Vredesdemonstratie eindigt in rellen

De grote verdesdemonstratie in Amsterdam is vandaag geëindigd in rellen. Ongeveer 20.000 mensen liepen mee in de demonstratie tegen de oorlog in Irak, waarin opvallend veel bordjes werden meegedragen met de tekst dat Balkenende voor het Iraaks oorlogstribunaal moet worden gebracht.

De stoet demonstranten, waarvan het overgrote deel vredelievend was en waarin ook veel kinderen meeliepen met leuzen als "Voer eendjes, geen oorlog'', eindigde op het Museumplein. Daar werden toespraken en muziekoptredens gehouden, onder meer door Freek de Jonge.

Na afloop vond een kleine groep links-radicale betogers het nodig om rellen te schoppen. De politie heeft 39 aanhoudingen verricht. De politie zette twee waterkanonnen in tegen het groepje opgeschoten jongeren. Zij gooiden stenen naar de Mobiele Eenheid.

Hamas

De demonstratie werd zelf ook verstoord door jonge allochtone jongeren die er een pro-Hamas en Hezbollah betoging van probeerden te maken. Voor de camera van Nederland 2 riepen ze openlijk dat Joden dood moesten.

De organisator van de demonstratie, het Platform tegen de Nieuwe Oorlog (www.wereldcrisis.nl), reageert verbolgen op de politieacties en spreekt van ,,provocaties van politiezijde''. De organisatie onderhandelt nu met de politie om een gesprek met burgemeester Cohen te krijgen.