hij zich uit voor een beoogd Hezbollah-leider die de organisatie de rug wilde toekeren. Zo hoopte hij als vluchteling erkend te worden. "Daar klopte niets van", zo zei Jahjah. "The usual stuff voor asielzoekers, zou ik zeggen."

De asielaanvraag van Abou Jahjah werd overigens geweigerd. "De Belgische autoriteiten geloofden mij niet. En terecht". Kort voordat Jahjah BelgiŽ zou worden uitgezet trouwde hij met een Belgische. 'Compleet toevallig,' noemde Jahjah dat huwelijk, dat ontbonden werd zodra hij in aanmerking kwam voor een verblijfsvergunning.