Van Den Berg: CDA moet niet met Fortuyn in zee gaan

HeavyD had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Max Van den Berg, delegatieleider van de PvdA-Eurodelegatie en vice-voorzitter van de Europese socialistische fractie (PES) in het Europees Parlement, heeft zijn CDA-collega Maij opgeroepen om de samenwerking van het CDA met Leefbaar Rotterdam stop te zetten. Hij vraagt Maij in het CDA alles op alles te zetten om de samenwerking in Rotterdam alsnog ongedaan te maken en roept verder op trouw te blijven aan de eigen principes.

Volgens Van Den Berg is deelname aan zo'n college (waarin Fortuyn zit) in strijd met een Europees handvest tegen een racistische samenleving. De sociaal-democratische europarlementariër stelt in een open brief dat CDA-leider Balkenende ,,flirt met Fortuyn en actief samenwerking lijkt te zoeken. Daardoor laadt hij de verdenking op zich te kiezen voor macht ten koste van de principiële keuze voor een beschaafde en tolerante samenleving".

Max Van Den Berg is van mening dat Fortuyn aanspoort tot etnische vooroordelen door zijn uitspraken over de islam, die hij eerder als een achterlijke cultuur omschreef.

Vreemd is dat Van Den Berg aan zijn collega's van de VVD, die in Rotterdam de derde collegepartner zijn, geen open brief heeft getuurd.