"Gebroeders Wright maakten eerste vlucht niet"

Het was dinsdag precies 99 jaar geleden dat de gebroeders Wright de eerste bemande vlucht uitvoerden. Inwoners van Pittsburg echter zeggen dat in 1902, een jaar voor de gebroeders Wright een bemande vlucht maakten, de lokale predikant EzechiŽl een twaalf seconden durende bemande vlucht gemaakt heeft over de duinen van Kitty Hawk, Noord Carolina.

D.H. Abernathy, de burgemeester van Pittsburg, die negen jaar na de vlucht van de gebroeders Wright geboren was, zegt dat hij zijn hele leven de verhalen over EzechiŽls benzine-aangedreven vliegmachine gehoord heeft. "We hebben mensen die een getuigenis afgelegd hebben dat ze EzechiŽls vliegtuig hebben zien vliegen," zegt Abernathy.

Het verhaal heeft een wijder publiek bereikt door een boek over de gebeurtenis, geschreven door John Holman en Lacy Davis, twee oorspronkelijke inwoners van Pittsburg, genaamd: "On the Wings of Ezekiel."

EzechiŽl was de slimme zoon van de baptisten predikant en zaagmolen bediener Burrel Cannon, die aan het eind van de negentiende eeuw begonnen met het bouwen van een vliegmachine.

Omdat de geestelijke het project zag als een missie van God, gebruikte hij de bijbel als inspiratie voor de vliegmachine. Hij gebruikte het boek EzechiŽl waarin de profeet beschrijft hoe een object uit de lucht neerdaalt en opstijgt met wat geleek op vier wezens met wielen aan hun zijde.

"En wanneer de wezens zich voortbewogen, bewogen de wielen zich met hen", rapporteert de bijbel in EzechiŽl 1:19. "En wanneer de wezens opstegen van de aarde, gingen de wielen mee omhoog".

De originele machine van naar de profeet vernoemde EzechiŽl werd vernietigd toen het een proefvlucht maakte in St.Louis, Missouri. Een storm liet de machine neerstorten, aldus de website van het museum. Een replica gebouwd in 1986 door Bob Lowery is te zien in de Northeast Texas Rural Heritage Museum in Pittsburg.

Historici tellen de claim dat EzechiŽls vliegtuig de eerste bemande vlucht zou zijn niet mee om drie redenen: "Het moet een gecontroleerde vlucht zijn, herhaaldelijk zijn uitgevoerd en gedocumenteerd zijn.", zegt Holman. "En dat geeft de credits aan de Wrights, en zij verdienen het."