Tiener krijgt betaald voor vangen koeienpoep

DenniZzZ vertaalde voor ons het volgende bericht, alvorens hij 't in de newssubmit dropte:

Een tiener uit Noorwegen heeft wel een heel bijzonder vakantiebaantje: het ophalen van koeienstront en wel voordat het de grond raakt. Svein Tore Hauge, 14 jaar oud, moet de kudde volgen met een pan in zijn hand, om daarna te wachten tot ze "het moeten doen".

Hij doet dit werk voor een onderzoeksbedrijf die de koeienstront "in topconditie" nodig heeft. Svein, die per uur omgerekend 10 euro per uur krijgt, vertelde de Noorse krant Aftenposten: "Je kunt aan de staart van de koe zien dat er iets aan komt, Ik hoef alleen even te wachten tot ze het doen. Sommige koeien sprayen de koeienstront in alle richtingen, dit verschilt van koe tot koe. Het is belangrijk om zulke dingen te noteren, zodat ik de volgende keer snel kan wegrennen als dat gebeurt."

Svein houdt van zijn werk: "Het buitenhuis werken doet me goed omdat ik van de frisse lucht houd. Niet iedereen kan dit werk doen, het is niet voor stadsmensen."

De mestsamples worden gebruikt om de melkproductie te meten, in verhouding tot de hoeveelheid gras die door de koe gegeten wordt. Ook kijkt men naar het effect van de aanwezigheid van bijvoorbeeld klaver en naar sporen van pesticiden. Iedere koe heeft z'n eigen pan om de behoeften in op te vangen.