'Nederland is lid van de coalitie'

Irak MrCaBLeGuY, Daxxon, Holo, dokter_mo en eek_a_mouse hadden ons via de newssubmit te melden dat Nederland volgens de Amerikanen tot de coalitie behoort die Irak op het moment aan het aanvallen zijn. Dat bleek tijdens een persconferentie van de Amerikaanse opperbevelhebber Tommy Franks.

De opperbevelhebber presenteerde Nederland in zijn eerste persconferentie over Irak als een van de leden van de coalitie die Irak aanvalt. Tijdens die persconferentie werd de Nederlandse luitenant-kolonel Jan Blom gepresenteerd als lid van de coalitie. Blom stond op het podium naast hoge militairen uit Engeland, Australië en Denemarken En dat is opmerkelijk omdat de Nederlandse regering geen militaire steun geeft aan de aanvallen. Wel politieke steun.

De huidige minister van Defensie, VVD'er Henk Kamp, heeft inmiddels gezegd de aanwezigheid van officier Jan Blom op de persconferentie te betreuren . Kamp zei dat Blom deel uitmaakt van het centraal commando in verband met de Patriots-levering aan Turkije. Bloms aanwezigheid schiep het verkeerde beeld, zei Kamp, omdat Nederland het optreden tegen Irak wel politiek, maar niet militair steunt.

De SP heeft woedend gereageerd. SP-fractieleider Jan Marijnissen heeft aangekondigd over het 'Nederlandse optreden' bij de geallieerden een spoeddebat aan te vragen.

Oud minister van Defensie Stemerdink zei op Nederland 2 dat het waarschijnlijk een fout is van de militaire top, die niet doorhad wat de politieke impact van Bloms optreden was. Wel is het volgens hem heel normaal dat een Nederlandse militair in het centraal commando van de geallieerden zit, omdat we nu eenmaal Patriot-raketten in Turkije hebben staan. De scheiding tussen politieke en militaire steun noemde hij dan ook niet bestaand.