Wereldwijd veel XTC uit Nederland gepakt

Wereldwijd zijn er vorig jaar zo'n 26 miljoen xtc-pillen in beslaggenomen die afkomstig waren uit Nederland. De pillen zouden in Nederland een gezamenlijke straatwaarde van 117 miljoen euro hebben gehad, en in de Verenigde Staten of Australië bijna 8 keer zoveel waard zijn geweest.

De daadwerkelijke omzet van de XTC-handel is wereldwijd echter vele malen hoger. Alleen al in 2001 hebben opsporingsdiensten in Nederland 270.000 liter van de grondstof PMK in beslag genomen, goed voor een XTC-productie met een straatwaarde van 15 miljard euro in Nederland.

De cijfers zijn vandaag bekendgemaakt op een internationaal symposium in Eindhoven dat georganiseerd is door de Unit Synthetische Drugs van het Kernteam Zuid-Nederland. Bijna 400 deskundigen uit twintig landen zijn daar aanwezig.

In zijn openingswoord tot het symposium onderstreepte minister Zalm van Financiën het belang van internationale samenwerking om de handelaars ook financieel aan te pakken en het witwassen van crimineel verkregen gelden tegen te gaan.