De FOK! lijsttrekkers-enquete

Omdat ieder zichzelf respecterend medium deze maanden minstens ťťn verkiezingsspecial uitbrengt, vonden we dat Fok! niet achter kon blijven. Na intern beraadslagen werd het idee geboren: een lijsttrekkersenquÍte. We besloten de leiders van de vijftien partijen te vereren met een e-mail, met dertig vragen over de politiek en de 'persoon achter de politicus'.

Het kostte nog al wat gebrainstorm en discussie, maar de lijst kwam er. Anderhalve maand geleden stuurden we de die op, en het wachten kon beginnen. Om heel eerlijk te zijn, hadden we er niet veel van verwacht. We betwijfelden of de inner-circle van Den Haag bekend zou zijn met het fenomeen Fok!, en de veertien heren en ťťn vrouw hadden het vast heel druk met andere 'campagneactiviteiten'. Zoals het Algemeen Dagblad al schreef: de meeste partijen hebben flink veel moeite met terugmailen. En dat terwijl er toch wel wat stemmen te winnen zijn hier; zie deze, deze en ook deze poll.

Twee reacties
Daarom mogen we ons gelukkig prijzen dat maarliefst twťť lijsttrekkers de vragenlijst beantwoordde: Jan Marijnissen van de Socialistische Partij (SP) en nieuwkomer Jos Bron van de Nieuwe Midden Partij (NMP). De overige dertien lieten het afweten.


Toen wij een paar dagen geleden het overzicht van de deelnemende partijen onder ogen kregen, zagen we tot onze schrik dat lijst 9, de NMP, er niet bij stond. "N.B. Lijst 9 is ongeldig verklaard", was de mededeling onderaan. Dat laat ons dus zitten met wel ťťn verkiesbare lijsttrekker die antwoordde.

Stilte aan de andere kant

Vier van de dertien weigeraars reageerden helemaal niet. Dat waren Jan-Peter Balkenende van het CDA, Kars Veling van de ChristenUnie, Johan Vlemmix van de Partij van de Toekomst (PvdT) en Seyfi ÷zgŁzel van Duurzaam Nederland. De e-mails werden verstuurd naar de op de officiŽle website vermeldde adressen, dus daar kan geen misverstand over bestaan.

Standaardbericht
De Lijst Pim Fortuyn stuurde, na onze tweede mail, een e-mail met een Worddocumentje. "Wij bieden onze excuses aan voor het feit dat het enige tijd heeft geduurd voordat wij in staat waren te reageren." Maar gereageerd werd er niet, een lijstje met districtscoŲrdinatoren was de opbrengst. Dat leidde tot opzienbarende ontdekkingen: de Lijst Fortuyn heeft serieuze plannen. Een (niet nader te noemen) districtscoŲrdinator uit het zuiden van Nederland bezit een e-mailadres met 'pimforpresident@xx.com' . Verder dan dit nutteloze feitje kwamen we niet, een inhoudelijke reactie zat er niet in.