Justitie kan discriminerende site niet aanpakken

Robin had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De ICT nieuwssite Webwereld meldt dat minister Donner zegt dat justitie geen enkele mogelijkheid heeft om de Nederlandstalige discussie-site Polinco.net van het net te halen, of anderszins juridisch aan te pakken.

Donner reageerde op vragen van het inmiddels opgestapte PvdA Tweede-Kamerlid Peter Rehwinkel, die zich afvroeg waarom justitie niet optrad tegen de website. Maar volgens de minister van justitie zijn er geen mogelijkheden om Polinco aan te pakken, daar de webservers en de eigenaar zich in de Verenigde Staten bevinden.

De minister van Justitie noemt Polinco 'een webforum waar Nederlanders strafbare discriminatoire uitingen doen'. Hij wijst er echter op dat uitspraken die in Nederland als discriminerend worden beschouwd, in de VS in veel gevallen onder de vrijheid van meningsuiting vallen.

In principe zou het wel mogelijk zijn om individuele posters op Polinco aan te pakken, die vanuit Nederland op de site actief zijn. Een probleem voor Justitie is daarbij wel dat de meeste mensen die deelnemen aan discussies op Polinco dat onder schuilnaam doen. Bovendien valt niet te verwachten dat Polinco (afkorting voor Politiek Incorrect) zelf IP nummers van users zal vrijgeven.