Jorritsma dreigt AD met Raad vd Journalistiek

Als het Algemeen Dagblad geen rectificatie laat volgen op het artikel over haar van vandaag, stapt minister Jorritsma van Economische Zaken naar de Raad voor de Journalistiek. Jorritsma zei dit vandaag in het radioprogramma Kamerbreed.

Volgens Jorritsma wordt ten onrechte de suggestie gewekt als zou zij als minister van Economische Zaken invloed hebben gehad op de verstrekking van een subsidie.

Ook wordt in het artikel de voormalig hoogste ambtenaar van het ministerie van Economische Zaken, Sweder Van Wijnbergen, geciteerd. Jorritsma noemt hem "niet de meest objectieve bron". Van Wijnbergen moest van Jorritsma opstappen, omdat hij als ambtenaar het beleid van de minister bekritiseerde.

De minister zelf heeft een financieel belang van 6% in het Jorritsma-concern, evenveel als haar echtgenoot. Hij is de jongste zoon van de bouwfamilie. Op het moment dat Jorritsma in 1994 minister van Verkeer en Waterstaat werd, heeft zij haar belang op grond van de daarvoor geldende regels ondergebracht in een stichting die de aandelen beheert. De stichting heeft drie bestuursleden en ťťn van hen is de dochter van minister Jorritsma.

SNN doet geen onderzoek

Het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) dat de subsidies verdeelt van het ministerie van Economische Zaken voor Friesland, Groningen en Drenthe, ziet vooralsnog geen reden om de subsidietoekenning aan het Jorritsma-bouwconcern te onderzoeken.

,,We duiken echt niet het archief in om de stukken nog eens te bekijken, aldus een woordvoerder zaterdag. ,,Wij werken met strenge onafhankelijke criteria. Wij kunnen ons niets voorstellen bij het idee dat bij Jorritsma van dit beleid is afgeweken''.