FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 5 mei 2002

Chirac grote winnaar Franse verkiezingen

Met 82.1 procent van de stemmen is Jacques Chirac bij de verkiezingen in Frankrijk herkozen tot president. Dat blijkt uit exit-polls die gehouden zijn door de Franse televisie.

De winst op extreem-rechtse tegenkandidaat Jean-Marie le Pen, die twee weken geleden in de eerste ronde onverwachts de linkse premier Jospin uitschakelde was al wel verwacht. Ook links stemde namelijk op de centrum-rechtse Chirac, maar dan meer uit afkeer van Le Pen.

Chirac begint nu aan een ambtstermijn van 5 jaar.

Britten willen griepslachtoffer opgraven

Britse wetenschappers willen het lichaam van een vrouw opgraven die in 1918 in Londen overleed aan Spaanse Griep. Ze denken in de stoffelijke resten informatie te vinden over de griep, die toen internationaal ruim 21 miljoen levens eiste.

De vrouw ligt begraven in een loden kist die in een grafkelder staat. Waarschijnlijk is het stoffelijk overschot in een relatief goede staat, waardoor onderzoek mogelijk is. De onderzoekers hopen dat een eventueel aanwezig virus aanwijzingen bevat voor een vaccin dat een nieuwe grootschalige epidemie kan voorkomen.

Tot dusver is het nog niet gelukt de nabestaanden op te sporen. Zij zouden toestemming moeten geven voor het opgraven van het lichaam. Als dit niet lukt, zou het ministerie van Binnenlandse Zaken toestemming kunnen geven.

"Downloaden muziek stimuleert verkoop"

JuSt1cE had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Uit een rapport van marktonderzoeker Jupiter Media Metrix is gebleken dat het downloaden van muziek voor een toename van de CD-verkoop zorgt. De platenindustrie beweerde tot op heden het tegendeel.

Vorig jaar daalde de verkoop van muziek met vijf procent. Volgens de muziekindustrie komt dit door illegaal downloaden van muziek via uitwisselingsdiensten, zoals KaZaA. De uitkomst van het onderzoek is echter heel anders. Het overgrote merendeel van de gebruikers van deze diensten gaf aan hetzelfde bedrag of meer uit te geven aan muziek dan daarvoor. Slechts tien procent zei minder uit te geven.

De onderzoekers zeggen dat de muziekindustrie de gebruikers van uitwisselingsdiensten juist moet koesteren in plaats van aanklagen. De meeste gebruikers zijn echte muziekfans, die meer geld aan muziek besteden dan gemiddeld.

Mannen vrijgesproken na eten mensenvlees

Er zijn mensen die vinden dat in ons land de straffen voor bepaalde delicten te laag zijn. In Cambodja kunnen ze er echter ook wat van.

In het Aziatische land zijn namelijk twee mannen die in Phnom Penh terecht stonden voor kannibalisme door een rechtbank vrijgesproken. Er bestaat volgens de aanklager geen wet in Cambodja, die het eten van mensenvlees verbiedt. De mannen waren beiden werkzaam in een crematorium. Ze zouden daar regelmatig mensenvlees hebben genuttigd, voordat de lijken gecremeerd werden.

Kannibalisme was tijdens het regime van de Rode Khmer (1975-1979) in Cambodja overigens een normale zaak.

Britse Queen vrijgesteld van successierechten

De Britse koningin Elizabeth moet geen successierechten betalen op de erfenis van haar moeder, dankzij een akkoord dat ze met de regering van toenmalig premier John Major in 1993 sloot. Dit schreef de Sunday Times zondag.

De Queen Mum overleed op 30 maart op 101-jarige leeftijd. In haar testament liet ze Elizabeth voor zo'n 50 miljoen pond (80 miljoen euro) aan eigendommen, kunstwerken, antieke stukken en paarden na. Die worden niet belast. Volgens de Sunday Times geniet Elizabeth een 'soeverein aan soeverein-akkoord', dat ze met voormalig premier John Major sloot.
Enkel de persoonlijke gages boven 450.000 pond, die de Queen Mum aan vrienden, personeel en familie schenkt, worden voor 40 procent belast, legt de krant uit.

Toen prinses Diana stierf moesten haar zonen, William en Harry, 7 miljoen pond aan successierechten betalen. De krant benadrukt dat deze belasting op een legale manier vermeden had kunnen worden.

Einduitslag KPN-eredivisie

Na een 2-0 overwinning in Nijmegen heeft Ajax voor de 28e keer de landstitel weten te bemachtigen. De Amsterdammers hadden slechts aan een gelijkspel genoeg om zich kampioen te mogen noemen. Bij een verlies had PSV de kans om kampioen te worden mits zij een overwinning behaalden tegen De Graafschap. Deze wedstrijd eindigde echter in een gelijkspel.

Ajax zal in stadion De Goffert de KNVB-schaal ontvangen. Hun kampioenschap zullen ze vieren nabij stadion De ArenA.

De uitslagen van de wedstrijden:
NEC 0 - Ajax 2
De Graafschap 2 - PSV 2
Sparta 0  - FC Groningen 0
FC Den Bosch 0 - AZ 1
Willem II 0 - Feyenoord 0
SC Heerenveen 0 - FC Twente 0
Fortuna Sittard 0 - Roda JC 0
FC Utrecht 0 - NAC 0
RKC Waalwijk 3 - Vitesse 2

Huidige stand in de KPN-eredivisie:
1. Ajax 34 22 7 5 73 73-34
2. PSV 34 20 8 6 68 77-32
3. Feyenoord 34 19 7 8 64 68-29
4. Heerenveen 34 17 9 8 60 57-27
5. Vitesse 34 16 12 6 60 45-34
6. NAC 34 15 9 10 54 55-52
7. FC Utrecht 34 14 9 11 51 60-51
8. RKC Waalwijk 34 14 6 14 48 49-44
9. NEC 34 13 6 15 45 38-59
10. AZ 34 12 7 15 43 43-45
11. Willem II 34 10 13 11 43 54-61
12. FC Twente 34 10 12 12 42 41-41
13. Roda JC 34 11 8 15 41 33-45
14. De Graafschap 34 10 7 17 37 43-55
15. FC Groningen 34 10 7 17 37 40-59
16. Den Bosch 34 8 9 17 33 40-55
17. Sparta 34 4 12 18 24 26-75
18. Fortuna Sittard 34 3 8 23 17 27-71

Fortuyn is niet extreem-rechts

De VVD is rechtser dan Fortuyn. D'66 is linkser dan GroenLinks, en tussen CDA, PvdA en Leefbaar Nederland zijn de verschillen minimaal.

Zomaar wat conclusies uit een onderzoek van hoogleraar Hans Keman uit Rijs. Keman (53), professor aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, heeft met collega Paul Pennings de verkiezingsprogramma's van de partijen bekeken. Aan de hand daarvan is volgens hem goed in beeld te brengen hoe links of rechts, progressief of conservatief partijen zijn.

LPF niet extreem-rechts

De Lijst Pim Fortuyn mag niet een extreem-rechtse partij genoemd worden. Op basis van het verkiezingsprogramma is de nieuwkomer een gewone rechtse partij, zo oordeelt Keman nadat hij van negen Nederlandse partijen de programma's langs een meetlat heeft gehouden. Daaruit blijkt dat Fortuyn niet uit de pas loopt. ,,We gaan er vanuit dat het verkiezingsprogramma het woord van eer en de belofte is aan de kiezer'', aldus Keman. Maar bij Fortuyn is dat soms een probleem, aangezien die zich af en toe wat anders opstelt dan hij op papier betoogt. Dat zal de kiezer niet ontgaan, meent de politicoloog.

De VVD is nog altijd rechtser dan de LPF. Maar beide partijen kunnen nog een heel eind opschuiven voor ze zich in het gezelschap mengen van omstreden rechtse partijen in het buitenland. Jorg Haider in Oostenrijk, Forza Italia en de veronderstelde Deense en Zwitserse evenknie van Fortuyn zijn veel rechtser, blijkt uit vergelijking met programma's van die clubs. Fortuyn in ook veel toleranter dan buitenbeentje Le Pen.

Iedereen is verrechtst

De tolerantste partijen zijn het progressiefst. Op die manier hebben Keman en collega's de partijprogramma's van 1989 tot en met dit jaar punten toegekend en in een overzicht verwerkt. Daaruit is snel af te lezen dat de verschillen in de Nederlandse politiek beperkt zijn. Waar linkse partijen in theorie honderd punten kunnen halen, blijft het maximum op twintig steken.

Waar rechts partijen op min honderd kunnen uitkomen, daalden ze tot en met 1998 niet verder dan min twaalf. De partijen schommelen om het nulpunt, zonder extreme uitschieters.

Uit de puntentoekenning aan de verkiezingsprogramma's blijkt dat vrijwel alle clubs deze keer veel rechtser zijn dan in 1998, toen de zaak een beetje naar links opschoof. GroenLinks kan nu bijna GroenMidden gaan heten. Paul Rosenmöller en consorten scoren dit jaar rechtser dan D66 in 1998.
-

Uiteindelijk concludeeert Keman dat veel meer dan andere zaken het programma van een partij toch bepalend is waar de burger op stemt. De waan van de dag en het optreden in de media van de lijsttrekker spelen een minder grote rol, aldus Keman.

Federale rechter dwingt fabrikant te spioneren

dutch_devil_nl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een federale rechter in Los Angeles(VS) heeft besloten dat fabrikant Sonicblue zijn digitale videorecorders moet wijzigen om zo die apparaten de mogelijkheid te geven de klanten te bespioneren. Dit om tv- en filmmaatschappijen in staat te stellen het bedrijf aan te klagen, indien er illegale kopiëen van tv en films worden gemaakt.

Het bedrijf moet vertellen wat de klanten van het internet downloaden, wat ze bekijken en of ze de commercials wel of niet overslaan.

Korte gijzeling in Turks hotel

realist_ik had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een onbekend aantal gasten van een groot hotel in de Turkse hoofdstad Istanboel zijn gisteren gegijzeld geweest door een gewapende onbekende man. De Tsjetsjeense man zou een paar schoten in de lucht hebben gelost, alvorens te zijn binnengedrongen in de hall van hotel Marmara.

Het hotel bevindt zich in het Europese gedeelte van Istanboel. Korte tijd later gaf hij zich over. Niemand werd gewond bij de gijzeling.

Ziekenhuis roept 250 patienten terug

realist_ik had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ziekenhuis Lievensberg in het Nederlandse Bergen op Zoom heeft 250 patiënten voor bloedonderzoek teruggeroepen. Bij een controle bleek dat bepaalde apparatuur, waarmee het onderzoek werd uitgevoerd, niet op de juiste wijze was gereinigd. Volgens de directie is de kans op een besmetting uiterst klein. De maatregel werd genomen om elk risico uit te sluiten.

Door een, volgens de directie, "menselijke fout" heeft er geen ontsmetting plaatsgevonden. Omdat de rest van de procedure, waaronder de verhitting, wel op de juist wijze is verlopen, moet het risico op besmetting uiterst klein worden geacht.

De betrokken patiënten zijn inmiddels door het ziekenhuis per brief op de hoogte gebracht en uitgenodigd voor een bloedonderzoek. De eerste uitslagen worden maandag al verwacht. Ook de huisartsen en de inspectie voor de volksgezondheid zijn op de hoogte gesteld.

Eerste disco met darkroom in Fryslân

Proxy had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vijf weken geleden is in Leeuwarden de heterovriendelijke homodisco Xtreme geopend. Als eerste in Fryslân bevat deze een zogenaamde darkroom. Iets wat men in o.a. Groningen en Amsterdam wel gewend is.

In Friesland is dit echter nieuw. Mensen zijn geschokt, aangezien men het vaak ziet als een verkapt bordeel. Dit is echter niet het geval. Men frummelt en betast vooral. Door deze zet, zullen mensen niet meer uit hoeven te wijken naar Groningen.

[Snooker] Peter Edbon door naar de finale

Prince_of_Darkness had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de laatste sessie van de partij Matthew Stevens - Peter Edbon (de halve finale van het WK Snooker in Engeland) wist Matthew Stevens bij een stand van 16-14 de partij niet af te maken in zijn voordeel. Peter Edbon kon vervolgens 3 frames op een rij winnen en werd daardoor de winnaar van de partij.

De finale wordt vandaag dus gespeeld tussen Steven Hendry, die het toernooi al 7 keer wist te winnen, en Peter Edbon die al een keer verliezend finalist was (tegen Hendry overigens). Beide spelen erg goed, dus het belooft een spannende partij te worden.

Meisje overleeft val van 9-hoog in Bijlmer

Naar nu bekend is geworden heeft een 12-jarig meisje afgelopen vrijdag in de Bijlmer in Amsterdam een val overleefd van de negende verdieping van een flatgebouw. Het meisje ligt in zorgwekkende toestand in het ziekenhuis.

Hoe het meisje over de railing kon vallen, is nog niet duidelijk. De 12-jarige had kort daarvoor ruzie met haar moeder gehad, en verliet daarop de woning waarna ze naar beneden viel.

De politie heeft vastgesteld dat het daadwerkelijk om een val ging en sluit een misdrijf uit.

Chirac vs Le Pen vandaag in Frankrijk

Vandaag is het Le Pen of non Le Pen in Frankrijk. De tweede en beslissende ronde van de presidentsverkiezingen is ingegaan. Zo'n 40 miljoen Fransen kunnen kiezen tussen de zittende president Jacques Chirac en zijn extreem-rechtse rivaal Jean-Marie Le Pen.

Volgens de peilingen is Le Pen kansloos, onder meer omdat alle linkse partijen hun achterban hebben opgeroepen op Chirac te stemmen. De verwachting is dat Chirac ongeveer 80% van de stemmen haalt.

De stemlokalen gaan in het grootste deel van het land om zes uur dicht. Alleen in de grote steden hebben kiezers tot acht uur de tijd om hun stem uit te brengen. Kort daarna worden de eerste prognoses van de einduitslag verwacht.

Voor links Frankrijk zijn deze verkiezingen extra zuur: Voor hen is het nu kiezen dus de rechtse Chirac, of de extreem-rechtse Le Pen. Zodat men met pijn in het hart maar op Chirac zal stemmen.

Ajax- en NEC fans op de vuist

psv had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Gisteravond zijn enige tientallen aanhangers van Ajax en NEC met elkaar op de vuist gegaan. Een vechtpartij in het centrum van Nijmegen werd beëindigd door een charge van de mobiele eenheid. Na middernacht moest de politie opnieuw ingrijpen toen Amsterdamse fans even buiten het centrum over de schreef gingen.

Veel Ajax-supporters zijn naar Nijmegen gereisd omdat hun club vanmiddag in de wedstrijd tegen NEC landskampioen kan worden. Als Ajax wint of gelijkspeelt, is het kampioenschap een feit. In stadion De Goffert gelden strenge veiligheidsmaatregelen.

Lijsttrekkers in 2 uur durend debat

Voor de in politiek geïnteresseerde Fok!ker:

Vandaag vanaf 11:00 uur gaan zes lijsttrekkers een twee uur durend lijsttrekkersdebat met elkaar aan op Radio1.

Uitgenodigd hiervoor zijn: Melkert (PvdA), Dijkstal (VVD), De Graaf (D66), Balkenende (CDA), Rosenmöller (GroenLinks) en Fortuyn (Lijst Pim Fortuyn).

Het debat is live te volgen op Radio 1, en na afloop zal het debat op internet zijn terug te luisteren.

Dit lijsttrekkersdebat is het enige grote debat tussen de lijsttrekkers dat via de radio in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 15 mei wordt gehouden. Het debat komt rechtstreeks uit café Dudok in Den Haag. De presentatie is in handen van Bert van Slooten en Max van Weezel.

Regels

Keer op keer gaan er twee lijsttrekkers met elkaar aan één tafel zitten:

Eén verdedigt 1 1/2 minuut een stelling, waarna de ander één minuut heeft om te reageren. Daarna heeft ieder nog één minuut om te reageren:

Door elkaar praten is niet toegestaan.

Hierna wordt de stelling besproken aan de tafel met de vier overige lijsttrekkers. Die hebben ook ieder één minuut om te reageren. Hierna volgt een kort debat.

Tenslotte krijgt de lijsttrekker die de stelling verdedigde het laatste woord en moet zeggen met welke partij hij denkt zaken te kunnen doen na de verkiezingen.

Hierna begint een nieuw onderwerp met een nieuwe samenstelling.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.