FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 23 juni 2003

Irak krijgt een nieuw leger

Wesley Haas had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Er wordt begonnen met het werven van nieuwe soldaten voor het Iraakse leger. Er moet na ongeveer drie jaar een leger van 40.000 man operationeel zijn. De nieuwe soldaten gaan de Amerikanen en Britten helpen met het bewaken van belangrijke verbindingen en het ruimen van mijnen. De Amerikanen houden de actie omdat de 'oude' soldaten al een tijdje demonstreren voor werk en soldij.

De nieuwe soldaten krijgen een bedrag van tussen de 50 en 150 dollar per maand uitgekeerd. Dit geldt alleen voor vrijwilligers die afstand nemen van de Baath' Partij. Soldaten met de 4 hoogste rangen in de partij krijgen geen geld van de Amerikanen. Dit geldt ook voor soldaten die voor de geheime dienst hebben gewerkt en voor soldaten die banden hebben met een terreurorganisatie.

Welkom bij de Tourmanager!

Welkom bij deze vernieuwde FOK! Tourmanager. Altijd al je eigen renstal willen hebben, maar je hebt het geld er simpelweg niet voor? Helemaal gek van de Tour de France of gewoon de grootste kenner hier op aarde? Dan wordt het tijd om je in te schrijven. Maar je mag natuurlijk ook zonder verstand van wielrennen meedoen!

We hebben de afgelopen tijd hard gewerkt om er ook dit jaar weer een leuk spel van te maken. De spelregels hebben geen wijzigingen ondergaan, die waren vorig jaar wel goed. Wel is de layout wat opgefrist, en zijn de diverse extra's uit andere nieuwe managers ook hier ingebouwd.

Je kunt je dus alvast inschrijven. Voor het samenstellen van je team zul je nog even moeten wachten, dat komt één dezer dagen online. Is dat zover, dan krijgt iedere deelnemer een email. Tot die tijd kun je alvast de etappes en teams bekijken (bij de laatste worden nog selecties gewijzigd!) en natuurlijk het laatste nieuws over de Tour de France volgen.

Veel plezier!

De redactie

Festivalnieuws: Pukkelpop, Roadburn

Pukkelpop
Maandagavond maakt de Pukkelpop-organisatie officieel een hele rij namen bekend voor Pukkelpop 2003. De belangrijkste bands staan hier alvast: Staind, Kelly Osbourne, Sum 41, Starsailor, Rancid, Junkie XL, Audio Bullys, Sparta, Don't Try This at home ft. Steve-O, Kosheen, Spooks, HIM, Godsmack, Less Than Jake, The Vandals, Radio 4, The Eighties Matchbox B-Line Disaster, Peter Pan Speedrock, Turin Brakes en Dave Clarke (live). De volledige lijst is hier te vinden. Pukkelpop vindt plaats van 28 t/m 30 augustus in het Belgische Hasselt. De line-up van dit festival vertoont vaak veel overeenkomsten met die van het Lowlands-festival.

Roadburn
Op vrijdag 27 juni spelen Fumanchu, Firebird, 35007 en Astrosonic op het stonerrock festival Roadburn in de Effenaar te Eindhoven. Het festival heeft in zijn vijfjarige bestaan al een ongekende cultstatus opgebouwd in binnen- en buitenland. Op de Roadburn festivals spelen, naast muziek, ook video- en diashows een belangrijke rol.

De Boer weg, Cocu blijft

Het is een dag van komen en gaan voor de Nederlandse enclave in Barcelona.

Frank de Boer besloot maandag niet in te gaan op een verlaagde aanbieding van de Spaanse club, terwijl Phillip Cocu wel tot overeenstemming kwam met de kersverse voorzitter Joan Laporta. De middenvelder zette zijn handtekening onder een nieuwe éénjarige verbintenis.

De Boer maakte in januari 1999 samen met zijn tweelingbroer Ronald de overstap van Ajax naar Barcelona. Een half jaar later werd het duo landskampioen, de laatste prijs die de club in de wacht sleepte. Frank de Boer maakte in die periode veel indruk en hij werd eind 1999 zelfs verkozen in het Elftal van de Eeuw toen Barcelona het honderdjarig bestaan vierde. De populariteit van De Boer nam echter af toen de resultaten uitbleven. Verdedigend maakte de Nederlandse recordinternational nog wel eens een slippertje en er werd dan ook lang gespeculeerd over De Boers toekomst in Camp Nou. De 33-jarige linkspoot kreeg nog wel een nieuw contract aangeboden, maar hij weigerde tweederde van zijn salaris in te leveren. Fenerbahçe en Blackburn Rovers werden de afgelopen weken met De Boer in verband gebracht.

Cocu daarentegen ging wel akkoord met een nieuwe aanbieding. De 32-jarige middenvelder tekende een éénjarig contract. Cocu kwam in 1998 over van PSV. In totaal speelde de vice-aanvoerder 169 competitiewedstrijden, waarin hij 26 keer scoorde.

Rijkaard nieuwe coach Barcelona

Niet Ronald Koeman, maar Frank Rijkaard wordt de nieuwe coach van FC Barcelona. De onlangs gekozen president van de club Joan Laporta slaagde er niet in David Beckham naar Camp Nou te halen, maar heeft nu dus wel een grote naam op de bank.

De laatste keer dat Rijkaard op de bank zat bij een officiële wedstrijd was op 26 mei, bij het nacompetitieduel van Sparta tegen ADO Den Haag (1-3). De Rotterdammers degradeerden onder de jonge coach voor het eerst naar de Gouden Gids Divisie en vervolgens werd het stil rond de oud-international.

Nu is de oud-Ajacied in Barcelona wel tot een overeenkomst gekomen en dat getuigt van lef. Bij Sparta maakte Rijkaard namelijk een moeilijk seizoen door en als het bij Barcelona moeilijk loopt, wordt de druk vele malen hoger. Louis van Gaal, die halverwege het afgelopen seizoen voor de tweede maal in zijn loopbaan noodgedwongen Barça moest verlaten, kan zijn landgenoot alles vertellen over witte zakdoekjes in Camp Nou.

Rijkaard is overigens de vierde Nederlander die door Barça als coach wordt gecontracteerd. Rinus Michels, Johan Cruijff en Van Gaal gingen hem.

Overigs zal Henk ten Cate mee gaan met Frank Rijkaard naar Barcelona. De oud-coach van NAC Breda zal in het Camp Nou werken als assistent van Rijkaard.

Definitieve selectie QuickStep

Het Belgische Quickstep - Davitamon heeft zijn gehele Tour-selectie bekend gemaakt: Paolo Bettini (ITA), Laszlo Bodrogi (HON), David Cañada (SPA), Servais Knaven (NED), Luca Paolini (ITA), Michael Rogers (AUS), Kurt Van de Wouwer (BEL), Richard Virenque (FRA) en Piotr Wadecki (POL).

Het was lange tijd onzeker of dat Servais Knaven aan de selectie zou worden toegevoegd, maar de Nederlander is er weer bij dit jaar. Ook Luca Paolini werd op het laatste moment verkozen.

Camera's tegen zwerfkatten

De beroemdste tempel in Thailand wordt zo langzamerhand overspoeld met katten. Zo erg zelfs, dat werd besloten om camera's te installeren zodat mensen die hun kat achterlaten kunnen worden betrapt.

Inmiddels hebben zo'n 50 katten hun intrek genomen in de Emerald Buddha tempel in Bangkok en zijn de duizenden toeristen die de tempel dagelijks bezoeken tot last. "We vinden het vervelend dat toeristen soms in kattenpoep stappen en de urine ruiken" zegt tempel-medewerker Samruay Shinkhum. Zij zegt dat bezoekers van de tempel soms hun ongewenste huisdieren achterlaten.

"We hebben een bericht uitgevaardigd, waarin we vragen of mensen geen katten willen voeren en geen katten willen achterlaten."

Helaas mocht dit, evenals surveilleren door de medewerkers van de tempel, niet baten. Toen ook het vangen van de katten niet wilde lukken, werd besloten om camera's op te hangen. Op deze manier hopen de tempel-medewerkers het achterlaten van katten te stoppen.

Congress houdt symposium over UFO's

In de Verenigde Staten gaat John Podesta, het voormalig hoofd van personeelszaken in het Witte Huis ten tijden van Bill Clinton een symposium houden over interstellair reizen, en overweegt een rechtszaak om geclassificeerde X-Files te mogen openen inzake UFO-waarnemingen door functionarissen en andere hoogbeambten.

Het symposium "Out of the Blue" zal dinsdag door de Amerikaanse zender Sci Fi Network worden uitgezonden, waarin op methodische wijze argumenten naar voren worden gebracht dat de overheid dingen achterhoudt en dat "something's out there". Ed Rothschild van in Washington gevestigde PodestaMatoon heeft het met leden van Congress er over gehad om de overheid meer openheid inzake UFO's te kunnen geven. Rothschild wil niet zeggen wie hij gesproken heeft, omdat de leden bang zijn dat ze uitgelachen zullen worden als ze horen dat het over zulk een 'ridicuul' onderwerp gaat.


(Foto: Associated Press)

James Fox, een in San Francisco gevestigde journalist, probeerde herhaaldelijk president Carters zegslieden voor een interview te benaderen nadat hij gehoord had dat Carter een UFO gezien had. Er is nooit op ingegaan. Fox heeft er verder niet meer aandacht aan besteed totdat hij en zijn vrienden een vliegende schotel in de lucht zagen zweven, en weg zagen schieten. "Toen ik thuiskwam werd ik uitgelachen. Niemand geloofde me", zegt hij. Geïntrigeerd door het incident is hij zich in de materie gaan verdiepen, en kan niet anders concluderen dan dat de overheid dingen achterhoudt.

Fox en Rothschild kunnen aan aantal redenen bedenken waarom de overheid het niet over UFO's wil hebben:

* Defensie wil geen tijd of geld spenderen aan iets dat niet gezien wordt als een gevaar.
* Hoogbeambten en functionarissen houden van het geheimhouden; het laat de andere overheden raden over welke nieuwe wapentechnologieën ze aan het ontwikkelen zijn.
* Het kan beschamend zijn, omdat het hun blootstelt aan wat ze niet weten, en de grenzen van de menselijke technologie.
* Ze willen geen "War of the Worlds" toestanden hebben. War of the Worlds was een hoorspel wat over een buitenaardse invasie ging, maar iedereen dacht dat het echt was.

Fox stelt zich voor wat er zou gebeuren als een War of the Worlds gebeurtenis zou plaatsvinden: "We weten niet waar ze vandaan komen, we weten niet wat ze doen. We kunnen ze niet stoppen als ze vijandig worden en ze kunnen rondjes om onze vliegtuigen vliegen... - Goedenacht!"

Klik hier voor een fragmentje uit de komende documentaire waar een UFO landing wordt beschreven.

In dit fragment vertellen militaire ooggetuigen hoe een UFO een raket neerschiet.

'Eindhovense moskee geen boevennest'

Minister Donner van Justitie neemt de betiteling ''radicaal boevennest'' voor de omstreden Al-Furqaan-moskee uit Eindhoven niet over. Volgens de minister zijn er geen bewijzen dat het moskeebestuur rekruteert voor de jihad of voor terroristische doeleinden.

Het was Geert Wilders, VVD-Kamerlid, die onlangs pleitte voor sluiting van het ''radicale boevennest'', zoals hij de moskee omschreef.

De minister maakt zich wél zorgen over de rol die de Al-Furqaan-moskee, en de bijbehorende stichting Al-Waqf Al-Islami, spelen bij het verspreiden van ultraorthodoxe ideeën. Volgens Donner is er sprake van ''extreem isolationistische opvattingen''. De moskee en de stichting dragen daardoor bij aan radicalisering van met name jonge moslims in Nederland, zo meent Donner.

Het sluiten van een gebedshuis (kerk, moskee) is volgens Donner overigens een uiterst lastige kwestie. Dit komt door de beschermende werking van de vrijheid van godsdienst in onze Grondwet. Alleen als de democratische rechtsstaat op ontoelaatbare wijze wordt aangetast, zou de overheid tot sluiting kunnen overgaan.

Laatste journaal van Henny Stoel op 12 juli

Nieuwslezeres Henny Stoel zal op zaterdag 12 juli haar laatste Acht uur-journaal presenteren. Stoel, die een dag later 58 jaar wordt, gaat na achttien jaar bij het NOS Journaal met pensioen.

De presentatrice begon haar omroepcarrière bij de Vara radio, onder meer voor het politieke programma 'In de rooie haan'. In 1985 kwam ze bij het Journaal terecht, waar ze tot aan 1988 plaatsvervangend chef van de binnenlandredactie was. Vanaf '88 is Stoel presentatrice en eindredacteur van het NOS-journaal. Sinds drie jaar presenteert ze het bulletin van acht uur, beurtelings met Philip Freriks.

Sacha de Boer wordt de opvolger van Henny Stoel.

Veertig woningen ontruimd wegens gaslek

bumberklevers had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Den Haag zijn zondagavond ongeveer veertig woningen ontruimd wegens een gaslek. Het lek ontstond in een groot woningcomplex aan het Buitenom, de oorzaak is nog onbekend.

De brandweer kreeg rond 20.40 uur een melding over de gaslek. Nadat medewerkers van Eneco de gasleiding hadden opgegraven en afgesloten, heeft de brandweer de woningen stuk voor stuk gecontroleerd en geventileerd. Dat laatst werd, in verband met ontploffingsgevaar, gedaan met een door water aangedreven ventilator.

Vier tramlijnen werden omgeleid en wegen in de omgeving werden afgezet. Na vier uur konden de bewoners terugkeren naar hun woning.

Recordaantal Nederlanders emigreerde in 2002

In 2002 zijn bijna 36.000 personen die geboren zijn in Nederland verhuisd naar het buitenland. Een record, want sinds 1960 lag dit aantal niet meer zo hoog. Dit is maandag medegedeeld door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De meeste emigranten vertrekken naar België, op de voet gevolgd door Duitsland. Deze twee landen zijn samen goed voor de helft van de emigrantenstroom vanuit Nederland. Driekwart van de emigranten kiest voor een Europees land. Buiten Europa zijn landen als de Verenigde Staten, Canada en Australië erg in trek.

CBS-onderzoeker Han Nicolaas denkt nog dat het te vroeg is om het hoge emigratiecijfer toe te schrijven aan de economische recessie. Zo lag in de jaren 50 het emigratiecijfer nog hoger. Veel Nederlanders ontvluchtten Nederland destijds wegens de slechte economische omstandigheden. Ze vertrokken naar landen als Canada en Australië.

Opnieuw SARS-doden in Canada

blablastampy had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de Canadese stad Toronto zijn in het weekend een 81-jarige vrouw en een 55-jarige man aan de gevolgen van SARS overleden. In totaal zijn er in Toronto nu 38 mensen bezweken aan de gevolgen van de longziekte.

De wereldgezondheidsorganisatie WHO meldt dat Hongkong hoogstwaarschijn-
lijk vandaag "SARS-vrij" zal worden verklaard. In de afgelopen twintig dagen zijn daar namelijk geen nieuwe gevallen van SARS gemeld.

Politie let extra op inhalende vrachtwagens

blablastampy, bumberklevers en Psycho_Taz hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De politie is de komende tijd extra alert op overtredingen van het inhaalverbod voor vrachtwagens. Hoewel exacte gegevens ontbreken, heeft de politie de indruk dat truckers zich steeds minder vaak aan het verbod houden. Een goede reden om extra te controleren, aldus de politie.

In de afgelopen jaren is het op steeds meer wegen voor truckers niet meer toegestaan om in te halen. Tegenwoordig geldt op 1070 kilometer snelweg een inhaalverbod.

Frankrijk: Verzet tegen hoofddoekjes neemt toe

Het verzet tegen hoofddoekjes wordt steeds feller in Frankrijk. Onlangs maakte de rechtse regeringspartij UMP al bekend bezig te zijn met een wetsvoorstel die het dragen van hoofddoekjes op scholen verbiedt. Het ziet er nu naar uit dat de regering-Raffarin zo'n verbod daadwerkelijk gaat uitvaardigen. Franse moslima's die gesluierd naar school gaan zijn dan in overtreding.

Bij de nieuwe wet is elk uiterlijk teken van religie in de klas verboden, óók keppeltjes en kruizen, maar het hoofddoekje is de ware inzet. ,,We moeten een Republikeins lesje leren aan degenen die uit de pas lopen'', zo zegt Renaud Donnedieu de Varbes, woordvoerder van Raffarins partij UMP.

Het publieke debat over de reden van het dragen van hoofddoekjes wordt ook scherper gevoerd. ,,Een radicalisering der geesten'', meent Donnedieu de Varbes. ,,Een tendens die terrein wint, moskee na moskee'', zegt Dalil Boubakeur, rector van de gematigde moskee van Parijs. En Alain Juppé, oud-premier (UMP) stelt: ,,De religieuze extremisten vormen tegenwoordig een bedreiging voor de Republiek.''

Volgens Elisabeth Altschull, een Parijse onderwijzeres, is een verbod op hoofddoekjes op school noodzakelijk omdat radicalisering op de loer ligt: ,,Het hoofddoekje is een nadrukkelijke uiting van geloof, zieltjeswinnerij. De banalisering van antisemitische beledigingen, het gemak waarmee sommige islamitische leerlingen racistische uitspraken doen of hun bewondering uiten voor Bin Laden. Het zijn niet alleen de leerlingen. Islamitische ouders komen klagen als we Diderot (grondlegger van de Verlichting) behandelen, en op de naschoolse opvang van de moskee krijgen de kinderen te horen dat zij zich moeten verzetten tegen de leraar.''. Altschull publiceerde in 1995 Le voile contre l'école (De hoofddoek versus de school) en schrijft nu samen met een aantal islamitische vrouwen, een vervolg op dat pleidooi voor afschaffing van de hoofddoek op school.

De neutraliteit in religieuze zaken staat verankerd in artikel 1 van de Franse grondwet, en is één van de 'Republikeinse waarden' waar Frankrijk trots op is.

Tegenstanders van een verbod beroepen zich trouwens óók op de Republikeinse waarden. Jean Glavany, socialistisch parlementariër, zegt: ,,We zijn allemaal tegen de hoofddoek op school. Maar de waarden van de Republiek gaan gepaard met tolerantie eerder dan met uitsluiting. Waar zullen de meisjes heengaan die de school niet meer in mogen? Naar de extremistische centra?''.

President Chirac zal zich naar verwachting in zijn toespraak op de nationale feestdag van 14 juli over de kwestie uitspreken.

Tennissers dreigen met boycot Wimbledon

Linz had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Wimbledon is op dag één onaangenaam verrast door een dreigement van de spelers. Enkele prominente namen dreigen volgend jaar Wimbledon te boycotten als het prijzengeld niet verhoogd wordt.

De organisatie van tennisprofessionals ATP hield zaterdag een bijeenkomst waarop ongeveer honderd spelers aanwezig waren. Daar zetten de spelers hun eisen kracht bij door te dreigen met het naar andere toernooien uitwijken waar de verdiensten groter zijn.

Ook de ATP zelf liet haar ongenoegen blijken. De organisatie wil een groter deel van de inkomsten van de grandslamtoernooien om zodoende de eigen toernooien te kunnen spekken. Een woordvoerder liet doorschemeren dat er plannen zijn voor lucratievere toernooien die gelijktijdig met de grandslams plaats zullen vinden.

Het prijzengeld van Wimbledon bedraagt dit jaar 13,4 miljoen euro. Voor het mannentoernooi is 6,7 miljoen euro beschikbaar. Vorig jaar boekte Wimbledon een winst van 36,8 miljoen euro. Volgens de organisatie, de All England Club,wordt dit geld in zijn geheel geïnvesteerd in het Britse tennis.

"Ik moet toegeven dat het behoorlijk teleurstellend is om Wimbledon te moeten beginnen met dit nieuws", zei Chris Gorringe, directeur van de All England Club. "Wij vinden dat we de spelers heel redelijk belonen. Beter dan bij elk ander toernooi in de wereld. Daarom zullen we in een gesprek met de ATP en de spelers moeten uitleggen waarom zij geen reden tot klagen hebben.

Meisje bekent valse 112-meldingen

Een vijftienjarig meisje uit Assen heeft bekend sinds mei tenminste acht keer een valse melding via 112 te hebben gedaan. Zeven keer meldde ze dat er brand was gesticht in het Pittelose park in Assen en één keer dat er een grote vechtpartij was ontstaan. De politie rukte na elke melding uit met één of meer surveillance-wagens.

Hoewel het meisje elke keer een andere naam opgaf, wist de politie haar toch te achterhalen. Hierbij werd gebruikt gemaakt van geluidsbanden waarop alle meldingen die op 112 binnenkomen worden vastgelegd. Het meisje gaf aan de meldingen te hebben gedaan omdat ze het leuk vond. De politie overlegt met Justitie over een passende straf.

Asielzoekers pakken brommerdief

Twee bewoners van het asielzoekerscentrum in Roden hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag een 23-jarige man betrapt, die op het punt stond een bromfiets te stelen.

De man wilde in het centrum met de brommer weglopen, toen beide getuigen hem zagen. Hoewel ze hem vasthielden, lukte het de man zich los te rukken. Toen hij er vandoor wilde gaan, liep hij echter rechtstreeks in de armen van de gealarmeerde politie.

Moskeeën willen rol bij integratie

Van de 30 moskeeën in Rotterdam willen er 20 een actieve bijdrage leveren aan de integratie van moslimjongeren in de Nederlandse samenleving. Dit blijkt uit een onderzoek van het Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS), dat is verricht in opdracht van de gemeente Rotterdam

Het zijn vooral de moskeeën van de Turkse, de Pakistaanse, de Bosnische en de Somalische gemeenschappen. De Marokkaanse moskeeën blijven achter. Vier van de vijf vinden dat ze zich moeten beperken tot hun religieuze taak.

Automobilist redt bromfietser

guappa had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 32-jarige bromfietser is vrijdagmiddag in Stadskanaal van de verdrinkingsdood gered door een 32-jarige automobilist.

Het slachtoffer reed met zijn bromfiets over de Handelsstraat in Stadskanaal toen hij kennelijk onwel werd. De man raakte van de weg, reed tussen twee bomen door en verdween onder water in het naastgelegen kanaal.

De automobilist zag het gebeuren en twijfelde geen seconde. Hij zette zijn auto aan de kant en dook de man achterna. Het lukte hem de man aan de kant te krijgen, alwaar hij werd geholpen door voorbijgangers. Eenmaal op het droge kwam de bromfietser weer bij kennis. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis voor controle.

De bromfiets is door de politie uit het water gehaald.

Ruud de Wild wellicht naar Yorin FM

joris had ons via de newssubmit

Niet alleen Rob Stenders, maar ook Ruud de Wild zou op het punt staan een contract bij Yorin FM te tekenen, zo meldt Radio.nl

De manager van Ruud liet eerder weten dat hiervan geen sprake was. Maar bronnen uit Hilversum blijven zeggen dat Ruud op het punt staat om naar de commerciele omroep te vertrekken, om daar in de middag een radioprogramma te presenteren samen met Sander de Heer. Jeroen Kijk in de Vegte zou bij Radio 3FM/BNN blijven.

Rechtszaak cafébrand begonnen

Vanochtend is om tien uur de rechtszaak tegen Jan Veerman., de eigenaar van café 'De Hemel' in Volendam, begonnen. Veerman staat samen met zijn 26-jarige dochter en de bedrijfsleider van het café voor de rechtbank in Haarlem terecht wegens verdenking van dood en brand door schuld en het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel. In het betreffende café vonden 14 jongeren de dood en raakten velen zwaargewond toen op 1 januari 2001 brand uitbrak.

De politie constateerde na die brand dat de kerstviering het zicht op de nooduitgangbordjes belemmerde. Veerman ontkent dit. Volgens hem hingen er geen versieringen rond de borden. Hij erkende wel dat er tralies voor de ramen zaten, maar geeft aan dat dit moest van Bouw- en Woningtoezicht.
Ook erkende Veerman dat de brandslanghaspel in de kast hing, zonder aanwijzing naar het blusapparaat toe. Volgens de horecabaas was dit echter gebeurd in samenspraak met de gemeentelijk brandpreventieambtenaar. Veerman houdt vol dat het café voldoende vluchtmogelijkheden had, al kan hij begrijpen dat het moeilijker is die te gebruiken bij een panieksituatie.

De rechtbank heeft vier getuigen opgeroepen. Vanmiddag wordt een deskundige van onderzoeksinstituut TNO gehoord. Ook wordt een video getoond van een reconstructie van de brand.

Het proces duurt nog tot en met donderdag. De verdachten kunnen maximaal 21 maanden gevangenisstraf opgelegd krijgen.

Oranjes lang niet zo rijk als gedacht

De familie Van Oranje-Nassau, onze Koninklijke Familie, is lang niet zo rijk als jarenlang werd beweerd door Forbes Magazine. Vorig jaar schatte het blad het vermogen van de Oranjes nog op 2,5 miljard dollar. Dit jaar is dat teruggebracht tot 250 miljoen dollar.

Reden voor die forse vermindering is een gesprek dat de hoofredacteur van Forbes Magazine heeft gehad met prins Bernhard. Die belde het blad op uit ergernis over het opblazen van het familiekapitaal. Volgens hem bedraagt dat niet meer dan 250 miljoen dollar. De prins legde uit dat er maar een klein deel van het familiekapitaal is ondergebracht in aandelen Koninklijke Olie en ABN Amro.

Arrestant ontsnapt uit politiebureau Roermond

karel had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Zondagavond is een 21-jarige arrestant uit het politiebureau van Roermond ontsnapt. Toen de bewaker afval uit de cel kwam ophalen, lukte het de man de benen te nemen. Hoe dit precies kon gebeuren, wordt nog onderzocht.

De man is er op blote voeten vandoor gegaan. Toen hij over een hek klom, is hij vermoedelijk gewond geraakt. Een zoektocht in de buurt leverde niets op.
De Roermondenaar zat al een paar dagen in de cel op verdenking van inbraken.

Eric Dikeb succesvol in Engeland

Fitrefo had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Zanger Eric Dikeb is met zijn nummer 'De Pizzahut' op nummer twee binnengekomen in de Engelse hitlijsten. Hij zingt de plaat echter niet zelf. Het Britse gelegenheidskwartet 'The fastfoodrockers' heeft de plaat ingezongen. De groep bestaat uit twee meisjes, een jongen en een blauwe hond. Ook de titel is aangepast. De plaat heet in Engeland 'The fastfoodsong'.

Dikeb laat in de hitlijst nu R-Kelly, Busta Rhymes en Justin Timberlake en zangeressen Mariah Carey, Christina Aguilera en Shania Twain achter zich. Ook de clip is een groot succes in Groot-Brittannië. 'The fastfoodsong' was de afgelopen week het meest aangevraagde nummer op de Engelse muziekzender Box.

Het is niet het eerste internationale succes voor de plaat. In België gingen er al enkele tienduizenden exemplaren over de toonbank. Dikeb ontving hiervoor een gouden plaat bij onze zuiderburen.

Het nummer wordt binnenkort ook in Duitsland uitgebracht. Daar gaat het 'The Burger-dance' heten.

Bettini kopman bij Quick Step

Quick Step - Davitamon heeft zeven namen bekend gemaakt die mee doen aan de Tour de France 2003.

Bettini is de voorlopige kopman bij de Quick Step ploeg. Van hem worden ritzeges verwacht, voor het klassement kan hij geen grote rol spelen. Bettini heeft een groot deel van het voorseizoen moeten missen en wil revanche.

Ploegleider Levefre wees nog 6 andere aan die al zeker zijn van de Tour. Dit zijn Laszlo Bodrogi, Davide Canada, Kurt van der Wouwer, Richard Virenque, Piotr Wadecki en Michael Rogers.

Richard Virenque zei eerder in een persconferentie dat hij en zijn team niet in vorm zijn voor de Tour de France. Rogers is de winnaar van de Ronde van Belgie en de Ronde van Duitsland, van hem wordt deze Tour behoorlijk wat verwacht. Servais Knaven, de Nederland, doet zeer waarschijnlijk ook mee aan de Tour met Quick Step.


Verassing van dit seizoen; Michael Rogers

Selectie Bianchi bijna rond

De ploeg van Jan Ullrich, Team Bianchi, heeft zijn selectie bijna rond. Van de 10 renners moet er nog 1 afvallen.

Ploegleider Rudy Pevenage van Team Bianchi moet nog 1 renner laten afvallen na de Ronde van Zwitserland. Hij heeft gister 10 namen gepresenteerd. Er mogen daarvan 9 mee naar de Tour de France.

Enkele namen zijn natuurlijk al zeker. Zo is Jan Ullrich de absolute kopman, maar krijgt Angel Luis Casero ook een beschermende positie binnen de ploeg. Casero kampt nog met een conditieachterstand, maar Pevenage verwacht dat die wel wordt weggewerkt voor de Tour.

De overige 8 namen zijn David Plaza, Felix Garcia Casas, Aitor Garmendia, Tobias Steinhauser, Thomas Liese, Rafael Schweda, Daniel Becke en als laatste sprinter Fabrizio Guidi.


Jan Ullrich, de absolute kopman van Team Bianchi

Wauters blijft bij Rabobank

Marc Wauters rijdt ook volgend jaar voor de Nederlandse ploeg Rabobank.
Marc Wauters is bezig aan zijn 7de seizoen en plakt daar nog 1 seizoen aan vast. De Belg verlengde zijn contract.

Ploegleider Theo de Rooij is zeer content dat Wauters zijn contract heeft verlengd. "Marc is zeer belangrijk voor ons team, een vaste waarde. Overal inzetbaar, en hij kan ook nog prijzen winnen."

Seaco maakt 7 namen bekend

Gilberto Simoni, winnaar van de laatste Giro d'Italia, zal in de komende Tour de France de kopman zijn van de Italiaanse Saeco - formatie.

De tweevoudige winnaar van de Italiaanse ronde heeft de afgelopen week met enkele ploegmakkers de Alpenetappes verkend. Gilberto Simoni was vooral onder de indruk van de Alpen - etappe naar L'Alpe d'Huez, die op 13 juli zal worden verreden.

De overige 6 namen in de selectie van Saeco zijn: de Oostenrijker Gerrit Glomser en de Italianen Danilo Di Luca, Paolo Fornaciari, Fabio Sacchi, Stefano Zanini en Salvatore Commesso. Zanini en Commesso wonnen allebei al etappes in de Tour en weten dus wel wat hen te wachten staat.

Italiaans kampioen Salvatore Commesso (Foto Wim Amels)

Defensiebond kwaad op minister Kamp

brillie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Defensiebond ACOM is kwaad op Minister van Defensie Kamp. Die liet gisteren via de media weten dat er veel meer ontslagen zullen vallen dan er tot nu toe werden verwacht. Volgens voorzitter Van der Linden van de bond had Kamp toegezegd de bond eerst vertrouwelijk te zullen informeren voordat hij naar de media zou gaan.

"De minister zou ons vertrouwelijk informeren en nu moeten we het via de media vernemen. Dat had andersom gemoeten. Ik ben echt boos. Als het zo moet heeft het weinig zin om met deze minister om de tafel te gaan zitten," aldus Van der Linden.

Minister Kamp liet gisteren op Radio 1 weten dat er aanzienlijk meer ontslagen zullen volgen dan de 6800 die al in de planning stonden. Daarbij zijn gedwongen ontslagen onvermijdelijk, aldus de minister die deze 'pijnlijke operatie' moet doorvoeren om de bezuinigingstaak te halen.

Daarnaast moet de krijgsmacht als onderdeel van de bezuinigingen zware wapensystemen afstoten. Kamp wilde nog niet zeggen welke, maar liet doorschemeren te denken aan F-16's. Radio 1 meldde vanmorgen dat de vliegbasis Twenthe zal worden gesloten en dat de in het Duitse Seedorf gelegerde Nederlandse militairen zullen worden teruggehaald

Lichaam valt letterlijk uit de hemel

blablastampy had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Woensdag heeft een echtpaar vanuit een tuin aan de Bijdamweg in Hoenderloo een menselijk lichaam uit de hemel naar beneden zien vallen. Twee andere inwoners van Hoenderloo zeggen dat ze het ook gezien hebben. De getuigen hebben geen parachute gezien, maar denken wel het geluid van een vliegtuig gehoord te hebben.

Het lichaam is waarschijnlijk in natuurgebied Delerwoud terechtgekomen. Volgens luchthaven Schiphol is het onwaarschijnlijk dat het een verstekeling is die uit het landingsgestel gevallen is, omdat vliegtuigen het landingsgestel niet boven Hoenderloo openen. De politie heeft vrijdag het gebied uitgekamd met tien man en een politiehelikopter, maar heeft het lichaam nog niet gevonden.

Dode door vliegtuigongeluk in Frankrijk

bumberklevers had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij de luchthaven van de stad Brest, in het westen van Frankrijk, is in de nacht van zondag op maandag een vliegtuig neergestort. De piloot van het toestel kwam hier bij om leven, drie inzittenden raakten gewond.

Het toestel was op weg van Nantes naar Brest. Door onbekende oorzaak stortte het toestel neer op één kilometer van het vliegveld van Brest. Aan boord bevonden zich drie bemanningsleden en 21 passagiers.

Schip vol explosieven aangehouden

-Mk- had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Voor de westkust van Griekenland hebben Griekse speciale eenheden zondag een schip aangehouden dat voor 680 ton aan explosieven aan boord had. Volgens het ministerie van Koopvaardij was het schip op weg naar Afrika, waar precies is onduidelijk.

Het schip, de Baltic Sky, voer onder de vlag van de Comoren en is eigendom van het bedrijf Alpha Shipping, dat op de Marshall-eilanden is gevestigd. Het vaartuig is opgebracht naar een haven, waar verder onderzoek volgt.

Jongetje overlijdt onder berg zand

NuX_NuFF had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In het Belgische Bassevelde, in Oost-Vlaanderen, is zaterdagmiddag een zevenjarig jongetje omgekomen nadat hij bedolven raakte onder een berg zand.

Het kind was aan het spelen in een berg zand dat de dag daarop zou worden gebruikt bij een ruitertoernooi. Het jongetje raakte onder het zand bedolven zonder dat iemand het merkte. De zevenjarige is de zoon van de eigenaar van de wei waar het toernooi gehouden zou worden.

Frank Rijkaard nieuwe trainer FC Barcelona

Warezboer, MultiKiller, MrTambourineMan, R. Fockens, RaJitsu en Morpheus2002 hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Frank Rijkaard heeft een meerjarig contract getekend als trainer van FC Barcelona. Vorige week nog liep Juan Laporta, de president van Barcelona, groot gezichtsverlies op omdat het hem niet gelukt was de Engelse superster David Beckham te contracteren. Met de aanwinst van de beroemde ex- AC Milan speler is het hem toch gelukt een grote naam naar Barcelona te halen.

NOS-sportcommentator Jack van Gelder vindt het verrassend: "Tot vorige week maandag aasde Barcelona nog op Ronald Koeman, maar Ajax wilde hem niet laten gaan. Toen ging men het vizier verleggen. Achter de schermen is Johan Cruyff bezig geweest om toch weer een Nederlandse link te leggen. En toen het met Hiddink ook niet lukte is men bij Rijkaard terechtgekomen."

In Spanje zelf is het nog niet bekend dat Rijkaard de nieuwe trainer wordt. Ook de persconferentie is nog niet officieel aangekondigd.

Man krijgt 80 miljoen van fiscus

pven had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een man uit Chaam heeft vorige week 80.108.344,00 euro van de belasting teruggekregen. De man, Fred Betist, van Caprilli Consultants BV wist dat het om een fout moest gaan, maar ging er vanuit dat het vanzelf opgelost zou worden.

De volgende dag werd hij door een medewerker van de bank gebeld die zich afvroeg of het wel klopte dat hij dat enorme bedrag op zijn rekening gestort zou moeten hebben. Niet veel later belde de Belastingdienst hem met het verzoek het overgemaakte bedrag terug te storten. Betist heeft daar mee ingestemd. Hij heeft nog wel het bankafschrift waarop het bedrag bijgeboekt staat. De eventuele rente die hij krijgt geeft hij aan een fonds voor jonge ruiters.


(Foto: De Stem)

Meteorietinslagplek van vorig jaar gevonden

Een groep wetenschappers heeft de inslagplek ontdekt van een meteoriet die vorig jaar op aarde gecrashed is in Siberië. De onderzoekers van Komopoisk zeggen dat er op 25 september 2002, 1100 kilometer ten noorden van de stad Irkoetsk een meteoriet ingeslagen is. Op de plek is een enorme inslagkrater en verschroeide plek te zien.

Vadim Chenobrov, coördinator van Kosmopoisk, zegt dat de inslag vergelijkbaar was met de kracht van een middelgrote atoombom. "Het is een enorme gebeurtenis in de geschiedenis", zegt hij. "Ik ben blij dat wij de eersten zijn die de plek bezocht hebben". Na onderzoek bij de plek denkt het team dat er niet één meteoriet ingeslagen is, maar twee.

100.000 bijen ontsnapt

Afgelopen donderdag zijn in Cumberland County, Pennsylviana, zo'n 100.000 bijen uit hun kasten ontsnapt. De kasten werden op een trailer vervoerd, deze kreeg echter een lekke band. Toen de trailer stilstond verlieten de bijen hun kasten.

Omdat ze bang waren dat de insecten zouden gaan rondzwermen, heeft de brandweer de bijen met chemisch schuim vernietigd. De chauffeur van de trailer is in totaal zo'n vijftien keer gestoken.

De weg waar dit alles plaatsvond werd ongeveer een half uur afgesloten voor verkeer, rond drie uur 's nachts kon de weg weer worden vrijgegeven.

Downloaden schaadt verkoop cd's

BOMMENTAPIJT had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Edison Media Research voerde voor het Amerikaanse vakblad Radio & Records een onderzoek uit naar het downloaden van muziek via internet en het branden van cd's. Hun conclusie: downloaden is duidelijk van invloed op de verkoop van cd's. Daarmee maken ze korte metten met de bewering dat mensen die veel downloaden nog steeds regelmatig legale cd's kopen. "Sommige mensen zeggen inderdaad dat ze muziek hebben leren kennen en de cd's zijn gaan kopen na het downloaden, maar deze 'winst' wordt tenietgedaan door de daling in de cd verkoop door het downloaden en branden van illegale kopieën", aldus Jane Charneski van Edison Media.

De verklaring hiervoor, volgens de onderzoekers, is dat de mensen die nu veel downloaden, juist de mensen zijn die vroeger veel cd's kochten. Zestien procent van de ondervraagden, 12- tot 44-jarige Amerikanen, behoort tot deze groep. Zij kochten afgelopen jaar gemiddeld 11,3 cd's, dik 60 procent lager dan het jaar ervoor.

Van de 12- tot 17-jarigen kopieert 61 procent de cd van iemand anders, de vraag blijft of deze groep sowieso wel veel geld heeft om cd's te kopen.

De resultaten van het onderzoek door Edison Media liggen in dezelfde lijn als de conclusies van de IFPI. Deze organisatie, welke de muziekindustrie wereldwijd vertegenwoordigt, rapporteerde in april dat er vorig jaar zes procent minder muziek cd's werden verkocht. De IFPI legde de oorzaak hiervan bij internet en cd-branders.

Nederland

De Nederlandse tak van de IFPI, de NVPI, rapporteerde onlangs over de cijfers in Nederland. De verkoop van cd singles daalde afgelopen jaar met 28 procent in stuks, de verkoop van compilatie cd's met 31 procent en de totale verkoop van albums dertien en een half procent.

Heineken deelt viltjes met regels uit

Zarc.oh had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bierbrouwer Heineken gaat in Enkhuizen bij wijze van proef bierviltjes uitdelen met daarop de regels die horecabezoekers in de stad in acht moeten nemen. Hiermee probeert de bierbrouwer mee te werken aan de veiligheid in de stad. Het gaat in totaal om 75.000 viltjes.

Het initiatief maakt deel uit van de proef 'veilig uitgaan' die sinds vorig jaar wordt gehouden in de stad. Horecaondernemers moeten voldoen aan eisen om in het weekeinde tot half zes 's nachts open te mogen blijven. Zo moeten er bij de ingang gecertificeerde portiers geposteerd worden. Ook moeten de huisregels voor iedereen zichtbaar worden opgehangen. Binnen enkele weken worden daartoe bordjes aangebracht.

Naast de viltjes zijn er gisteren door de gemeente en politie ook 150.000 flyers uitgedeeld met daarop de nieuwe horecaregels.

Leidenaar verdrinkt in de Noordzee

JopieK had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 64-jarige man uit Leiden is door sterke stroming in de Noordzee bij Katwijk zondagmiddag verdronken. Hij werd onder water getrokken en van de kust weggesleurd. Dat heeft een woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) gezegd. De man werd rond drie uur als vermist opgegeven.

De Katwijkse Redding Brigade (KRB) vond de man rond 16:30 uur op vier kilometer van de plaats waar hij ter water was gegaan. Reanimatie mocht toen al niet meer baten.

Selectie Gerolsteiner

Het debuterende Gerolsteiner heeft de definitieve selectie prijsgegeven. Aan de strat verschijnen de volgende namen: Udo Bölts (DUI), René Haselbacher (OOS), Uwe Peschel (DUI), Olaf Pollack (DUI), Davide Rebellin (ITA), Michael Rich (DUI), Torsten Schmidt (DUI), Georg Totschnig (OOS) en Marcus Zberg (ZWI).

Udo Bölts zal Gerolsteiner aan de hand nemen, de Duitse veteraan neemt al voor de twaalfde maal deel aan de Tour. Kopman Davide Rebellin is echter de belangrijkste troef van de Duitse ploeg.
Laatste reviews en specials
review
Halo: the Master Chief Collection (pc)
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
©FOK.nl e.a.