Rechtszaak cafébrand begonnen

Vanochtend is om tien uur de rechtszaak tegen Jan Veerman., de eigenaar van café 'De Hemel' in Volendam, begonnen. Veerman staat samen met zijn 26-jarige dochter en de bedrijfsleider van het café voor de rechtbank in Haarlem terecht wegens verdenking van dood en brand door schuld en het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel. In het betreffende café vonden 14 jongeren de dood en raakten velen zwaargewond toen op 1 januari 2001 brand uitbrak.

De politie constateerde na die brand dat de kerstviering het zicht op de nooduitgangbordjes belemmerde. Veerman ontkent dit. Volgens hem hingen er geen versieringen rond de borden. Hij erkende wel dat er tralies voor de ramen zaten, maar geeft aan dat dit moest van Bouw- en Woningtoezicht.
Ook erkende Veerman dat de brandslanghaspel in de kast hing, zonder aanwijzing naar het blusapparaat toe. Volgens de horecabaas was dit echter gebeurd in samenspraak met de gemeentelijk brandpreventieambtenaar. Veerman houdt vol dat het café voldoende vluchtmogelijkheden had, al kan hij begrijpen dat het moeilijker is die te gebruiken bij een panieksituatie.

De rechtbank heeft vier getuigen opgeroepen. Vanmiddag wordt een deskundige van onderzoeksinstituut TNO gehoord. Ook wordt een video getoond van een reconstructie van de brand.

Het proces duurt nog tot en met donderdag. De verdachten kunnen maximaal 21 maanden gevangenisstraf opgelegd krijgen.