Film Review: Bad Company

Je zou deze review heel kort kunnen houden, het plot is namelijk al zo vaak gebruikt, zo vaak verfilmd en ontzettend vaak is het niks. Terroristen bedreigen de vrede en veiligheid op aarde door in het bezit te zijn van nucleaire wapens. Aan CIA agent Oakes (Anthony Hopkins) en Jake Hayes (Chris Rock) om dit te voorkomen.

Het gaat om een nucleaire bom in een koffer. Deze komt op de zwarte markt en wordt aan de hoogste bieder verkocht. De CIA wil deze met een undercover operatie proberen te kopen, maar er zijn natuurlijk ook terroristen ge´nteresseerd. Als de CIA uiteindelijk de hoogste bieder blijkt te zijn zijn de andere concurrenten daarmee niet tevreden en wordt de tweelingbroer van Jake Hayes vermoord. Jake Hayes wordt daarna verzocht mee te helpen, hij lijkt namelijk veel op zijn vermoorde broer. Dit zorgt voor een beetje humor in de film; opeens moet Jake Hayes zich inleven in zijn broer die totaal anders is als hijzelf. Zo hield zijn broer van klassieke muziek, en is Jake een fervente hiphopper. De vermoorde broer was erg succesvol, had opleidingen voltooid, woonde in een penthouse en is antiek handelaar. Jake Hayes is daarentegen minder succesvol. Hij heeft zijn school niet afgemaakt, verkoopt illegaal tickets en heeft niet genoeg geld om bijvoorbeeld te trouwen. Je kunt je dus voorstellen wat er gaat gebeuren als Jake Hayes opeens zijn broer moet spelen.


Met een uiteindelijk bedrag van 100.000 dollar gaat Jake Hayes akkoord om de CIA mee te helpen. Hij krijgt een aantal dagen training, en gaat daarna naar Praag waar de deal zal plaatsvinden. Daar is het de taak van Hayes om de nucleaire bom te vinden en de toegangscodes te downloaden in zijn computer. Maar zoals gewoonlijk gaat dit niet zonder problemen. Zo wordt de verkoper van de bom verraden door zijn eigen mannen, en uiteindelijk komt de nucleaire kofferbom in handen van anti-Amerikaanse terroristen die New York willen opblazen.

Het einde, zo voorspelbaar als mogelijk, is opnieuw niet de meest bijzondere. Er volgt een achtervolging tussen de terroristen en de CIA, waarbij de vriendin van Jake Hayes de inzet wordt. De bom staat op scherp en het aftikken is begonnen, en aan Jake Hayes de taak deze te stoppen. Of dit hem gaat lukken, en of zijn vriendin blijft leven.....daarvoor moet je toch echt de film zien.