Regeerakkoord CDA-LPF-VVD bijna rond

CDA-leider en de beoogde nieuwe premier Balkenende heeft vanavond bekendgemaakt dat de onderhandelaars van CDA, LPF en VVD het eens zijn over een regeerakkoord. Informateur Donner zet alle afspraken dit weekeinde nog eens op papier, waarna de onderhandelaars de tekst met hun fractie bespreken.

Balkenende, Herben en Zalm zijn het de afgelopen weken eens geworden over alle onderwerpen. De laatste onderhandelingsdag verliep volgens de CDA-leider lastig. Er werd gesproken over de lastenverlichting voor de komende vier jaar. De partijen willen die onder meer bereiken via een verlaging van de onroerende-zaak-belasting voor particulieren; één van de eisen die de VVD had gesteld.

Kwartje van Kok

Het zogeheten kwartje van Kok, waar de LPF van af wilde, blijft gehandhaafd in de benzineprijs maar wordt wel teruggegeven via de wegenbelasting.

Ook komt er op aandringen van het CDA een inkomensafhankelijke kinderkorting. De lastenverlichtingen worden pas ingevoerd in 2004 en 2005. Balkenende benadrukte dat iedereen volgend jaar 'door de zure appel heen zal moeten bijten'.

De Kabinets-informatie, onder leiding van Donner, heeft ruim een maand geduurd. Als er definitieve overeenstemming is over het regeerakkoord volgt de formatieronde met de invulling van de ministersposten.