SP motie kinderreclame weren aangenomen

Zarc.oh had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een plan van de Socialistische Partij om om een experiment te houden met een reclamevrij jeugdblok bij de publieke omroep zal doorgang gaan vinden. De Publieke Omroep zendt jeugdprogramma's uit via Nederland 3 onder de noemer van Z@ppelin. De SP wil dat kinderen minder met tv-reclame in aanraking komen en wees gisteren tijdens het indienen van een motie op maatregelen die in andere Europese landen zijn genomen om dat te regelen. GroenLinks en de SGP waren mede indieners van de motie.

Tijdens de behandeling gisteren ontraadde LPF-staatssecretaris Van Leeuwen (Media) de motie. De Publieke Omroep ziet het plan namelijk totaal niet zitten. Maar ondanks de bezwaren zagen LPF en CDA wel wat in het plan, en door hun steun werd de motie aangenomen.

De Publieke Omroep hoopt dat Van Leeuwen de motie naast zich neer zal leggen. Onderzoek wijst volgens de Omroepen namelijk uit dat minder dan 8% van de reclameboodschappen die kinderen waarnemen via Z@ppelin komt. De maatregel kost de Publieke Omroep 15 miljoen euro.