CD Review: O, Yeah! Ultimate Aerosmith Hits

We schrijven eind jaren '60 als drummer Steven Tyler Chain Reaction opricht. De band brengt een aantal singles uit, maar het grote succes blijft uit. In '70 bezoekt Steven een optreden van The Jam Band met Joe Perry op gitaar en Tom Hamilton op basgitaar. Hoewel de band vals en onstrak speelt, is Steven zeer onder de indruk van de energieke uitvoering van de Fleetwood Mac-klassieker Rattlesnake Shake. Hij is zelfs zo onder de indruk dat hij Tom en Joe vraagt met hem een band te beginnen. Het tweetal reageert enthousiast en stemt toe. In eerste instantie wil Steven gaan drummen en zingen, maar na enig overleg wordt besloten een drummer te zoeken zodat Steven zich volledig op het frontman-schap kan richten. Joey Kramer, een oude bekende van Steven omdat hij altijd zijn drumstel leende, wordt vervolgens als drummer aangetrokken. Ray Tabano wordt de tweede gitarist, maar niet lang na de oprichting vervangen door Brad Whitford. Wel blijft Tabano betrokken bij de band en ontwerpt in een later stadium zelfs het welbekende Aerosmith logo. Als bandnaam wordt Aerosmith gekozen.



Na veel optredens op colleges bouwt Aerosmith vanuit Boston langzaam haar naam op. In '72 wordt Aerosmith ontdekt door promotor Frank Connelly, die de band in contact brengt met Leber-Krebbs management, die ze een managementcontract aanbiedt. Nog geen vier weken later ligt het titelloze debuutalbum in de winkels. Omdat het album niet het succes brengt wat verwacht wordt, brengt Aerosmith ruim een jaar later het album Get Your Wings uit. Weer een jaar later verschijnt Toys In The Attic, niet lang daarna gevolgd door Rocks. Mede dankzij uitgebreide tournees wordt Rocks direct na release een gigantisch succes met als gevolg dat ook de andere drie albums snel platina worden. De singles Dream On (afkomstig van Aerosmith) en Walk This Way (afkomstig van Toys In The Attic) worden vervolgens opnieuw uitgebracht en belandden in de Amerikaanse Top 10.

Hoewel Aerosmith constant op tournee is, ziet de band toch kans om in '77 het album Draw The Line uit te brengen. Het album wordt binnen no-time platina. Nog geen jaar later is Aerosmith in de rol van The Future Vilain Band te zien in de film Sgt. Pepper Lonely Hearts Club Band en brengt ze het dubbelalbum Live!Bootleg uit. Ondanks uitverkochte stadiontournees en talloze platina platen begint het eens zo hechte Aerosmith de eerste scheurtjes te vertonen. Ruzies, opgeblazen ego's, maar met name overmatig druggebruik zijn hier de voornaamste oorzaken van. Tijdens de opnames van het zesde album Night In The Ruts (bij fans ook wel bekend als Right In The Nuts) in '79 leiden de scheurtjes tot een breuk en verlaat gitarist Joe Perry de band om uiteindelijk onder de noemer The Joe Perry Project drie soloalbums uit te brengen. Met Jimmy Crespo als vervanger wordt Night In The Ruts uitgegeven en gaat de band weer op tournee. Twee jaar later verlaat ook gitarist Brad Whitford de band om samen met Derek St.Holmes een soloalbum uit te brengen. Hij wordt vervangen door Rick Dufay en opnames voor het album Rock In A Hard Place beginnen. Toch is het alles behalve rozengeur en maneschijn, want ondertussen begint het druggebruik van met name Steven Tyler dermate vormen aan te nemen dat hij nergens meer toe in staat is.



Het is oudejaarsavond '84 in Boston als Brad en Joe komen kijken naar het traditionele oudjaarsconcert van Aerosmith. Op aangeven van Jimmy Crespo besluiten Joe en Brad terug te keren bij de band. Aerosmith komt onder de hoede van A&R-goeroe John Kalodner die de band verplicht laat afkicken. Een herboren Aerosmith brengt vervolgens in '85 het album Done With Mirrors uit. Het album levert niet het verwachte commerciële succes, maar de rock-rap samenwerking met Run DMC (de eerste dergelijke samenwerking uit de muziekgeschiedenis) Walk This Way zorgt ervoor dat Aerosmith weer helemaal terugkeert in de spotlights. In '87 verschijnt Permanent Vacation dat, dankzij de hitsingles Rag Doll, (Dude) Looks Like A Lady en Angel, een gigantisch succes wordt. Vanaf dat moment is Aerosmith definitief terug aan de top van rockwereld.

In '89 onderstreept en verstevigt Aerosmith deze positie met het album Pump met de hitsingles Love In An Elevator, Janie's Got A Gun, The Other Side en What It Takes. Met Love In An Elevator scoort Aerosmith bovendien haar eerste (!) Europese hit. Aerosmith duikt begin '91 de studio in voor de opnames van een nieuw album. Get A Grip verschijnt in '93 en overtroeft Pump op alle denkbare fronten. Grammy's, MTV Awards en superhits met Cryin', Crazy, Livin' On The Edge en Amazing. Het lijkt niet op te kunnen voor de eens afgeschreven rockband. Na weer een succesvolle wereldtournee begint de band in '96 met de opnames voor het twaalfde studioalbum.

Op 12 maart '97 verschijnt Nine Lives. Het album komt binnen op nummer 1 in de Amerikaanse albumlijst en wordt binnen 4 weken goud in 6 landen, platina in 1 en dubbel-platina in 2. Bovendien wordt de eerste single Falling In Love (is hard on the knees) een grote hit en zijn ook de singles Hole In My Soul en natuurlijk Pink zeer succesvol. Tijdens de Nine Lives World Tour verschijnt het dubbel live-album A Little South Of Sanity en draagt Aerosmith twee nieuwe songs aan voor de soundtrack van Armageddon: I Don't Want To Miss A Thing en What Kind Of Love Are You On?. I Don't Want To Miss A Thing wordt de grootste hit uit de omvangrijke Aerosmith carrière en betekent zelfs de eerste Amerikaanse nummer 1 hit.



In maart 2001 wordt Aerosmith opgenomen in de Rock & Roll Hall of Fame. Een week eerder is via Columbia Records het dertiende studio-album Just Push Play en de eerste single Jaded uitgekomen. Het is het eerste studio-album sinds het in '97 verschenen Nine Lives.

Ter ere van en uit respect voor hun carièrre wordt Aerosmith in april 2002 door MTV uitgeroepen tot mtvICON. Op 14 april vond in Los Angeles een groot concert plaats waarbij artiesten als Pink, Kid Rock, The X-Ecutioners, Train, Shakira en Ja Rule nummers van Aerosmith coverden. De groep zelf speelde een medley van klassiekers en sloot af met het gloednieuwe nummer Girls Of Summer. Dit nummer is terug te vinden op de verzamelaar O, Yeah! Ultimate Aerosmith Hits die vanaf 1 juli 2002 in de winkels ligt...