Kamer debatteert over rapport Fortuyn

In de Tweede Kamer vindt vandaag het debat plaats over het rapport van de commissie van den Haak over de beveiliging van Pim Fortuyn. De ministers Remkes en Donner moeten uitleg geven over de eindconclusies van het rapport.

De commissie vindt dat vooral de vroegere BVD veel fouten heeft gemaakt bij de beoordeling of Pim Fortuyn bescherming moest krijgen. Maar de reacties die de huidige ministers van Justitie Donner en vooral Remkes van Binnenlandse Zaken op het rapport gaven, hebben bij veel fracties de wenkbrauwen doen fronsen. Remkes stelde dat de AIVD precies volgens de regels heeft gewerkt en destijds terecht heeft gemeld dat er geen sprake was van concrete dreigingen. De Kamer wil vooral van Remkes uitleg hebben.

De LPF wil dat Remkes op zeker zijn uitlatingen terugneemt, maar ook VVD, GroenLinks en de SP hebben nogal wat vragen voor de minister in petto. Mocht Remkes zijn uitlatingen niet voldoende terugnemen dan dreigt de LPF met een motie van wantrouwen. Overigens nuanceerde Remkes zijn uitlatingen gisteravond al.

Het debat wordt rechtstreeks op Nederland 2 uitgezonden vanaf 10:15.