Anti-rookcampagne in Canada nog harder

Nederland heeft sinds kort waarschuwingen op pakjes sigaretten staan, maar in Canada pakken ze het nog harder aan.

Rokers met beelden van hun ergste nachtmerries confronteren, dat is het beleid achter de anti-rookcampagne in Canada. Op pakjes staan nu niet alleen meer teksten, ook foto's van gele tanden en zwarte longen brengen nu de boodschap over. De foto's laten vooral de effecten zien, en wat het roken kan aanrichten. Vrouwen worden gewezen op het feit dat er gevaren bestaan voor hun ongeboren kind, en mannen worden door een slap voorover hangende sigaret gewaarschuwd voor impotentie.

Ook kan er niet makkelijk over heen worden gekeken: de kleurenfoto's bedekken ruim de helft van het pakje. Deze vervangen sinds anderhalf jaar de zwart-wit teksten zoals die kort geleden bij ons zijn ingevoerd.

Het Nederlandse Kankerinstituut ziet maar al te graag ook plaatjes op pakjes sigaretten in Nederland. Zij kondigde van de week aan het plan van een aantal Europese instituten, om deze harde afbeeldingen verplicht te stellen, te zullen steunen.

De vraag of de afbeeldingen succes hebben op het rookgedrag is onduidelijk. Winkeliers zeggen van niet, zij denken dat het vooral bij jongeren tot een verzamelobject zal worden gemaakt. Bij jongeren zou het effect minimaal zijn, roken zou door de afbeeldingen alleen maar stoerder worden.