Janssen van Raay: 'Complottheorie geen borrelpraat'

MrMarcus had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Jim Janssen van Raay, vice-voorzitter van de LPF-fractie in de Tweede Kamer, blijft bij zijn inschatting dat Volkert van der G. een huurmoordenaar is die handelde in opdracht van fundamentalistische moslims. Een concrete aanwijzing daarvoor heeft hij echter niet.

Janssen van Raay deed zijn uitlating woensdagavond in het tv-programma Pauw in Panama. Het openbaar ministerie in Amsterdam, verantwoordelijk voor het onderzoek naar de moord, reageerde verbaasd. Een woordvoerder noemde het "absolute onzin". Janssen van Raay: "Hoe kunnen ze dat nou zeggen? Ze weten toch nog niks?"

De moord op Fortuyn houdt hem erg bezig en de vondst van explosieven in het huis van Volkert van der G. lijkt zijn complottheorie te sterken. Hij gelooft niet dat de moord "uit de hoek van de milieuactivisten is gekomen". Want "die zouden zo'n actie juist claimen. Dat ik bij fundamentalistische moslims uitkom, is natuurlijk niet zo gek. Fortuyn heeft de islam ongelooflijk beledigd. Op tv heb ik per ongeluk Al-Qaeda genoemd, maar ik had ook bepaalde imams kunnen noemen, die over flinke vermogens beschikken en dan bedoel ik natuurlijk de wahabieten."

Ook de koelbloedige uitvoering van de moord op Pim Fortuyn blijft alsmaar door zijn hoofd spoken. "Als oud-tankcommandant zou ik vanuit mijn Centurion hebben kunnen schieten op Russische tanks, maar men had me voor de krijgsraad moeten slepen als ik met een .50 mitrailleur op ongewapende burgers had moeten vuren. Dat is niet iets wat iedereen kan. Ik durf wel een tweede speculatie te wagen: Volkert van der G. heeft in Libië getraind op levende doelen."

Janssen van Raay geeft toe dat het allemaal onbewezen gissingen zijn. Hij noemt zijn opmerkingen "een nuchter-verstand-analyse, die natuurlijk speculatief van karakter zijn". Zolang het Openbaar Ministerie blijft zwijgen, kunnen deze volgens hem opkomen. "Ik had gehoopt dat ze nu iets opener zouden zijn tegenover de media. Nu lees ik opeens over explosieven: ze moeten meer bekend maken."

Het Openbaar Ministerie blijft de suggestie van het huurmoordenaarschap onzin vinden. "Onzin? Dan zeg ik: waarom wordt Janssen van Raay dan tot op de dag van vandaag beveiligd?"