Beweging Mullah Krekar aangevallen

Rob (R@b)
Irak De Verenigde Staten hebben vannacht met vijf kruisraketten een basis van de ''Ansar al-Islam'' in Noord-Irak aangevallen. Daarbij zouden tientallen doden en gewonden zijn gevallen.

Ansar al-Islam is de beweging van Mullah Krekar en zou banden met al-Qaeda onderhouden. Krekar werd vorig jaar tijdens een tussenlanding op Schiphol aangehouden. Na een paar maanden cel werd hij uitgewezen naar Noorwegen. Dat land liet hem vrij en afgelopen week verklaarde hij in het tv-programma Netwerk dat hij een jihad zou uitroepen als zijn beweging zou worden aangevallen. Hij zei eerder ook dat hij naar ons land wilde terugkeren, zijn advocaten hadden namens hem hier asiel aangevraagd. De IND liet echter weten dat Krekar hier ongewenst vreemdeling is.

Noorwegen heeft overigens gisteren Krekar gearresteerd op verdenking van terrorisme.

PUK

De PUK (Patriottische Unie Koerdistan), een Koerdische groepering die een deel van Noord-Irak controleert, is gelijktijdig met de Amerikaanse aanval op Ansar al-Islam een groot offensief tegen de beweging gestart. Ansar al-Islam had de steun van Saddam Hussein. Volgens de PUK heeft de groep aanslagen gepleegd op functionarissen van de Koerdische organisatie.

Een PUK-woordvoerder zei dat zijn organisatie vastbesloten is Ansar al-Islam uit Irak te gooien. Washington zegt dat de groepering van Mullah Krekar banden heeft met het terreurnetwerk al-Qaeda van Osama bin Laden én dat het pogingen doet om chemische wapens te ontwikkelen.