Gadget Review: De Senseo Crema

Hans-Robert (Adagio)
Het is natuurlijk niet de bedoeling dat deze review het programma Wannahaves van Yorin achterna gaat, ik zal daarom alle Philips/DE promo-blaat maar achterwege laten en hier zo objectief mogelijk een aantal feiten over de Senseo Crema opsommen.

In de Senseo gaat geen gewone koffie maar speciale zakjes met koffie die voor dit apparaat ontworpen zijn, de zogenaamde coffee pads. Je opent de deksel van het apparaat en je legt de pad in de speciale 1-pads-houder. Vervolgens sluit je het deksel en je bent al bijna klaar om je kopje koffie te zetten. Als laatste moet je alleen nog even het waterreservoir aan de achterkant van de Senseo vullen met water. Het reservoir kan er makkelijk afgehaald en weer opgezet worden. Er gaat genoeg water in voor ongeveer vijf kopjes. Nadat het apparaat opgewarmd is en je op het selectieknopje voor 1 kopje gedrukt hebt wordt de pad gelijkmatig besproeid door heet water onder lichte druk waardoor de koffie goed gefilterd wordt. De koffie komt vervolgens in een kleine ruimte onder de pad-houder terecht. In deze ruimte (in de handleiding wordt het de schuimkamer genoemd) onstaat het schuimlaagje, de crema laag op de koffie. Vervolgens stroomt de koffie met schuim en al uit de schuimkamer in je kopje. Klinkt makkelijk en snel, en dat is het ook. Dit alles kun je ook doen met twee kopjes, je doet dan alleen 2 pads in de 2-pads-houder en je drukt op het selectieknopje voor 2 kopjes. Je kunt dus ook met z'n tweeŽn genieten van de Senseo...

Qua werking en uitvoering zit de Senseo dus een beetje tussen een gewoon koffiezetapparaat en een espresso-apparaat in, maar de manier van zetten is nauwelijks veranderd: het blijft heet water dat over gemalen koffie gegoten wordt. Het "revolutionaire" van de Senseo zit in het feit dat het water onder lichte druk door de koffie stroomt en dat er door toepassing van een "schuimkamer" er een schuimlaagje op de koffie onstaat. Hierdoor zou het aroma van de koffie tot de laatste slok bewaard moeten blijven. Ook de snelheid waarmee alles gaat maakt een hoop goed, het opwarmen van het apparaat duurt hooguit anderhalve minuut, en het zetten van een kopje koffie is in twintig seconden gebeurd, twee kopjes duren logischerwijs wat langer, ongeveer veertig seconden.